Τοξική βόμβα στην Ελευσίνα


Καταγγελία σοκ για το λιμάνι της Ελευσίνας από τοπικούς φορείς και οικολογικές οργανώσεις. Νταλίκες μεταφέρουν επικίνδυνα απόβλητα σε σακιά, διαμέσου κατοικημένων περιοχών. Κάτοικοι καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Ανησυχία για τη δημόσια υγεία (Pic)


Σε πύλη εισόδου και εξόδου γι-α επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, έχει μετατραπεί το λιμάνι της Ελευσίνας σύμφωνα με καταγγελία μελών οικολογικών οργανώσεων του Θριασίου και επιτροπές κατοίκων της περιοχής.
Τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι πάνω από 2.500 τόνοι τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα διυλιστηρίων έχουν μεταφερθεί από την Τρίτη 5 Απριλίου στο Κεντρικό Λιμάνι της Ελευσίνας όπου φορτώνονται στο φορτηγό πλοίο ΤΟΤΟ ΒR με προορισμό την Σουηδία.
Κάθε ημέρα, 30 νταλίκες, φορτωμένες τα επικίνδυνα απόβλητα σε σακιά, τα μεταφέρουν από τις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων POLYECO στον Κεντρικό Λιμένα Ελευσίνας διαμέσου κατοικημένων περιοχών και συγκεκριμένα των οδών Ωκεανίδων και Κανελλοπούλου. Υπολογίζεται ότι θα φορτωθούν συνολικά 5.250 τόνοι αποβλήτων.
 
Μάλιστα εργαζόμενοι στο λιμάνι χωρίς να έχουν πάρει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως ειδικό ρουχισμό και μάσκες απασχολούνται στη φόρτωση των επικίνδυνων αποβλήτων υπό συνθήκες συνεχούς και εντονότατης δυσοσμίας.
Τα απόβλητα αυτά προέρχονται κυρίως από το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) αλλά και το Διυλιστήριο του Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) και είναι 5 κατηγοριών : α) λάσπες του πυθμένα δεξαμενών (ΕΚΑ 05 01 03*) β) λάσπες διαχωριστή ελαίου /νερού ( ΕΚΑ 13 05 02*) γ) απόβλητα που περιέχουν πετρέλαιο ( ΕΚΑ 16 07 08*) δ) λάσπες που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες από την βιολογική κατεργασία αποβλήτων βιομηχανικών υδάτων (ΕΚΑ 19 08 11*) και ε) κατεργασμένα απόβλητα για χρήση ως εναλλακτικού στερεού καυσίμου (ΑSF).
Μέχρι στιγμής ο Δήμος Ελευσίνας δεν έχει αντιδράσει, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία "από τις 17 Δεκεμβρίου του 2010, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) έχει ανάψει το πράσινο φως για την μεταφορά στο λιμάνι της Ελευσίνας των αποβλήτων αυτών. Με την απόφασή του αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την μετατροπή του Λιμανιού της Ελευσίνας σε λιμάνι – πύλη εισόδου και εξόδου κάθε λογής αποβλήτων".
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση του ΟΛΕ, έχει χορηγήσει 2 άδειες στην POLYECO, στις 23/12/2010 και στις 21/3/2011, για τη μεταφορά στο Λιμάνι και φόρτωση για εξαγωγή 9.000 τόνων των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων.
*Οι φωτογραφίες είναι από το thriasiosos.blogspot
news247

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια