Μαζί τα ήπιαμε!


Μαζί τα ήπιαμε!
Η τελευταία ανακάλυψη είναι συνταρακτική. Οι γκαζόζες, οι λεμονάδες, οι πορτοκαλάδες, οι σόδες, η coca cola και η pepsi cola, που τόσα χρόνια ανυποψίαστοι πίναμε, έκρυβαν το μυστικό της σωτηρίας μας. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε δώσει την πρέπουσα σημασία. Ίσως να.... φταίει και ο Πάγκαλος που με εκείνο το «μαζί τα φάγαμε» είχε λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά. Τελικά το σωστό ήταν «μαζί τα ήπιαμε». Αν αυτό είχε ειπωθεί νωρίτερα, ίσως είχαμε προσεγγίσει εξ αρχής το πρόβλημα.

Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως. Το υπουργικό συμβούλιο μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, το απόγευμα της Δευτέρας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Επέβαλε ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αναψυκτικά! Τόσο απλό όσο και το αυγό του Κολόμβου. Το πόσος θα είναι αυτός ο νέος έμμεσος φόρος θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνο (μην τα θέλουμε και όλα δικά μας) το σίγουρο όμως είναι ότι η αρχή έγινε και τις επόμενες μέρες η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα και στα αναψυκτικά! Θα μου πείτε «έπρεπε να φτάσουμε στα πρόθυρα της κατάρρευσης» για να δούμε ότι η λύση του προβλήματος ήταν κυριολεκτικά μπρος στα μούτρα μας και πάνω στο τραπέζι μας; Ε, μερικές φορές αξίζει να φτάνεις στο χείλος του γκρεμού και να σώζεσαι με ένα θεαματικό και απρόβλεπτο τρόπο.

Η αιφνίδια αυτή απόφαση της κυβέρνησης ήταν και μια ένεση αισιοδοξίας για τους συμμάχους της. Γιατί πέρα από την αξία αυτού κάθε αυτού του μέτρου, σημασία έχει και η στιγμή που επελέγει. Την ημέρα που οι αγορές είχαν καρφωμένα τα μάτια τους στο υπουργικό συμβούλιο και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Γενικώς αυτό που διδάσκει η παρούσα κυβέρνηση είναι η μη γραμμική εξέλιξη των αποφάσεων. Ξεκινάς από τον πάτο της αλφάβητου, κυνηγάς «συντάξεις» και «χαμηλοσυνταξιούχους», πας μια βόλτα στο «κ» ανοίγεις (λέμε τώρα) τα «κλειστά επαγγέλματα», επιστρέφεις στην αρχή, νομιμοποιείς τα «αυθαίρετα» και εκεί που όλοι πίστευαν ότι θα κάνεις μερικές «αποκρατικοποιήσεις» και θα φύγεις, εσύ επιμένεις και φορολογείς τα «αναψυκτικά», το «αέριο» και ίσως αύριο και τα «αβάδιστα» των μικρών αγγελιών.

Αυτές οι απρόβλεπτες κινήσεις είναι που προβληματίζουν τους αντιπάλους της κυβέρνησης που δεν ξέρουν πού και πότε θα χτυπήσει την επόμενη φορά. Θα πάει στο «παλαιό ΠΑΣΟΚ», το «σ» και τις «συντεχνίες», στο «φ» και τον «Φωτόπουλο» της ΔΕΗ ή θα μείνει για πάντα στο «α»;

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια