Μήνυση Τσίπρα στην ΕΛ.ΑΣ.

 

Μηνυτήρια αναφορά κατά της ΕΛ.ΑΣ υπέβαλε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε φωτογραφίες και βίντεο για τα όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα την Τρίτη και την Τετάρτη και ζητά διευκρινίσεις για τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Για την υπόθεση έχει....

διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντου.

Eπιστολή διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στο Σύνταγμα κοινοποίησαν έλληνες πανεπιστημιακοί που διδάσκουν σε ιδρύματα του Εξωτερικού.

Οι πανεπιστημιακοί καταδικάζουν τη βία από όπου και αν προέρχεται και επισημαίνουν: «Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες ότι κατά τα χθεσινά γεγονότα, η Ελληνική Αστυνομία πέρα από κάθε λογική και νομιμότητα χρησιμοποίησε άγρια και παράνομα μέσα καταστολής αδιακρίτως, κατά άοπλων, ειρηνικών πολιτών που προσπαθούσαν να εξασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην έκφραση και στην ειρηνική συνάθροιση.
Οι φωτογραφικές, βιντεοσκοπημένες, προφορικές και γραπτές ενδείξεις επί τούτου βρίθουν και κάνουν σήμερα το γύρο του κόσμου στο διαδίκτυο και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μερικές από αυτές είναι πραγματικά σοκαριστικές.
Ως νομικοί, ως ακαδημαϊκοί, ως πολίτες, διαμαρτυρόμαστε και καταδικάζουμε απερίφραστα τη μετατροπή της Αστυνομίας από όργανο προστασίας σε όργανο δίωξης του πολίτη και καταστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων κατά τα χθεσινά επεισόδια».
Ακόμη, οι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι οι δηλώσεις Παπουτσή «προκαλούν το κοινό αίσθημα χιλιάδων πολιτών που βίωσαν την αναιτιολόγητη και παράνομη βία από πρώτο χέρι, και θέτουν σε κίνδυνο το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη».


Οι πανεπιστημιακοί καλούν τον πρωθυπουργό «να καταδικάσει απεριφράστως τη συμπεριφορά των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τα χθεσινά επεισόδια και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και για την πραγματική περιφρούσηση του συνταγματικού δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση στο μέλλον».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Διεθνών Χρηματοοικονομικών Αγορών και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

Δημήτρης Δημούλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Θεωρίας του Δικαίου
Νομική Σχολή São Paulo, Fundação Getulio Vargas

Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής Δικαίου και Διευθυντής Ινστιτούτου Ανρωπιστικών Σπουδών, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ

Μαρία Δρακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Κεντ

Τασία Μαντανίκα, Ερευνήτρια και Υποψήφια Διδάκτωρ, Ινστιτούτο Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο της Βιέννης

Αντώνιος Τζανακόπουλος, Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Ιωαννα Τουρκοχωρίτη, Λέκτορας Δικαίου και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Φιλομήλα Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν

Αιμίλιος Χριστοδουλίδης, Καθηγητής Θεωρίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια