Τα χίλια πρόσωπα του Παναγιώτη Ψωμιάδη


Στη δυσκολότερη στιγμή της πολιτικής του καριέρας βρέθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά την καταδικαστική απόφαση για παράβαση καθήκοντος



O αγαπημένος γιος της Θεσσαλονίκης, ο επί χρόνια Νομάρχης, ο θριαμβευτής των περιφερειακών εκλογών, ο Ζορό, ο τραγουδιστής, ο ξέγνοιαστος καβαλάρης, ο πρωτοπόρος στις γιαουρτοεπιθέσεις, το επικοινωνιακό φαινόμενο.
Ούτε ένα από τα χίλια πρόσωπα του Παναγιώτη Ψωμιάδη, δεν μπορεί κανείς να αφήσει έξω, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τον πολιτικό που πολλοί χαρακτηρίζουν "γραφικό", αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι δημοφιλής όσο κανείς στη Βόρεια Ελλάδα.
Πλέον μετά την καταδίκη του και την έκπτωση από το αξίωμά του, βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της πολιτικής του καριέρας, αλλά γνωρίζοντας τον βίο και την πολιτεία του, είναι βέβαιο πώς θα βρει τρόπο να επιστρέψει. Σίγουρα πάντως από Δευτέρα αναμένεται επικοινωνιακή καταιγίδα.
 Ο βουλευτής-τραγουδιστής
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1948 στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε πρωταθλητής στίβου στα 400 μέτρα.
Πριν μπει στην πολιτική, αφού άνοιξε αναψυκτήριο, κατάφερε να γίνει το 1990 ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, αλλά και τραγουδιστής.
Συνέχισε μάλιστα να τραγουδά όποτε έβρισκε ευκαιρία και αφού μπήκε στην πολιτική, μην κρύβοντας την αδυναμία του στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Νίκο Ξανθόπουλο, του οποίου το προσωνύμιο "παιδί του λαού" ιδιοποιήθηκε.
Αφιέρωμα στα καλύτερα του Ψωμιάδη από εκπομπή του Alpha
Τον Ιανουάριο του 2003 πήγε σε ομιλία του Στ. Παπαθεμελή, ερμήνευσε Βασίλη Τσιτσάνη για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησε.
Στις 26 Οκτωβρίου 2004 τραγούδησε "Ξεφυλλίζοντας απόψε τα όνειρά μου..." ενώπιον του εμβρόντητου τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου σε γεύμα προς τιμήν του σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Τον Νοέμβριο του 2005, τραγούδησε το "Θεέ μου, τη δεύτερη φορά που θα 'ρθω για να ζήσω" του Καζαντζίδη με τη συνοδεία των αδελφών Κατσάμπα σε ΚΑΠΗ!
Από τότε ακολούθησαν πολλές "γραφικότητες" που δημιούργησαν έναν τηλεοπτικό μύθο, καθώς ο πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης εμφανίστηκε καβάλα σε άλογο, ντυμένος ζορό, Άγιος Βασίλης, ενώ έφτασε να στείλει μέχρι και γράμμα στον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ερωτική σχέση με τον λαό
Στην πολιτική μπήκε το 1982 με την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 1990, 1993, 1996 και το 2000.
Το 2002 εκλέχτηκε νομάρχης Θεσσαλονίκης και η θητεία του ανανεώθηκε το 2006. Το 2010 έθεσε υποψηφιότητα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και κέρδισε με άνεση.
 
Παρά την σκληρή κριτική προς το πρόσωπό του ο λαός της Θεσσαλονίκης συνέχιζε να τον επιλέγει, ενώ κανείς δεν πτοήθηκε, ούτε από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις που άγγιζαν τα όρια του γελοίου, ούτε όμως και από υποθέσεις με οσμή σκανδάλου.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2002, αποκαλύφθηκε ότι είχε κατασκευάσει παράνομα πιλοτή σε αυθαίρετο κτίσμα στη Χαλκιδική, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, προοριζόταν για τη μητέρα του.
"Εσείς δεν πρέπει να είχατε γονείς, μάνα, πατέρα, γι' αυτό και λέτε τέτοιες φοβερές ασέβειες. Εγώ έχτισα ένα σπιτάκι για τη μανούλα μου, παλιόπαιδο θα ήμουν να την πέταγα στον δρόμο", είχε απαντήσει στους επικριτές του.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Παναγιώτη Ψωμιάδη, σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία κατά του Δημοσίου συμφέροντος, με αφορμή τις απευθείας αναθέσεις σε τουριστικά γραφεία της μεταφοράς μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης από και προς τα σχολεία.
Μέσα στο Σεπτέμβριο του 2010 βγήκαν στην επιφάνεια τα "έργα-μαιμού", όπως χαρακτηρίστηκαν από το τύπο.
Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατηγορήθηκε για έργα, που ενώ αναφέρονταν στα χαρτιά, δεν έγιναν ποτέ. Φέρεται να κόστισταν πάνω από 800.000 Ευρώ και ανατέθηκαν σε ανθρώπους, που σύμφωνα με τη νομαρχία Θεσ/νίκης τα κατασκεύασαν μεταξύ Ιανουαρίου 2008 και Ιανουαρίου 2009.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατηγορήθηκε μέσα στο 2009 για παράνομη μείωση προστίμων σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, ο οποίος νόθευε το εμπόρευμα του. Η υπόθεση αυτή ήταν που οδήγησε και στην χθεσινή καταδίκη

Πραγματικός τηλεοπτικός σταρ
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατάφερε μέσα στη δεκαετία του 2000 να δημιουργήσει το προφίλ του "λαϊκού παιδιού" της πολιτικής σκηνής, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τηλεόρασης και προσφέροντας παράλληλα άφθονο γέλιο.
Οι σχεδόν καθημερινές εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές και κυρίως στις πρωινές, αλλά και οι διάφορες "αυθόρμητες πρωτοβουλίες" του πάντα συνοδεία κάμερας, από το Ζορό, μέχρι το (αποτυχημένο) πέταγμα χαρταετού, δημιούργησαν ένα είδος εθισμού του κόσμου.
 
Όπου και αν εμφανίζεται, ό,τι και αν λέει οι πολίτες ασχολούνται μαζί του και αυτό αποδείχθηκε και με την είδηση της καταδίκης του, που διαβάστηκε και σχολιάστηκε ιδιαίτερα.
Η δημοφιλία του αυτή, σταδιακά κάλυψε τα όποια πολιτικά του λάθη, τις κατηγορίες για ελάχιστο έργο στη Θεσσαλονίκη, τις φιλοβασιλικές και φιλοχουντικές τάσεις που είχε εκδηλώσει στο παρελθόν, αλλά και τις καταγγελίες για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα.
Ανεξήγητο φαινόμενο; Οργανωμένο και τέλεια εκτελεσμένο σχέδιο από τον ίδιο; Γεγονός είναι ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κάνοντας πράγματα που μεμονωμένα θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος μιας πολιτικής καριέρας, κατάφερε να δημιουργήσει μια πολιτική περσόνα, που δύσκολα κανείς μπορεί βρει όμοιά της στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Το γιατί τον εμπιστεύονται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης επί τόσα συναπτά έτη, παραμένει πάντως ένας άλυτος γρίφος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια