Μεσοπέλαγα

Πελαγωμένος στα προβλήματα της Αθήνας, μεσοπέλαγα στον πρώτο χρόνο της δημαρχίας του, είναι ζήτημα αν ο Γ. Καμίνης θυμάται ακριβώς όσα υποσχόταν πριν κερδίσει τις εκλογές.
Λειτουργώντας στη σκιά πολιτικών, κυβερνητικών....
και μη, που θεοποίησαν τις «αγορές» για να μετατραπούν μοιραία σε αγοραφοβικές, ο δήμαρχος της Αθήνας συμπληρώνει το πρώτο εξάμηνο από τα επτά και κάτι της θητείας του. Και επειδή, όπως ο ίδιος έχει πει, δεν αξίωνε από τους Αθηναίους περίοδο χάριτος, είναι μια ευκαιρία να δούμε τι απέγιναν τα μέτρα «άμεσης εφαρμογής» που ανακοίνωσε όταν ο μήνας (Νοέμβριος) είχε 9...
Τη δέσμη των μέτρων εκείνων είχε παρουσιάσει ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών, τότε που προσπαθούσε να πιστέψει πόσο κοντά είναι στη νίκη πριν προσπαθήσει να πείσει τους Αθηναίους να τον ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο. Κατ' αρχάς, δεν ήταν «άγνοια κινδύνου» που τον οδήγησε τότε στην ανάγκη να χρησιμοποιήσει τη λέξη «μνημόνια», θέλοντας να μιλήσει για συμφωνίες «με οργανώσεις πολιτών που υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης, ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης». Μπορεί τα αποτελέσματα τέτοιων συμφωνιών να μην είναι οφθαλμοφανή, αλλά ο ίδιος δεν επέλεξε ώς τώρα να συγκρουστεί ευθέως και με τις πολιτικές του Μνημονίου και τις περικοπές που προκαλούν.
Στα μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας, ο Γ. Καμίνης είχε χαρακτηρίσει «πρώτο καθήκον της Δημοτικής Αστυνομίας την απελευθέρωση δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων από την παράνομη κατάληψη και χρήση τους». Οσοι περπατούν και έχουν μάτια (αλλά δυστυχώς και όσοι τα στερούνται) διαπιστώνουν πόσο αυτό επετεύχθη. Οι άλλοι που επιμένουν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο στην πόλη γνωρίζουν απλώς ότι η Δημοτική Αστυνομία πάτησε τέρμα το γκάζι στις κλήσεις για παράνομη στάθμευση.
Η «συντήρηση και αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών» απαιτεί χρήματα που δεν υπάρχουν, ενώ για το «επείγον πρόγραμμα φωτισμού δρόμων και πλατειών, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλή παραβατικότητα» ο δήμαρχος δήλωσε ότι ψάχνει χορηγίες.
Για τον «τακτικό καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων» λέει πως κάνει ό,τι μπορεί, ενώ είχε μιλήσει για «άμεση προμήθεια των 10.000 κάδων ανακύκλωσης που λείπουν», αλλά αυτοί που προστέθηκαν είναι πολύ λιγότεροι.
Στο μεταναστευτικό, ο Γ. Καμίνης μίλησε τότε για «αξιοποίηση της εθνικής απογραφής του 2011 για την καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά» και «πίεση για ταχεία εξέταση των αιτήσεων και την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται προκειμένου να μεταβούν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.». Με αφορμή τα πρόσφατα φαινόμενα βίας στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία Ελληνα στην 3ης Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε ακόμη διάφορα, αλλά η υλοποίηση των όποιων μέτρων προχωρά με κυβερνητική πρωτοβουλία και λογική.
Τα μέτρα για την ανάπτυξη της πόλης που ανέφερε στις 9 Νοεμβρίου, δηλαδή η «δημιουργία δημοτικών υπαίθριων αγορών που θα πάρουν τη θέση του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου» και «τα κίνητρα για επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου και για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας» βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη.
Στον τομέα «διαφάνεια-λογοδοσία» ο Γ. Καμίνης υποσχόταν «έγκαιρη δημοσιοποίηση διαγωνισμών και προκηρύξεων και ανάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δήμου στο Διαδίκτυο». Το σύστημα «Διαύγεια» έδωσε διέξοδο στην παραπάνω εξαγγελία, αλλά υπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα με τα δημοσιεύματα της «Ε» για την προμήθεια ποδηλάτων και μελέτης για προμήθεια αυτοκινήτων. Οπου φανερώθηκε ότι οι αποφάσεις δημοσιεύτηκαν μεν, αλλά με τρόπο που εξέθεσε -τουλάχιστον- τη δημοτική αρχή.
Ο διαχειριστικός έλεγχος στα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων συνεχίζει να καρκινοβατεί και οικονομικά αποτελέσματα είναι άγνωστο πότε θα αναρτηθούν, καθώς υπάρχει, όπως ο κ. Καμίνης παραδέχθηκε, λογιστικό πρόβλημα.
Οσο για την «ενίσχυση του ρόλου των εφτά δημοτικών διαμερισμάτων», ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος, ενώ ο νέος θεσμός του «Συμπαραστάτη Δημότη - Επιχείρησης» (στα πρότυπα του «Συνηγόρου του Πολίτη» κιόλας) ζητεί συμπαράσταση ξεχασμένος σε κάποια συρτάρια...
enet

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια