ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ''ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ'' ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΪΚΑ!



ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ  ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ!  


ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ «ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ» ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!


Δεν έχει όρια η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόϊκα ενάντια στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους. Σειρά τώρα παίρνουν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, των οποίων την κατάργηση - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- συζήτησαν ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και οι επικεφαλής της τρόϊκας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας το πρωί της Δευτέρας.


 Δηλαδή, δεν τους φτάνουν....
οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς των κλαδικών αλλά απαιτούν τώρα την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων! Επιδιώκουν συνεπώς την κατάργηση του οποιουδήποτε ρυθμιστικού κανόνα και την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού οι επιχειρησιακές συμβάσεις - μέχρι τώρα - δεν είχαν τα "προσδωκόμενα" γι' αυτούς αποτελέσματα! Δηλαδή, δεν "κινεζοποίησαν επαρκώς μισθούς και μεροκάματα! Έτσι, συζητούν τώρα την επιβολή ακόμα πιο βάρβαρων (απο)ρυθμίσεων, με αποκορύφωμα την κατάργηση των κλαδικών και την θεσμοθέτηση τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας!

Πιο αναλυτικά, με πρόσχημα το επιχείρημα της ''ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας'', οι εκπρόσωποι της τρόικα ζήτησαν από τον Γιώργο Κουτρουμάνη το δραστικό περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους, με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μισθούς ακόμη και κάτω από αυτούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ζήτησαν, επίσης, την εφαρμογή τοπικών συμβάσεων, σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα οι τουριστικές περιοχές, ώστε να ισχύουν μισθοί χαμηλότεροι από αυτούς που έχουν συμφωνηθεί σε κλαδικό επίπεδο. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τροϊκανοί ζήτησαν επίσης τη δραστική μείωση του προσωπικού του ΕΟΠΠΥ και κυρίως των γιατρών (κατά τουλάχιστον 10 χιλιάδες), προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του νέου οργανισμού, καθώς και επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών για τις επικουρικές συντάξεις.


Επιπλέον, Ο Έλληνας υπουργός δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέος νόμος για τις επικουρικές συντάξεις (βλ. «πετσόκομμα») ενώ όσον αφορά τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δήλωσε πως θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών μια λίστα με το 80% των επαγγελμάτων, θα συνεχιστεί η διαβούλευση και η τελική λίστα θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.


Είναι προφανές συνεπώς, ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν και τα τελευταία ψήγματα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων, προωθώντας με κάθε τρόπο τις ατομικές συμβάσεις. Έτσι ο κάθε εργαζόμενος, μόνος του απέναντι στον εργοδότη, θα υποκύπτει στις πιέσεις και θα αποδέχεται μεροκάματα πείνας, κάτω από οποιεσδήποτε εργασιακές συνθήκες. Παράλληλα, επιχειρείται η κατεδάφιση των όποιων δομών κοινωνικής πρόνοιας υπάρχουν σήμερα, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να σκύψουν το κεφάλι, προκειμένου να επιβιώσουν. Γι’ αυτό και το δίλημμα των εργαζομένων είναι πλέον ξεκάθαρο: εξαθλίωση ή προοδευτική ανατροπή.


Για τις συζητήσεις που ξεκίνησαν μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Εργασίας για νέες αλλαγές στο νόμο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: 
Η τρόικα και η κυβέρνηση, αφού με το νόμο 3899/2010 υπονόμευσαν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προώθησαν μειώσεις των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και ατομικών συμβάσεων εργασίας, συζητούν τώρα για νέο ακόμα πιο αποφασιστικό χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων και για νέες ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών μέσω της θέσπισης τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Δεν πρόλαβε να φύγει από τη χώρα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφαν Καπφέρερ που ζήτησε πριν από λίγες μέρες στο όνομα των επενδύσεων ειδικές οικονομικές ζώνες μηδενικής φορολογίας και μισθών Κίνας, και η τρόικα και η κυβέρνηση σπεύδουν να του ικανοποιήσουν τις επιθυμίες.


Η κυβέρνηση και η τρόικα πρέπει να φύγουν το γρηγορότερο δυνατό, πριν μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία μεσαιωνικών προδιαγραφών και τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δουλοπάροικους.
πηγή


***Ακολουθεί σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ απο την naftemporiki.gr


 Μειώσεις στους μισθούς απαιτεί η τρόικα


Πιέσεις, για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά στις αμοιβές, άσκησε το κλιμάκιο της τρόικας σε συνάντηση που είχε χθες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι ελεγκτές, αφού επεσήμαναν ότι οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν «προχωρούν» με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ζήτησαν από την κυβέρνηση εναλλακτικά σενάρια που θα προβλέπουν μείωση των αποδοχών, ζητώντας έμπρακτα αποτελέσματα και θέτοντας μάλιστα, ένας από την αντιπροσωπεία, ακόμα και θέμα κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων στη χώρα μας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά εργασίας, ανέφερε ότι εκείνο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η επαναρύθμιση ορισμένων εργασιακών σχέσεων, ώστε να γίνουν πιο αντικειμενικά τα κριτήρια για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ παράλληλα να βελτιωθούν οι σημερινοί όροι και να διευκολυνθεί η σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης εξετάζει την κατάργηση της υποβολής αιτιολογημένης έκθεσης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) και ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων, με στόχο να επισπευτεί ο χρόνος που απαιτείται από έξι μήνες σήμερα σε έναν.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εξάλειψη γραφειοκρατικών προβλημάτων που εμποδίζουν την άμεση σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ότι θα υπάρξουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και ένα σύστημα κριτηρίων που θα πιστοποιεί με πιο αντικειμενικό τρόπο την προβλεπόμενη από το Νόμο υποχρεωτική εκπροσώπηση του 51% για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης και θα ελέγχεται με ακρίβεια η αντιπροσωπευτικότητα των συμβαλλομένων μερών. Στην κατεύθυνση αυτή θα ζητούνται στοιχεία αρχαιρεσιών, λίστες μελών και μισθών που θα αφορούν και σε μη μέλη.
Αυτό πρακτικά αναμένεται να οδηγήσει σε πιο αυστηρά κριτήρια για τις επεκτάσεις των συμβάσεων και συνεπώς σε περιορισμό τους, αντί της κατάργησης που ζητεί η τρόικα.

''Αξιολόγηση'' στην υγεία

Εντός 15 ημερών αναμένεται η τρόικα να αξιολογήσει την οργάνωση του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών και τις αποδοχές τους από τον Οργανισμό, δεδομένου ότι με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας, η μισθοδοσία μειώνεται κατά 50 εκατ. ευρώ, στα 450 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, με τη διατήρηση 21.000 γιατρών από τους 32.000 γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.
Αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, στην οποία συζητήθηκε επίσης η λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου, θα υπάρξει και αλλαγή του κανονισμού αναπηρίας του ΙΚΑ Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη το νέο κέντρο θα εστιάσει στην κατεύθυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα διοικητικά ποσοστά αναπηρίας για τη χορήγηση των συντάξεων.
Αναλογιστικές μελέτες

Σε ό,τι αφορά τις αναλογιστικές μελέτες, ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως η διενέργειά τους αφορά το σύνολο των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., γίνονται με ενιαία κριτήρια (έτος βάσης το 2010 και επτά εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια) και για τη χώρα μας αναμένεται να επιβεβαιώσουν την επιβίωση του συστήματος, με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, δηλαδή τη μείωση κάτω από το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Η αξιολόγηση για τις ελληνικές μελέτες θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου και ένα μήνα νωρίτερα, θα γίνει ο προέλεγχος. Αφορά όχι μόνο τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τις κύριες.
Σε ό,τι αφορά τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι η πρώτη λίστα θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες για την πλειονότητα των ειδικοτήτων.
Συνολικά σημείωσε ότι αναμένεται 2,95 δισ. ευρώ πλεόνασμα στο ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένουν τα προβλήματα στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ εξαιτίας της ύφεσης στο 4,5% και της ανεργίας στο 16,5%.
Καταλήγοντας ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως σε ό,τι αφορά κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για οφειλέτες προς το ΙΚΑ, τον Ιούλιο παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση με ρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν άμεσα επιστολές προς τους οφειλέτες που χρωστούν από 500.000- 1 εκατ. ευρώ.

«Οχι« στον κοινωνικό έλεγχο


Στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, προβλέπεται αντισταθμιστικά να δοθεί η δυνατότητα μεσολάβησης, όπου θα απαιτείται, του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ώστε να εξασφαλισθεί η συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων.
Στη συνάντηση με τους ελεγκτές της τρόικας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επεσήμανε, ότι παρά τη διαστακτικότητα που παρατηρείται στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας (μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 10) το κόστος εργασίας έχει μειωθεί περίπου κατά 20%, γεγονός βέβαια που οφείλεται, κυρίως, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια