Τελευταίες πληροφορίες: Reuters: Η Γερμανία λέει οτι η ΕΚΤ θα αποδεχόταν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας


Λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής η οποία ξεκινά στις 2 το μεσημέρι και την συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ η οποία δεν αποκλείεται να είναι διευρυμένη βλέπουν το φως σενάρια και πληροφορίες για το τι συμφώνησαν Μέρκελ - Σαρκοζί.


Λίγο πριν τις 13.00 και ενώ η συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ είναι....
σε εξέλιξη το πρακτορείο Reuters μετέδωσε οτι πηγές στη γερμανική κυβέρνηση και τράπεζες υποστηρίζουν οτι η ΕΚΤ θα αποδεχόταν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε οτι ο τραπεζικός φόρος δεν θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν θα υπάρξει τραπεζικός φόρος», δήλωσε πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Αλλη πηγή που επίσης συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σημερινή σύνοδο κορυφής δήλωσε ότι απορρίφθηκε η πρόταση για τραπεζικό φόρο. 

Αλλες πληροφορίες λένε για μια σύνθεση διαφόρων ενεργειών η οποία περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους (μιλάνε για επιμήκυνση από 15 έως 30 χρόνια) και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνολικό πακέτο θα υπάρχει πιθανώς συμμετοχή ιδιωτών, η οποία ωστόσο ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία», την οποία κατά τα φαινόμενα θα χειριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα εγγυηθεί τους νέους τίτλους διασφαλίζοντας την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Το σημαντικό είναι οτι ακόμα και αν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ο κ. Τρισέ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια