Οι 100 άνθρωποι με τη μεγαλύτερη επιρροή


Την κορυφή της λίστας του περιοδικού Time για τους ανθρώπους με την ισχυρότερη επιρροή στον πλανήτη, κατέκτησε ο Wael Ghonim, ακτιβιστής που συνέβαλε στην πτώση του Μουμπάρακ. Δείτε ποιοι μπήκαν στην πεντάδα. Ολόκληρος ο κατάλογος των 100 (Vids+Pics)


Για άλλη μια χρονιά το Αμερικανικό περιοδικό Time ανακοίνωσε τα ονόματα των 100 ανθρώπων που ασκούν ισχυρή επιρροή στον κόσμο μας, τη φετινή χρονιά.
Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του περιοδικού, "Δεν πρόκειται για τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, ούτε τους εξυπνότερους, αλλά τους πιο επιδραστικούς.
Είναι επιστήμονες, στοχαστές, φιλόσοφοι, ηγέτες, είδωλα, καλλιτέχνες, οραματιστές. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις ιδέες τους και τις πράξεις τους για να αλλάξουν τον κόσμο και να επηρεάσουν ένα πλήθος κόσμου".
Ο σημαντικότερος άνθρωπος της χρονιάς για το 2011 δεν είναι ούτε ο ισχυρότερος, ούτε ο εξυπνότερος αλλά ένας άνθρωπος είδωλο για μια γενιά νέων που ξεσηκώθηκαν, επαναστάτησαν και έριξαν την κυβέρνηση του Χόσμι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο.
 
Ο λόγος για τον Wael Ghonim, ακτιβιστή και υψηλόβαθμο στέλεχος της Google για τη Μέση Ανατολή. Ο 30χρονος διαδήλωσε και αυτός όπως και χιλιάδες άλλοι Αιγύπτιοι, και μάλιστα ήταν από αυτούς που μέσω του διαδυκτίου και κυρίως του Facebook, προέτρεπε τον κόσμο να ξεσηκωθεί εναντίον του Μουμπάρακ. Ωστόσο, στις 27 Ιανουαρίου απήχθη από αστυνομικούς με πολιτικά και φυλακίστηκε.
 
Ο Wael Ghonim αφέθηκε ελεύθερος στις 7 Φεβρουαρίου, χωρίς να γνωρίζει τις εξελίξεις στη χώρα του και τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα όσο καιρό ήταν φυλακισμένος.
 
Δεύτερος στη λίστα είναι ο γνωστός σε όλους μας, βραβευμένος με Νόμπελ  οικονομολόγος Joseph Stiglitz. Είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επίτιμος διδάκτωρ σε άλλα 24 πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του κόσμου, ενώ έχει διατελέσει καθηγητής σε άλλα 12 αμερικανικά και ξένα πανεπιστήμια. Φοίτησε οικονομικά στο ΜΙΤ, το Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1997-2000) από την οποία παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας με τις επιλογές της, ενώ χρημάτισε και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.
 
Οι απόψεις του στις συνθήκες της σημερινής κρίσης συνοψίζονται σε τρεις άξονες: εγκατάλειψη των προβληματικών τραπεζών ώστε να καταρρεύσουν με παράλληλο προστατευτικό δείκτη από τις κυβερνήσεις στα λαϊκά στρώματα,ενθάρρυνση των δημοσίων επενδύσεων και  ανάπτυξη της οικολογικής οικονομίας.
 
Ο Reed  Hastings, διευθύνων σύμβουλος της Netflix, αναρριχήθηκε στην τρίτη . Τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρία του, κάνουν θραύση: Η επιχείρηση που ο ίδιος εφηύρε το 1997 είναι επίσης η μετοχή της χρονιάς, με άνοδο 200% και πλέον από τον Ιανουάριο, έναντι 7% του S&P 500. Ο  Hastings έχτισε την επιχείρησή του με μια κουλτούρα σκληρής δουλειάς και ανάληψης κινδύνων, που τον ανέδειξε σε γκουρού της νέας γενιάς των επιχειρηματιών της Silicon Valley. Ο ίδιος άλλαξε ριζικά την επιχείρηση διανομής ταινιών και άλλαξε και όλο το παιχνίδι, δρομολογώντας ταινίες και τηλεοπτικά σόου μέσω του ιντερνέτ –εις βάρος μάλιστα της ίδιας της δουλειάς της Netflix.
 
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ηθοποιός Amy Poehler
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Geoffrey Canada. Ο 59χρονος αποκαλείται ως Ο "Σούπερμαν για τα δημόσια σχολεία" των ΗΠΑ. Τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες της Νέας Υόρκης στερούνται ουσιαστικής μόρφωσης γιατί δεν υπάρχουν καλοί καθηγητές.
 
Με την Harlem Children's Zone Project που ίδρυσε έδωσε χαρά, ελπίδα και μόρφωση σε παιδεία υποβαθμισμένων περιοχών.
 
Την λίστα συμπληρώνουν και άλλες μεγάλες προσωπικότητες. Για παράδειγμα στην έκτη θέση βρίσκεται ο 25χρονος  Mark Zuckerberg. Το περιοδικό τον  είχε κατατάξει  στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή για το 2008, ενώ στις αρχές του 2010 αναδείχτηκε ο πιο πλούσιος αυτοδημιούργητος με περιουσία που ξεπερνάει ήδη το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
 
Στην ενάτη θέση φιγουράρει η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ενώ στη δέκατη θέση βρίσκεται ο ιδρυτής της WikiLeaks, Julian Assange.
 
Στην 17η θέση βρίσκεται η Βελγίδα  τενίστρια Kim Clijsters, ενώ στην 29η ο διάσημος μόδιστρος Tom Ford. Μόλις στην 33η θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Nicola Sarkozy, ενώ οι μελλόνυμφοι Prince William και η αρραβωνιαστικιά του Kate Middleton βρίσκονται στην 41η θέση. Η Oprahβρίσκεται φέτος στην 51η θέση. Στην 59 θέση βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, ενώ η Marine Le pen φιγουράρει στην 72η. Στην 100η βρίσκεται η Patty Smith.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΛΊΣΤΑ
 Wael Ghonim
  Joseph Stiglitz
  Reed Hastings
  Amy Poehler
  Geoffrey Canada
  Mark Zuckerberg
  Peter Vesterbacka
  Angela Merkel
  Julian Assange
  Ron Bruder
   Lamido Sanusi
   Colin Firth
   Amy Chua
   Joe Biden
   Jennifer Egan
    Kim Clijsters
    Ahmed Shuja Pasha
    Aung San Suu Kyi
    Cory Booker
    Gabrielle Giffords
    Katsunobu Sakurai
    Michelle Obama
    Paul Ryan
    Ai Weiwei
    Rob Bell
    Fathi Terbil
    Dilma Rousseff
    Tom Ford
    Liang Guanglie
    Sue Savage-Rumbaugh
    Takeshi Kanno
    Nicolas Sarkozy
    Michele Bachmann
    Saad Mohseni
    Chris Christie
    Matthew Weiner
    Lisa Jackson
    Jean-Claude Trichet
    Justin Bieber
    Prince William and Kate Middleton
    Joe Scarborough
    Blake Lively
    Hillary Clinton
    Muqtada al-Sadr
    Anwar al-Awlaki
    Kim Jong Un
    Saif al-Islam Gaddafi
    Hassan Nasrallah
    Nathan Wolfe
    Oprah Winfrey
    Sergio Marchionne
    Mahendra Singh Dhoni
    Felisa Wolfe-Simon
    Esther Duflo
    Rain
    Larry Page
    Mia Wasikowska
    David Cameron
    John Lasseter
    Maria Bashir
    Mukesh Ambani
    Chris Colfer
    Major General Margaret Woodward
    Bruno Mars
    David and Charles Koch
    Hung Huang
    General David Petraeus
    Matt Damon and Gary White
    Cecile Richards
    George R.R. Martin
    Marine Le Pen
    Grant Achatz
    Feisal Abdul Rauf
    El Général
    Jamie Dimon
    Heidi Murkoff
    Sting
    Jonathan Franzen
    V.S. Ramachandran
    Michelle Rhee
    Mark Wahlberg
    Rebecca Eaton
    Xi Jinping
    Kathy Giusti
    Arianna Huffington
    Barack Obama
    Lionel Messi
    Azim Premji
    Aruna Roy
    Ray Chambers
    Scott Rudin
    John Boehner
    Derrick Rossi
    Hu Shuli
    Benjamin Netanyahu
    Ayman Mohyeldin
    Charles Chao
    Bineta Diop
    Dharma Master Cheng Yen
    Patti Smith

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια