Η Αυστραλία αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της σε Έλληνες για να μεταναστεύσουν




Η Αυστραλία αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της σε Έλληνες για να μεταναστεύσουν, λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, αλλά υπό πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις.


Με αυτόν τον τρόπο η χώρα απαντά στα αιτήματα που είχαν διατυπώσει πολλές ομογενειακές οργανώσεις που έβλεπαν τον αριθμό των Ελλήνων που ήθελε να πάει στη χώρα συνεχώς να αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι....
τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των επαγγελματιών Ελλήνων που φτάνουν μέχρι την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα ή στέλνουν ηλεκτρονικά τις ερωτήσεις τους για το καθεστώς που ισχύει στο υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας. Ετσι πλέον η Αυστραλία κένει ένα βήμα μπροστά, το οποίο όμως κατά πολλούς θα οδηγήσει σε εικόνες περασμένων δεκαετιών, καθώς υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που θα θλήσουν να ψάξουν εκεί την τύχη τους.
Οπως και να έχει, επειτα από εισήγηση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, η οποία γνωρίζει τις ανάγκες και τις προοπτικές που υπάρχουν και προσπαθεί να βοηθήσει όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αυστραλία, το υπουργείο Μετανάστευσης δέχθηκε να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα το υπουργείο Μετανάστευσης θα διοργανώσει διήμερη εκδήλωση σε κεντρικό σημείο της Αθήνας στις 8 και 9 Οκτωβρίου.


Εκεί θα παραστούν εκπρόσωποι αλλά και αξιωματούχοι τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και των πολιτειακών κυβερνήσεων που θα εξηγήσουν στους ενδιαφερόμενους τις προοπτικές που έχουν, την σχετική νομοθεσία, επαγγέλματα που έχουν ζήτηση και να απαντήσουν σε κάθε απορία τους.


Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια να παραστούν και όσο το δυνατόν περισσότεροι εργοδότες ή εκπρόσωποι τους στην Αθήνα, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να προσλαμβάνουν επί τόπου Έλληνες που ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Αυστραλία.


Μεταξύ άλλων, η Αυστραλία φέρεται να ενδιαφέρεται για μηχανικούς, ειδικευμένους εργάτες για οικοδομές, ηλεκτρολόγους και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων. Με πρωτοβουλία του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης θα δημιουργεί και ειδικό αρχείο όπου θα καταγράφονται οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν στην Αυστραλία και αν υπάρχει ζήτηση για το επάγγελμά τους θα ενημερώνονται αμέσως.


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του υπουργείου Μετανάστευσης.«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μετανάστευση από την Ελλάδα. Καθημερινά δεχόμαστε τέτοια αιτήματα στην Κοινότητα ενώ δεν είναι και λίγοι οι Έλληνες που έφτασαν στην Αυστραλία χωρίς βίζα και εγγυημένη εργασία, ούτε καν στέγη και ζητάνε τη βοήθειά μας. Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης πιστεύω πως κάποιοι συμπατριώτες μας ίσως εξυπηρετηθούν» είπε.


Το γραφείο της Κοινότητας που συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με εξειδικευμένους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Αυστραλία και οι ειδικότητες των οποίων ικανοποιούν τις προϋποθέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης συνεργάζεται με τις αυστραλιανές αρχές. Σύμφωνα με την ισχύουσα μεταναστευτική νομοθεσία της Αυστραλίας, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει για διακοπές, σπουδές ή για εργασία στην Αυστραλία με:


1. Τουριστική βίζα


Εκδίδεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών από ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες κατά την έκδοση του εισιτηρίου με το σύστημα ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού (ΕTA), καθώς και από την ιστοσελίδα www.eta.immi.gov.au . Κατά την παραμονή στην Αυστραλία μπορεί να ζητηθεί παράταση της άδειας για επί πλέον μήνες με ειδική αίτηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τους ταξιδιώτες που παίρνουν τη βίζα με το σύστημα ΕΤΑ δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση για τουριστική βίζα. Πληροφορίες για την έκδοση βίζας με το σύστημα αυτό παρέχονται στη διεύθυνση: www.eta.immi.gov.au


Τονίζεται ότι όσοι επισκέπτονται την Αυστραλία με τουριστική βίζα δεν έχουν το δικαίωμα να εργασθούν. Επομένως, όσοι αποφασίζουν να επισκεφθούν την Αυστραλία θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει και για την κάλυψη των εξόδων τους, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουν την ακύρωση της τουριστικής τους άδειας εργαζόμενοι παράνομα ή πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης από διάφορους επιτήδειους.


2. Φοιτητική βίζα


Η διάρκεια της φοιτητικής βίζας εξαρτάται από το χρόνο των σπουδών και η έκδοσή της μπορεί να γίνει σε διάστημα λιγότερο του μηνός για τους Ελληνες (Level 1). Επίσης δεν τίθεται όριο ηλικίας και ο κάτοχος τέτοιας βίζας έχει το δικαίωμα να εργάζεται ως 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του και κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών μπορεί να εργάζεται περισσότερες ώρες. Επίσης, η σχολή που θα φοιτήσει ο κάτοχος φοιτητικής βίζας θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένη από το υπουργείο Μετανάστευσης, ενώ για τα προσφερόμενα μαθήματα υπάρχει και συγκεκριμένο κόστος, για το οποίο οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν από την σχολή που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν. Η φοίτηση σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστραλίας, δεν είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να προσκαλέσει και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς του.


Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας http://www.immi.gov.au/about/charters/client-services-charter/visas/2.0.htm


Και απάτη με υποσχέσεις για βέβαιο εργασιακό μέλλον 


"Η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα είναι η μόνη αρμόδια για την ενημέρωση Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Αυστραλία για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή άλλους λόγους", τονίζει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ κ.κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Θανάση Πλεύρη και Ιωάννη Κοραντή οι οποίοι έχουν καταγγείλει κυκλώματα ηλεκτρονικής απάτης που αποσπούν χρήματα από Έλληνες που θέλουν να φύγουν μετανάστες. Οι βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι καταγγελίες στις διπλωματικές υπηρεσίες της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα αλλά και στα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δράση της ιστοσελίδας www.ausfis.org που υπόσχεται βέβαιο εργασιακό μέλλον στην Αυστραλία και, αφού αποσπά στοιχεία επικοινωνίας από υποψήφιους μετανάστες, απαιτεί χρήματα προκειμένου να μεσολαβήσει στην έκδοση βίζας.


Οι τρεις βουλευτές είχαν απευθύνει ερώτηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του υφυπουργού Μανώλη Όθωνα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα εδρεύει σε χώρα της αλλοδαπής με αποτέλεσμα η αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου, να περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση της Ιντερπόλ. Ο υφυπουργός αναφέρει ότι από τις αρχές του 2010 μέχρι τις αρχές του Αυγούστου του 2011 έχουν ερευνηθεί 7 περιπτώσεις απάτης μέσω διαδικτύου. Σε όλες τις περιπτώσεις έγινε η απαραίτητη υπηρεσιακή αλληλογραφία με την εμπλεκόμενη χώρα (συνήθως χώρες της Δυτικής Αφρικής ή το Ηνωμένο Βασίλειο) πλην όμως δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των δραστών, λόγω της διαφορετικής νομικής αντιμετώπισης και της δυσκολίας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και του τραπεζικού απορρήτου. Παράλληλα, από την αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διερευνάται παρόμοια υπόθεση εξαπάτησης πολιτών με το πρόσχημα της εξασφάλισης εργασίας στο Κατάρ.


Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με την άποψη της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για να διακοπεί η παρουσία απατηλών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο και να μην δύναται ο Έλληνας χρήστης του ίντερνετ να έχει πρόσβαση σε αυτές, απαιτείται τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας, στην οποία να προβλέπεται ότι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (ISP PROVIDER) που εδρεύουν στη χώρα μας είναι υποχρεωμένες να διακόπτουν τη σύνδεσή τους με τις επίμαχες ιστοσελίδες και σε αντίθετη περίπτωση θα προβλέπονται αυστηρές ποινές. Η διαδικασία αυτή -διευκρινίζει ο υφυπουργός- θα γίνεται με τη χρήση ειδικού λογισμικού που ερευνά και αποκλείει τις ιστοσελίδες που δεν θέλουμε να έχουν πρόσβαση στη χώρα μας, το οποίο θα διακόπτει την ηλεκτρονική διεύθυνση (ip addres) ή το όνομα σύνδεσης (domain name) των απατηλών ιστοσελίδων με τη χώρα μας.


Όπως ωστόσο σημειώνει ο υφυπουργός, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων μέσω του διαδικτύου, το θέμα έχει τεθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς τα συναρμόδια υπουργεία και η σχετική συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της κυβέρνηση αλλά η νομοθετική πρωτοβουλία δεν ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  
protothema

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια