Απογραφή με αδιάκριτες ερωτήσεις


Προσωπικά δεδομένα ζητούν οι απογραφείς

Αντιμέτωποι με τουλάχιστον ανεξήγητες, αν όχι ενοχλητικές ερωτήσεις έχουν έρθει χιλιάδες πολίτες που άνοιξαν την πόρτα τους τις πρώτες μέρες της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών.
Για πρώτη φορά είναι αναγκασμένοι να δώσουν στοιχεία για εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα που κάνουν την όλη διαδικασία να ξενίζει τους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ερωτήσεις για τη σχέση όσων διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, δηλαδή αν είναι παντρεμένοι ή απλώς συζούν! Ιδιαίτερα ξενίζει η ερώτηση που έχει προστεθεί σχετικά με το ποια είναι η κύρια πηγή εσόδων του ερωτώμενου.

Ζητούνται δηλαδή στοιχεία για το αν κανείς συντηρείται από τη δουλειά του ή από επιδόματα, δάνεια, περιουσίες, ή εξαρτάται από άλλους. Μάλιστα όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», ορισμένοι πολίτες επιτίθενται φραστικά στους απογραφείς, θεωρώντας ότι παραβιάζουν προσωπικά τους δεδομένα.

Επίσης, στο ερωτηματολόγιο των απογραφέων έχουν προστεθεί ερωτήσεις που ζητούν αναλυτικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της κατοικίας του απογραφόμενου: από το εμβαδόν της κουζίνας, το είδος των υδραυλικών, της θέρμανσης, της μόνωσης, μέχρι και το αν κάνει ανακύκλωση ο ιδιοκτήτης.

Έχουν ακόμη προστεθεί ερωτήσεις σχετικά με τον αριθμό των αυτοκινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες, και το εμβαδόν του γκαράζ.

Από «κόσκινο» περνά και το είδος της σχέσης που έχουν τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι της κάθε πολυκατοικίας, όσο και τυχόν φιλοξενούμενοι τους.

Ακόμη, αρνητικά σχολιάζεται και η ερώτηση «Πού διανυκτερεύσατε τη Δευτέρα 9/5;». Σύμφωνα με την Αρχή, το συγκεκριμένο υποερώτημα, έχει προστεθεί προκειμένου να γίνει μια φωτογραφική αποτύπωση του πληθυσμού μια συγκεκριμένη ημέρα στην Ελλάδα. 

Η ΕΛΣΤΑΤ αποφάσισε να επιλέξει την 9η Μάιου 2011 για αυτό τον σκοπό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια