Η Ελλάδα γίνεται στάχτη - Σε εξέλιξη δεκάδες πύρινα μέτωπα!



Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης σε όλη τη χώρα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές σε Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα, ενώ η εικόνα σε Έβρο και Αρκαδία είναι από το πρωί καλύτερη, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Όλες οι πυρκαγιές κατακαίνε δάσος ενώ οι άνεμοι ξαναφουντώνουν δυσκολεύοντας πολύ το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία....

στον Έβρο έχουν καεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες μετά από 70 ώρες πυρκαγιάς.Τα μέτωπα τη φωτιάς εκτείνονται μεταξύ των τοποθεσιών, ΚοίλαΔιπόταμος (υδροταμιευτήρας Αλεξανδρούπολης) και νοτίως της Λευκίμης Σουφλίου, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Προβλήματα εμφανίζονται στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση χωριών, απ' όπου πέρασε η φωτιά, ωστόσο τα συνεργεία της ΔΕΗ καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. 

''Με το πρωτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 12 εναέρια μέσα ενώ οι επίγειες δυνάμεις καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες και να θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο'' όπως δήλωσε στο NewsIt η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου.
Ενισχύσεις από το εξωτερικό
Οι εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης, από χθες έχουν ενισχυθεί με επτά αεροπλάνα καναντέρ, εκ των οποίων τα τέσσερα αφίχθησαν στην περιοχή από την Γαλλία και την Ισπανία, στο πλαίσιο της έκκλησης για συνδρομή μέσων από το εξωτερικό.  Σοβαρό πρόβλημα για τις δυνάμεις κατάσβεσης αποτελούν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, καθώς και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, στα διάφορα μέτωπα της φωτιάς.

Ελεύθερος με εγγύηση ο υπεύθυνος της τραγωδίας


Εν τω μεταξύ, με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας, 50χρονος αγρότης, καταδικάσθηκε από το αυτόφωτο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ. Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίσθηκε ότι η φωτιά στην Λευκίμη, απ’ όπου την Τετάρτη ξεκίνησε το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, προκλήθηκε από τους σπινθήρες που έβγαναν από την εξάτμιση του τρακτέρ του. Ο αγρότης που κατάγεται από τη Ρούσα Έβρου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, καταβάλλοντας ως εγγύηση 3.000 ευρώ.

Από το πρωί ολόκληρη η περιοχή του Έβρου, έχει δείκτη υψηλής επικινδυνότητας τέσσερα, με συνέπεια να έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών.

Ρεπορτάζ τοπικού καναλιού 

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Αρκαδία όπου όλη την νύχτα, δυνάμεις της πυροσβεστικής, του δήμου Τρίπολης και εθελοντικές οργανώσεις, έδωσαν και δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, περιορίζοντας ουσιαστικά την μεγάλη έκταση που είχε το πύρινο μέτωπο και πλέον κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο από τους οικισμούς. 

Η γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες το βράδυ, ενώ εκτιμάται ότι ως τώρα έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 35.000 στρέμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

''Αργά χθες το βράδυ επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που χθες το μεσημέρι εκκενώθηκαν, ενώ παράλληλα συνεργεία της ΔΕΥΑ Τρίπολης αποκαθιστούν βλάβες που προκλήθηκαν από την χθεσινή φωτιά προκειμένου να υδροδοτηθεί το χωριό της Δάφνης. Χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Καλτεζές, Κουβέλια, Μαυρογιάννη, Δάφνη και Αγριακόνα, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ και ιδιώτη αντικαθιστούν στύλους της ΔΕΗ που κάηκαν'', όπως δήλωσε στο NewsIt, ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Γιώργος Καρλής. 

Με εντολή του δημάρχου Τρίπολης, η πολιτική προστασία του δήμου με τους αντιδημάρχους Γιώργο Καρλή και Ζαφείρη Μπισιούλη, βρίσκεται στα χωριά που επλήγησαν από τη φωτιά για συνδρομή στους πληγέντες, ενώ συνεργεία της ΔΕΥΑ Τρίπολης αποκαθιστούν βλάβες στο δίκτυο υδροδότησης. Παράλληλα συνεργείο του δήμου Τρίπολης με επικεφαλή τον ιατρό δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Σαμαρτζή μεταφέρει και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Συνεργεία της ΔΕΗ αντικαθιστούν στύλους που κάηκαν προκειμένου να προφθάσουν το βράδυ να μην μείνουν χωρίς ηλεκτρικό τα χωριά στην πληγείσα περιοχή.

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Σφηνάρι της Κισσάμου στα Χανιά. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11.00 το πρωί και ήδη στην περιοχή επιχειρούν 10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Χανίων και του Πυροσβεστικού σταθμού της Κισσάμου, με 22 άνδρες ενώ το τμήμα ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει στείλει ένα υδροφόρο όχημα. Επίσης στις προσπάθειες κατάσβεσης αναμένεται άμεσα να συμμετάσχει και  το πυροσβεστικό ελικόπτερο.



Στις φλόγες και σήμερα η Ζάκυνθος που καίγεται όλο το καλοκαίρι. Η πυρκαγιά στο Κοιλιώμενο καίει δασική έκταση και επί τόπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού κάνει ένα ελικόπτερο.
Ότι άφησε πίσω της η φωτιά στην Ζάκυνθο - ΦΩΤΟ NEWSIT
Ότι άφησε πίσω της η φωτιά στην Ζάκυνθο - ΦΩΤΟ NEWSIT
Δάσος καίγεται και στην Γαβρολίμνη της Αιτολοακαρνανίας. Επί τόπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα και έξι άτομα σε πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος ρίψεις νερού κάνουν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ συνελήφθη ένας άνδρας που ομολόγησε ότι έβαλε τη φωτιά. Θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Όλη τη νύχτα η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, πέρασε την εθνική οδό και οι φλόγες έγλειψαν τα πρώτα σπίτια της Άνω Βασιλίτσας με αποτελεσμα να δοθεί εντολή μερικής εκκένωσης του χωριού. 

''Οι επίγειες δυνάμεις κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και με το πρώτο φως της ημέρας που είχαμε τη συνδρομή των εναέριων μέσων πλέον απομακρύνθηκε ο κίνδυνος από τις κατοικημένες περιοχές, άνοιξε η εθνική οδός και πλέον μπορούμε να πούμε ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση'' δήλωσε στο NewsIt ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος.

Πυρκαγιά μαίνεται και στη Φωκίδα στην περιοχή του Μαλανδρίνου όπου χθες οι φλόγες έγλειψαν το προαύλιο των φυλακών. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστών δεν απειλήθηκαν ζωές.
Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Σ. Στεφανίδη η μισή δύναμη του Σώματος επιχειρεί στον Έβρο, όπου η κατάσταση είναι τραγική.Μιλώντας στο ΑΠΕ δήλωσε ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι φωτιές μπαίνουν τα μεσάνυχτα, όταν η πυροσβεστική βρίσκεται στην μεγαλύτερη αδυναμία δράσης, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.Τόνισε ωστόσο ότι ζούμε ημέρες δραματικές, όπως το 2007, πράγμα που κάνει δύσκολο το έργο του Σώματος.

Στάχτη 80 στρέμματα στο Σέιχ Σου

Ογδόντα στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Παρότι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες, η Πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή και στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων υπήρξε άμεση, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν, εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, υδροφόρες και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης και περιφερειακών δήμων, καθώς και ομάδες εθελοντών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εκδηλώθηκαν 111 φωτιές, οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη μέρα του φετινού καλοκαιριού.
newsit

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια