«Τους σκότωσα γιατί ήθελα να αλλάξω την κοινωνία» - Θρήνος στον καθεδρικό του Όσλο – Νορβηγός πρωθυπουργός: «Όλοι κλαίμε μαζί σας»

- Λειτουργία στη μνήμη των 92 θυμάτων - Σπαρακτικές εικόνες
- Ομολόγησε αλλά δε δηλώνει ένοχος ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ
- Δεν είναι σίγουρη η αστυνομία πως έδρασε μόνος του
- Αγωνία για την τύχη τεσσάρων ανθρώπων που βρίσκονταν την Οτόγια τη στιγμή της επίθεσης και αγνοούνται
- Σε εξέλιξη από νωρίς το μεσημέρι επιχείρηση της αστυνομίας στο Όσλο


Στυγερές αλλά απαραίτητες χαρακτήρισε....
ο 32χρονος μακελάρης της Νορβηγίας τις πράξεις του, δείχνοντας κατά την απολογία του πως κάθε άλλο παρά έχει μετανιώσει που βύθισε 92 οικογένειες και ένα ολόκληρο έθνος σε βαρύ πένθος.

«Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε στο TV2 , ο Γκίαρ Λίπσταντ δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Μπρέιβικ. Σε συνέντευξή του στο ΝRK Λίπσταντ δήλωσε ότι ο Μπρέιβικ σκότωσε 92 ανθρώπους γιατί «ήθελε να αλλάξει την κοινωνία με τις πράξεις του. Ήθελε να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται». 

Η πιο σοκαριστική φωτογραφία: ο Μπρέιβικ δίνει τη χαριστική βολή σε ένα από τα θύματά τουΗ πιο σοκαριστική φωτογραφία: ο Μπρέιβικ δίνει τη χαριστική βολή σε ένα από τα θύματά του
Ο 32χρονος δράστης θα οδηγηθεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα και εκεί θα δώσει εξηγήσεις για το τι τον οδήγησε στη διπλή δολοφονική επίθεση της Παρασκευής. Έως τότε φυσικά θα παραμείνει υπό κράτηση. Η κατάθεσή του θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, μετά από αίτημά του. 

Ο Μπρέιβικ πρόκειται, μάλιστα, να εξεταστεί από γιατρό της αστυνομίας πριν καταθέσει. Μέχρι τότε ο δικηγόρος του αρνείται να σχολιάσει την ψυχική κατάσταση του πελάτη του.
Ο 32χρονος, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, δήλωσε ότι έδρασε μόνος του. "Ομολόγησε τις πράξεις του παρότι δεν δηλώνει ένοχος," δήλωσε ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ, σε συνέντευξη Τύπου.
Μια από τις φωτογραφίες που βρίσκονται στο βίντεο του Μπρέιβικ στο YouTubeΜια από τις φωτογραφίες που βρίσκονται στο βίντεο του Μπρέιβικ στο YouTube
"Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες όσων επέζησαν της επίθεσης στο νησί, μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας".

Ράγισαν καρδιές στον καθεδρικό του Όσλο 
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα, ο πρωθυπουργός, μέλη της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων και κυρίως απλός κόσμος: όλοι βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στον καθεδρικό ναό του Όσλο για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της διπλής πολύνεκρης επίθεσης της Παρασκευής στο κέντρο της πρωτεύουσας και το νησί Οτόγια. 

"Είμαστε ένας λαός σε πένθος, αλλά μέσα στη λύπη αναζητούμε την ελπίδα", δήλωσε κατά την τελετή ο επίσκοπος Όλε Κρίστιαν Κβάρμε.
Μαυροφορεμένη η βασίλισσα Σόνια της ΣουηδίαςΜαυροφορεμένη η βασίλισσα Σόνια της Σουηδίας
Η απώλεια καθενός από τα θύματα "αποτελεί μια τραγωδία", δήλωσε φανερά συγκινημένος ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή και ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των 92 νεκρών.

"Τότε θα φανεί το εύρος του κακού", είπε. "Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός", προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η χώρα του "δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις αξίες της".


Μανιφέστο στο YouTube – Προετοίμαζε το μακελειό από το φθινόπωρο 2009! 
Ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ προγραμμάτιζε σχεδόν δυο χρόνια την αιματηρή επίθεσή του. Το είχε κάνει σαφές μέσα από τις βιογραφικές του σημειώσεις που είχε δημοσιεύσει στο internet.
Το τελευταίο μήνυμα πριν αιματοκυλήσει τη Νορβηγία - ΦΩΤΟ REUTERSΤο τελευταίο μήνυμα πριν αιματοκυλήσει τη Νορβηγία - ΦΩΤΟ REUTERS
Στη νορβηγική ιστοσελίδα www.freak.no υπάρχει link που παρέπεμπε σε ένα βιβλίο 1.500 σελίδων υπό τον τίτλο "2083-Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας". Εκεί, ο 32χρονος Νορβηγός αναφέρει ότι "η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες" και αυτό που πίστευε ήταν ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου "ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο". 
2083, μια ευρωπαϊκή διακήρυξη αναξαρτησίας - Ένας προάγγελος του μακελειού της Παρασκευής2083, μια ευρωπαϊκή διακήρυξη αναξαρτησίας - Ένας προάγγελος του μακελειού της Παρασκευής
Την ίδια στιγμή βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο YouTube και υποκινεί σε έναν "πόλεμο" κατά του Ισλάμ και δείχνει φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων στο Οσλο, ο οποίος φοράει ένα αδιάβροχο και κρατάει ένα αυτόματο όπλο.
Ακόμη μια φωτογραφία του Μπρέιβικ από το βίντεο που υπήρχε στο YouTubeΑκόμη μια φωτογραφία του Μπρέιβικ από το βίντεο που υπήρχε στο YouTube
Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο "Ιππότες Σταυροφοριών 2083" που ανέβηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=vQOfH8Dj1mw. Το βίντεο αυτό δεν υπάρχει πια. 

Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του φερόμενου ως δράστη, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, στο Facebook, η οποία τώρα έκλεισε.
Το προφίλ του Μπρέιβικ, συμπληρωμένο από τον ίδιοΤο προφίλ του Μπρέιβικ, συμπληρωμένο από τον ίδιο
Στο μεταξύ, ευρωπαϊκή αντισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο Μπρέιβικ είχε επιχειρήσει να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε απορριφθεί εξαιτίας των νεοναζιστικών του διασυνδέσεων.

Ο Αντερς Γκρέιβερς, ιδρυτής της οργάνωσης "Σταματήστε την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης", είπε ότι ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει αίτηση πριν από 18 μήνες. Είχε πει σε ανάρτησή του τον Δεκέμβριο του 2009 (http://www.document.no/anders-behring-breivik/) ότι είχε συζητήσει με την οργάνωση, αλλά ο Γκρέιβερς απάντησε ότι η οργάνωση δεν έχει καταγράψει κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια