Κάποιοι πριν από λίγο καιρό, προ των εκλογών του 2009, δημιούργησαν -για τους δικούς τους λόγους και τώρα το πληρώνουν- την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της διαφθοράς

Απόσπασμα από την ομιλία του  κ. Π. Παυλόπουλου στη Βουλή κατά την συζήτηση για την  Τροποποίηση του νόμου για την ποινική ευθύνη των Υπουργών.  
Δεν μπορεί, επειδή κάποιοι πριν...
από λίγο καιρό, προ των εκλογών του 2009, δημιούργησαν -για τους δικούς τους λόγους και τώρα το πληρώνουν- την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της διαφθοράς, ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι, εκτός από άλλους, δεν μπορεί, επειδή αυτοί που δημιούργησαν αυτή την εικόνα, που καλλιέργησαν στον ελληνικό λαό αυτή την εντύπωση, τώρα να έρχονται και να λένε: Ξέρετε, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Διότι δεν είναι έτσι.
Πρώτα-πρώτα, ξέρουμε τι συμβαίνει και το λέω προς τον κ. Καρατζαφέρη αυτό.
Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στην Αναθεώρηση του 2001 -το τόνισε ο Υπουργός, το είπα και εγώ χθες- ναι, δεν έγινε το μείζον, αλλά έγιναν πολύ σημαντικότερα πράγματα απ’ όσα φαντάζεται κανείς και μία βελτίωση του συστήματος, το οποίο ήταν πράγματι ένα σύστημα περιχαράκωσης των προνομίων των Υπουργών, των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών.
 Τόνισα και χθες τις μεγάλες μεταβολές, το διπλασιασμό της αποσβεστικής προθεσμίας, την παρεμβολή της δικαστικής διαδρομής, τη δικαστικοποίηση όλου του συστήματος μέσα από την αμιγή σύνθεση των δικαστικών αυτών οργάνων. Ναι, δεν έγινε το άπαν, αλλά έγινε κάτι πολύ σημαντικό και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Άλλοι μπορεί να ήταν υπέρ και πριν πολύ περισσότερο για τα προνόμια αυτά.
Αυτή η γενιά, όμως, που είναι μέσα σε αυτή τη Βουλή, όπως και εσείς που υπηρετούσατε την εποχή εκείνη, θέλω να τονίσω ότι έκανε το χρέος της, όχι στο ακέραιο ενδεχομένως, αλλά πάντως πολύ περισσότερο από άλλους. Αυτό ας της το αναγνωρίσουμε. Μην τα μηδενίσουμε όλα.
Δεύτερον, πρέπει να δεχθούμε κάτι. Σε ό,τι αφορά την παράταξη που εκπροσωπώ, είναι γνωστό ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τώρα είπε «ναι» σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, αλλά υπό μία προϋπόθεση, να βρούμε την αλήθεια. Και η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε όλες τις δικαστικές έρευνες για τα θέματα που είναι ακόμη και σήμερα σε εκκρεμότητα.
Όμως, τι θέλετε, κύριοι συνάδελφοι; Δηλαδή, θα έπρεπε να δεχθούμε όλη τη σπερμολογία που καλλιεργήθηκε; Διότι, βεβαίως καλλιεργήθηκε σπερμολογία περί σκανδάλων, που πράγματι είναι υπαρκτά, που αφορούσαν, όμως, τόσα πολλά πολιτικά πρόσωπα, που ήταν διεφθαρμένη όλη η παράταξη και η Κυβέρνηση και τώρα αποδεικνύεται ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τι να γίνει; Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Τίποτε να μη μείνει στο απυρόβλητο. Όμως, δεν μπορεί να ζούμε ακόμη και σήμερα υπό τη σπερμολογία εκείνων τα οποία έγιναν.
Βατοπέδι: Αποδείχθηκε ότι τα πήρε κανείς Υπουργός; Αποδείχθηκε «μαύρο» χρήμα; Ακόμη και σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή και η Προανακριτική που δημιουργήθηκε δεν μας έχει δώσει λογαριασμό για το ποια είναι η ζημία του δημοσίου. Έστειλε ανθρώπους χωρίς να ξέρει ποια είναι η ζημία.
Το ίδιο έγινε και με τα Ομόλογα. Η δικαιοσύνη προσδιόρισε δικάσιμο χωρίς να κληθεί ένα πολιτικό πρόσωπο. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι έλεγαν ότι τα πήραν οι Υπουργοί, έπεσε «μαύρο» χρήμα. Πού είναι; Αυτά καλλιεργήσαμε και αυτά λέγονταν.
Ως προς τη SIEMENS, επί Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε όλη η έρευνα, ναι ή όχι; Ήρθε η Εξεταστική Επιτροπή και τι είπε; Θα το δούμε, όταν έρθει η συζήτηση. Μην καλλιεργούμε εντάσεις σε αυτή την ώρα που φτάσαμε.
Όμως, κύριοι συνάδελφοι, μην είμαστε αυτή την ώρα δέσμιοι των εντυπώσεων που καλλιεργήθηκαν με συγκεκριμένες σκοπιμότητες προ των εκλογών και που τώρα δεν βγαίνουν. Βγαίνουν συγκεκριμένα πράγματα, βγαίνουν σκάνδαλα, αλλά τι να κάνουμε; Δεν αφορούν εκείνους οι οποίοι εβλήθησαν την εποχή εκείνη για συγκεκριμένους λόγους.
Γι’ αυτό λέω, ναι, να πούμε την αλήθεια. Μη ζούμε, όμως, με τις εντυπώσεις που κάποιοι καλλιέργησαν, για να πούμε τώρα ότι απολογούμαστε γι’ αυτά. Θα απολογηθούν εκείνοι για τις εντυπώσεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα την οποία δημιούργησαν, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και εάν δεν θέλουμε να εξισώνουμε τους πάντες και τα πάντα. Αλλιώς, αν ακολουθήσουμε την τακτική της χώρας της διαφθοράς, των διεφθαρμένων πολιτικών, να τα αποτελέσματα, ακόμη και σε επίπεδο δημόσιου χρέους, ακόμη και σε επίπεδο όρων δανεισμού.
Μη νομίζετε ότι αυτά δεν έχουν τεράστια σημασία. Είναι ψυχολογία η οικονομία. Όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε κατηγορήσει τη χώρα μας αδίκως και όλο τον πολιτικό κόσμο προς αυτήν την κατεύθυνση, τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει;
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, για να μείνω σ’ αυτό το πράγμα και να συμπληρώσω αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός και αυτό που ελέχθη από εσάς, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μόνο ότι πρέπει να ζητήσουμε εκείνο που μας ανήκει κι εκείνο το οποίο αφαιρέθηκε από την πλευρά της συγκεκριμένης εταιρείας και του συγκεκριμένου κράτους από τον ελληνικό λαό, αλλά είναι και κάτι άλλο. Πρέπει να πούμε κάτι. Δεν μπορούν να μας «ζητάνε τα ρέστα» για θέματα διαφάνειας στην Ελλάδα εκείνοι, οι οποίοι όταν ήλθε η ώρα –προσέξτε και αυτό να το θυμηθούμε και το ξέρει η Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS- να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο ρόλος της γερμανικής εταιρείας, ήταν αυτοί οι οποίοι ξεκίνησαν την όλη ιστορία της διαφθοράς. Τότε, από εκεί κει πέρα, τη γερμανική Δικαιοσύνη κάποιοι έρχονται αυτήν τη στιγμή να τιμήσουν γιατί –λέει- ενήργησε γρήγορα.
Κύριοι συνάδελφοι, ενήργησε γρήγορα η γερμανική Δικαιοσύνη για να τα συγκαλύψει. Δεν το ξέρετε; Δεν το γνωρίζετε; Έτσι έπρεπε να ενεργήσουμε κι εμείς; 
Κύριε Υπουργέ, λοιπόν, ορθώς θα «ζητήσουμε τα ρέστα» στην κυριολεξία και από τη SIEMENS και από τη Γερμανία, αλλά πρέπει να «ζητήσουμε και τα ρέστα» από ένα δικαστικό σύστημα, το οποίο διαφημίζεται ως σύστημα-πρότυπο, το οποίο στην πραγματικότητα λειτούργησε για τη συγκάλυψη των σκανδάλων, που εκείνοι δημιούργησαν. Κάποτε πρέπει να το πούμε αυτό στον ελληνικό λαό και όχι να ρίχνουμε όλα τα βάρη στον τόπο μας, στον πολιτικό κόσμο, στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Τελειώνω με το θέμα της Δικαιοσύνης. Το ίδιο που είπα για τους πολιτικούς, το ίδιο θα πω και για τη Δικαιοσύνη. Μην την «πετροβολάμε». Ας δεχθώ ότι ο πρώτος πυλώνας της Δημοκρατίας είναι η νομοθετική εξουσία, αλλά αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη ανεξάρτητη και με κύρος -και παραπέμπω σε αυτά που διαχρονικά ισχύουν από την εποχή του  Αλέξις Ντε Τοκβίλ- καμία άλλη από τις δύο εξουσίες δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
Θα ήθελα να πω όσον αφορά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι το Συμβούλιο Επικρατείας ήλθε και επάνω είναι πέντε αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου αυτήν τη στιγμή και θα πρέπει να πάω γιατί είμαι μέλος της Επιτροπής και να μετάσχω κι εγώ στις εργασίες. Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, το οποίο δεν μας αφορά –δεν λοιδορεί, ούτε λέει οτιδήποτε για τον πολιτικό κόσμο- έχει μία άποψη σχετικά με την ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής. Δεν είπε ότι «δεν έρχομαι διότι εγώ τούτη την ώρα έχω να κάνω με τον πολιτικό κόσμο, τον οποίο δεν τον τιμώ». Έκανε μία συγκεκριμένη ερμηνεία.
Εάν διαφωνώ ή όχι δεν έχει σημασία. Εγώ τιμώ οτιδήποτε η Δικαιοσύνη κάνει και οτιδήποτε η Δικαιοσύνη πράττει υπό τον όρο ότι αυτό το κάνει κατά συνείδηση. Μην γινόμαστε κήνσορες του καθενός όταν έρχεται και λέει ότι «εγώ…», παραδείγματος χάριν, «…θεωρώ ότι ο Κανονισμός της Βουλής σ’ αυτό το σημείο έχει αυτό το πρόβλημα». Μπορεί να διαφωνώ όσο θέλετε, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνω κήνσορας και να γενικεύσω.
Το λέω, κύριε Πρόεδρε, ότι και το Συμβούλιο Επικρατείας ήλθε και επάνω είναι πέντε αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Μπορεί να έχει την άποψή του ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Για μένα είναι σεβαστή. Όπως θα έλθει και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Άρα, η Δικαιοσύνη τιμά το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εκείνοι που δεν ήλθαν δεν το είπαν με όρους απαξιωτικούς. Το είπαν σε ένα επίπεδο συνταγματικό, όπως, άλλωστε, είχε τεθεί και την άλλη φορά με το νόμο για την ακρόαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων σε επίπεδο κρίσεως των δικαστικών λειτουργών.
Εκείνο το Συμβούλιο Επικρατείας, κύριε Υπουργέ –το θυμάστε;- είχε πει ότι είναι αντισυνταγματικό και, όμως, εδώ ήλθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τότε ο Άρειος Πάγος είπε ότι είναι συνταγματικό, αλλά έκρινε ο Πρόεδρος ότι η συγκεκριμένη διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, κατά την άποψή του τουλάχιστον, είναι μία διάταξη, η οποία έχει πρόβλημα σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών.
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν υπήρξε σύγκρουση και δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη. Κι εμείς εδώ ας καθίσουμε κι ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις όποιες εντάσεις, όχι να τις πυροδοτήσουμε. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση τηλεοπτικός σταθμός που μετράει την επιρροή του στην κοινή γνώμη με όρους AGB. Είμαστε Κοινοβούλιο και πρέπει να μάθουμε να έχουμε την υπομονή και το σθένος να υπερασπιζόμαστε το ρόλο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός και ιδίως την ποιότητα μιας δημοκρατίας, που αν εμείς οι ίδιοι δεν τη στηρίξουμε, τότε οι συνέπειες θα είναι δραματικές, όχι μόνο για τις σημερινές γενιές, αλλά κυρίως για τις επόμενες. Αυτό το χρέος το έχουμε και το δικαίωμα δεν το έχουμε να απεμπολήσουμε έναν τέτοιο ρόλο.
…........................................................................................................
 Θα ήθελα να πω ότι δεν περίμενα αυτή την έκφραση, την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Καρατζαφέρης και ελπίζω να μην την εννοεί. Ό,τι πληρώθηκε κατά τη διάρκεια της Νέας Δημοκρατίας ήταν οι δρομολογημένες πληρωμές από μία σύμβαση που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση Σημίτη και είχε αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ. Το ξέρετε πολύ καλά, γιατί το ίδιο συνέβη και με το C4I.
Και έρχεται η εξεταστική επιτροπή και ζητάει τα ρέστα από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, όταν δεν θα γινόντουσαν Ολυμπιακοί Αγώνες εάν δεν είχαμε παραλάβει το ΤΕΤΡΑ. Φυσικά και πληρώνεται το ενοίκιο του ΤΕΤΡΑ. Το πληρώνει ακόμη και σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
Όταν, λοιπόν, έρχεται το ΠΑΣΟΚ δρομολογεί εξελίξεις, δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο για συγκεκριμένες πληρωμές, όταν ξέρεις ότι η καταγγελία μίας σύμβασης έχει τεράστιες συνέπειες εάν την κάνεις χωρίς να έχεις απτές αποδείξεις -γιατί δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι έγερνε το υποβρύχιο- όταν κάνει όλα αυτά, όταν έχουμε όλη την εικόνα, έρχεται τώρα και ζητά λογαριασμό εκ των υστέρων.
Ε, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ με δική της βούληση ούτε προσέθεσε έστω και μία τροποποίηση στη σύμβαση που να είναι επιβαρυντική για το δημόσιο. Πληρώσαμε εκείνες τις αμαρτίες που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που τώρα θα τις δούμε και θα τις βρούμε μία προς μία. Η αλήθεια θα λάμψει! Γι’ αυτό να είστε βέβαιοι όλοι.
Διαβάστε περισότερα   ΕΔΩ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια