Επιμένουν στο κίνημα "δεν πληρώνω" οι φορολογούμενοι


Ανύπαρκτος ο μηχανισμός ελέγχου στις εφορίες. Υπολειτουργεί το TaxisNet. Το 89% των πολιτών δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, καθώς δεν έχουν και ρευστό για να τον πληρώσουν.

Η μάχη των ειδικών ομάδων για την πάταξη της φοροδιαφυγής - με τη συνδρομή των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ - δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα.
Επειτα από μήνες, τώρα....
ανακαλύπτουν το κλείσιμο επιχειρήσεων, έναντι όσων έχουν χρέη, και υιοθετούν "ισπανικό μοντέλο" με 50 επίλεκτους - ράμπο, έναντι μεγάλων φορολογούμενων, ενώ προωθούν το περιβόητο συμβόλαιο αποδοτικότητας ελεγκτών.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και το περίφημο σύστημα Elenxis δεν λειτουργεί στο σύνολό του, καθώς, όπως σημειώνει σχετικά η τέταρτη ομάδα (μεγαλοϊδιοκτήτες και επαγγελματίες υψηλού κινδύνου), είναι ακόμα σε μεταβατικό στάδιο και αναμένουν "τη διαθεσιμότητα της εφαρμογής διαχείρισης υποθέσεων του Elenxis".
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πάντως, φαίνεται να έχουν στεγνώσει και, παρά τις συνεχείς οχλήσεις του υπουργείου, δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις για υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ.
Σε σύνολο 193.154 επιτηδευματιών, ακόμα και μετά τη δεύτερη ειδοποίηση, ανταποκρίθηκε 1 στους 9. Ουσιαστικά, το 89% δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, καθώς δεν έχουν και ρευστό για να τον πληρώσουν.
Στο στόχαστρο βρίσκονται, εκτός από τους φορολογουμένους που δεν υποβάλλουν δηλώσεις, οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, που δεν δηλώνουν καν ή δηλώνουν μέρος της αξίας της νεοαποκτηθείσης περιουσίας τους, ενώ ετοιμάζουν ηλεκτρονική λίστα πλειστηριασμών.
Οι τελευταίες δράσεις-αποτελέσματα των άλλων τεσσάρων ομάδων συνοψίζονται σε 14 σημεία:
Εν δράσει
* Κλείσιμο επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματιών που δεν εξοφλούν τα χρέη τους.
* Δημιουργείται διαδικτυακός τρόπος ανάρτησης στοιχείων για πλειστηριασμούς.
* Συστήνονται ομάδες είσπραξης οφειλών.
* Στο μάτι οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, βιομηχανικές επιχειρήσεις, εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και φαρμακευτικών ειδών με μεγάλα χρέη στο Δημόσιο.
* Παραμένουν στο επίκεντρο και οι μεγαλοοφειλέτες που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.
* Ακολουθείται το ισπανικό μοντέλο για τον έλεγχο των μεγάλων φορολογούμενων.
* Και 50 επίλεκτοι ράμπο-ελεγκτές, που θα ελέγχουν μεγάλους φορολογούμενους.
* Από 6 στοχευμένους τακτικούς ελέγχους τον Μάιο καταλογίστηκαν φόροι και προσαυξήσεις 5,6 εκατ. ευρώ και από 15 προσωρινούς, 8,1 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο διενεργήθηκαν μόνο 3 τακτικοί έλεγχοι, με καταλογισμό 47,8 εκατ., και 5 προσωρινοί, με 6,1 εκατ. Τον Μάιο επελέγησαν 131 για έλεγχο και 48 τον Ιούνιο.
* Ελέγχονται τα 100 φυσικά πρόσωπα, με αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 3 εκατ. ευρώ ο καθένας (βάσει στοιχείων ΕΤΑΚ 2008), σε σύνολο 1.750, που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ την 11ετία 1997-2007.
* Αναζητούνται μεγαλοϊδιοκτήτες που αγόρασαν ακίνητη περιουσία και δεν δήλωσαν την αξία αγοράς της ή δήλωσαν μέρος αυτής.
* Εξονυχιστικός έλεγχος των δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος, απόδοσης φόρων εξωχώριων εταιρειών.
* Διερευνούν νέο σύστημα φορολόγησης των εμπορικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και των ελεύθερων επαγγελματιών.
* Στο μάτι το διπλό φορολογικό πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών, με κατ' αρχήν το διαχωρισμό από την παροχή υπηρεσιών.
* Καθιερώνεται συμβόλαιο αποδοτικότητας ελεγκτών, το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή παρατηρήσεων από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ.
news247
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...