Παίζουν ακόμα και με την υγεία μας


«Πλασματικά» νούμερα παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ).

Συνολικά 275 κλίνες....
παραπάνω καταγράφονται στα στοιχεία του υπουργείου αλλά και χαμηλή πληρότητα, κάτι το οποίο δεν ισχύει σύμφωνα με την ΕΕΕΘ.
Τα στοιχεία του υπουργείου για τις κλίνες που διαθέτουν σήμερα οι ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν αποκλίσεις της τάξεως του 45%. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι η ΕΕΕΘ αναφέρει τις κλίνες στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής , όπου το υπουργείο εμφανίζει 371 κλίνες ενώ στην πραγματικότητα οι κλίνες που υπάρχουν στις ΜΕΘ δεν είναι πάνω από 167.
Σύμφωνα με την ΕΕΘ σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 681 κλίνες, ενώ το υπουργείο «φουσκώνει» τον αριθμό στις 956…
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι «περισσεύουν» οι ΜΕΘ, την ώρα που καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής των ασθενών στο ΕΚΑΒ για ένα κρεβάτι στην Εντατική.
Ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για το θέμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, μιλώντας στο Newstoday, τόνισε την μεγάλη διαφορά που παρουσιάζουν τα στοιχεία του υπουργείου με την πραγματικότητα.
«Ο συνολικός αριθμός των κλινών όπως εμείς τον υπολογίζουμε φτάνει τα 680 κρεβάτια, ενώ το υπουργείο έκανε λόγο για 956 στο site. Η διαφορά είναι ότι το υπουργείο έχει υπολογίσει μέσα σε αυτόν τον αριθμό και άλλες κλίνες όπως για παράδειγμα κλίνες εμφραγμάτων, κλίνες αποκαρδιοχειρουργικές , ειδικές μονάδες που νοσηλεύουν άλλα περιστατικά, τα οποία δεν ανήκουν στο σύστημα της εφημερίας του ΕΚΑΒ. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν συμπεριληφθεί ακόμα και κλίνες νεογνών», δήλωσε ο κ. Αρμαγανίδης.
«Σχεδόν καθημερινά υπάρχει ένας αριθμός ατόμων στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ. Υπάρχουν κάποιες μέρες που αυτός ο αριθμός ανέρχεται στους 30. Αυτό σημαίνει ότι τα κρεβάτια που έχουμε είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα χρειάζεται η χώρα. Είμαστε δηλαδή περίπου στα μισά του ευρωπαϊκού μέσου όρου», καταλήγει ο κ. Αρμαγανίδης.
Ο χάρτης με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά περιοχή:
Ελεύθερος Τύπος 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια