Ποιός ήταν ο Μπιν Λάντεν


Πως ένας πολιτικός μηχανικός εξελίχθηκε στον νούμερο ένα καταζητούμενο τρομοκράτη που σκόρπισε τον θάνατο. Για καιρό κατάφερνε να παραμένει στη επικαιρότητα αφού κάθε τρομοκρατική ενέργεια χρεωνόταν στην Αλ Κάιντα (Pics+Vid)


O Οσάμα Μοχάμεντ Αουάντ μπιν Λάντεν γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1957 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και πολύ νωρίς δημιούργησε μεγάλη τεχνική εταιρεία, η οποία και ανέλαβε σχεδόν τα περισσότερα έργα ανασυγκρότησης της χώρας, όπως δρόμους, λιμένες, εγκαταστάσεις, αναμορφώσεις οάσεων σε πόλεις κλπ.
Από τις δραστηριότητες αυτές αποκόμισε τεράστιο πλούτο.

Στη συνέχεια επέκτεινε τις επιχειρήσεις του και σ΄ άλλες όμορες αραβικές χώρες με τεράστια οικονομικά οφέλη με συνέπεια ν΄ αυτοανακηρυχθεί εμίρης (=αρχηγός) και να δημιουργήσει μια μουσουλμανική εθνικιστική οργάνωση που τα μέλη της προέρχονται απ΄ όλο τον αραβικό χώρο και κυρίως της άλλοτε Μεσοποταμίας εκτεινόμενη μέχρι και το Πακιστάν.
 
Μέχρι πρότινος εθεωρείτο ο ηγέτης της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα και ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ανά τον κόσμο. Πιστεύεται ότι κρυβόταν στα βουνά του Αφγανιστάν ή σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών υπήρεσιών ασφαλείας, του Πακιστάν.
Δείτε ΕΔΩ Μήνυμα του Λάντεν
 
Τρομοκρατική δράση
Το 1998 εξέδωσε διάταγμα για τους Μουσουλμάνους, ζητώντας τους να σκοτώσουν όλους τους πολίτες και στρατιώτες των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους, μέχρι να αποσύρουν την υποστήριξή τους από το Ισραήλ.
Κατηγορείτο για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και στην Κένυα και εκκρεμούσε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 2.988 ανθρώπων.
Ήτανι πατέρας περισσότερων από 24 παιδιών, 11 από τα οποία απέκτησε από την σύζυγό του Νατζούα.
(Πηγή: Wikipedia, Times)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια