Δείτε όλες της πίστες του πρωταθλήματος της F1 (video) 2o μέρος

Οι πίστες του πρωταθλήματος της F1

ΔΕΙΤΕ: Τις 19 πόλεις που φιλοξενούν το μεγάλο γεγονός (Μέρος Β')

Η έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Formula 1 βρίσκεται προ των πυλών και αυτές είναι οι πίστες που θα το φιλοξενήσουν:

Γερμανία-Νίρμπουργκρινγκ




Πέρυσι ήταν το Χόκενχαϊμ, φέτος είναι η σειρά της πράσινης κόλασης, όπως είναι το παρατσούκλι της πίστας του Νίρμπουργκρινγκ.

Το πραγματικό Νίρμπουργκρινγκ, το Νορντσλίφε, ήταν μία εμπνευσμένη διαδρομή 22,5 χιλιομέτρων [14 μιλίων]. Ήταν τόσο μεγάλο και τόσο περίπλοκο που οι οδηγοί δεν μπορούσαν να θυμούνται την ιδανική αγωνιστική γραμμή. Το Νίρμπουργκρινγκ ήταν, στην πραγματικότητα, δύο σιρκουί: το Νορντσλίφε και το Σαντσλίφε. Συνολικά υπήρχαν 172 στροφές!

Όμως, για λόγους ασφαλείας η πίστα εγκαταλείφθηκε. Μετά από το ανατριχιαστικό ατύχημα του Νίκι Λάουντα το 1976, στο οποίο υπέστη σοβαρά εγκαύματα, η άδεια του Νίρμπουργκρινγκ να φιλοξενεί αγώνες F1 ανακλήθηκε.
Το σιρκουί υπέστη μία εκ βάθρων ανακατασκευή προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα πίστα και την άνοιξη του 1984 διεξήχθη εκεί ένας... παράξενος αγώνας.

Είκοσι ολόιδιες Mercedes 190E φιλοξένησαν στη θέση του οδηγοί μερικούς από τους μεγαλύτερους οδηγούς στην ιστορία της F1. Νίκι Λάουντα, Κάρλος Ρόιτεμαν, Κέκε Ρόζμπεργκ, Αλαίν Προστ, Άιρτον Σέννα, Τζέιμς Χαντ, Στέρλινγκ Μος, Τζακ Μπράμπαμ, Φιλ Χιλ, Τζον Σαρτίς και Ντένι Χιουλμ ήταν ανάμεσα στους μεγάλους οδηγούς που πήραν μέρος σε εκείνον τον αγώνα. Ο Σέννα, σχετικά νεαρός τότε, ήταν αυτός που πήρε την νίκη, μπροστά από τους Λάουντα και Ρόιτεμαν.

Η πίστα μπορεί να μην είναι τόσο προκλητική όσο το παλιό σιρκουί, αλλά είναι ακόμα εφικτό ένα... ταξίδι αναπολήσεων - κυριολεκτικά. Για μερικά ευρώ μπορείτε να πάρετε ένα αυτοκίνητο και να οδηγήσετε στην παλαιά διαδρομή, προκειμένου να εντρυφήσετε στο γιατί η πίστα προκαλούσε τον φόβο και τον σεβασμό.

Το Νίρμπουργκρινγκ βρίσκεται στην επαρχία Άιφελ της Γερμανίας, 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κόμπλεντζ και 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κολονίας. Η σύνδεση των διεθνών αεροδρομίων της Κολονίας/Βόννης και του Ντίσελντροφ, που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα μακριά, είναι πολύ καλή.

Από την Κολωνία ακολουθήστε τον αυτοκινητόδρομο A1-E29 και βγείτε στην έξοδο του Νίρμπουργκρινγκ. Από το Κόμπλεντζ ακολουθήστε τον αυτοκινητόδρομο A48-E44, συνεχίστε στον A61 προς Κολονία και βγείτε στην έξοδο Βερ Νίρμπουργκρινγκ.

Oυγγαρία – Χουνγκάρορινγκ



Περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη, βρίσκεται το Χουνγκάρορινγκ, όπου και διεξάγεται το Ουγγρικό GP από το 1986, αφού πρώτα απορρίφθηκε η επιλογή της Μόσχας.

Η περιοχή λόγω της μορφολογίας του εδάφους, δημιουργεί φυσικές εξέδρες για το κοινό, έτσι το 1986 στον πρώτο αγώνα της F1 επί Ουγγρικού εδάφους, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 200.000 θεατές.

Η συγκεκριμένη πίστα έχει γίνει μάρτυρας, σε μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές του σπορ, με πιο σημαντική αυτή της νίκης του Τιερί Μπούτσεν το 1990, απέναντι στον Άυρτον Σένα, με διαφορά μόλις 0,3 του δευτερολέπτου.

Ένας εξίσου μοναδικός αγώνας, ήταν αυτός του 1997, καθώς οι θεατές είδαν την προσπέραση που έκανε η Arrows του Ντέιμον Χιλ στην Ferrari του Μίκαελ Σουμάχερ. Προς απογοήτευση όλων όμως, το μονοθέσιο του πρώτου, εγκατέλειψε στον τελευταίο γύρο λόγω μηχανικού προβλήματος.

Τα 4.381 χιλιόμετρα της πίστας, βρίσκονται βορειοανατολικά της Βουδαπέστης και κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι, τα σφιχτά κομμάτια που δημιουργούν οι 11 στροφές. Αδιαμφισβήτητα ένα σιρκουί που συνήθως κρύβει εκπλήξεις στα φαβορί!

O Φελίπε Μάσα σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει το περσινό πέρασμά του από την πίστ, καθώς εκεί λίγο έλλειψε να χάσει ακόμα και τη ζωή του, όταν το ελατηρίο από το μονοθέσιο του Μπαρικέλο προσέκρουσε λίγο πιο πάνω από το μάτι του.

Βέλγιο - Σπα




Η πίστα του Βελγίου είναι μια από τις ιστορικότερες πίστες στην Formula 1 και για πολλούς το καλύτερο σιρκουί παγκοσμίως.

Εκτός από την φήμη αλλά και την ιστορία το Σπα είναι μια από τις πιο δύσκολες αλλά και συναρπαστικές πίστες της Formula 1. Οι μεγάλες ευθείες αλλά και οι γρήγορες στροφές καθιστούν το έργο των οδηγών ακόμα πιο δύσκολο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πίστα του Βελγίου βρίσκεται και μια από τις πιο δύσκολες στροφές του πρωταθλήματος η Eau Rouge, αφου σ' αυτήν οι οδηγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και την απότομη αλλαγή του υψομέτρου. To Σπά είναι η μεγαλύτερη σε μήκος πίστα του πρωταθλήματος και οι προκλήσεις που περιλαμβάνει την κάνουν πολή αγαπητή όχι μόνο στους θεατές αλλά και σε πολλούς πιλότους.

Οι περισσότεροι πιλότοι λατρεύουν την πίστα του Σπα και όχι άδικα. Η πίστα συνδυάζει αργές και γρήγορες στροφές δεδομένο που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το στήσιμο του μονοθεσίου. Στο σύμπλεγμα των στροφών συμπεριλαμβάνεται και το πιο γρήγορο "εσάκι" του πρωταθλήματος με τους πιλότους να περνούν πάνω από τα κερμπ με 300 χιλιόμετρα!

Για την "διάσημη" Eau Rouge που αναφέραμε και παραπάνω είναι το κορυφαίο σημείο του πρωταθλήματος. Τα μονοθέσια... κατεβαίνουν τον δρόμο και αμέσως μετά ακολουθεί μία τρομακτική ανηφόρα. Ο μόνος και ο καλύτερος τρόπος για να περάσει κανείς από την Eau Rouge είναι να έχει το δεξί του πόδι πατημένο στο γκάζι, αφού πρώτα βέβαια έχει μελετήσει άριστα την στροφή που δεν βλέπει!

Φόβο προκαλεί επίσης και η La Source στην οποία τα μονοθέσια φτάνουν με περίπου 290 χιλιόμετρα και αναγκάζονται να κόψουν στα 80 χλμ και πρώτη σχέση στο κιβώτιο. Οι συναρπαστικές στροφές όμως δεν στέρησαν ποτέ από το Σπα την ταχύτητα. Οι πιλότοι περνούν από πολλά σημεία με τέρμα γκάζι και οι δείκτες σταματάνε σε πολλά κομμάτια της πίστας στα 300+.

Ιταλία – Μόντσα



Ο Ναός της ταχύτητας, όπως αποκαλείται συχνά από δημοσιογράφους και θεατές η Μόντσα, είναι ίσως ο πιο ιστορικός προορισμός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Οι ταχύτητες είναι υψηλές και αυτό δικαιολογεί τον παραπάνω χαρακτηρισμό. Έτος κατασκευής 1922, γεγονός που την καθιστά ως την τρίτη πίστα που κατασκευάστηκε ποτέ, μετά το Μπρούκλαντς και την Ινδιανάπολη.

Τοποθετημένο δίπλα στη μικρή Ιταλική πόλη Μόντσα, βορειοανατολικά του Μιλάνου, το σιρκουί στην αρχική του μορφή έφτανε τα 10 χιλιόμετρα απόστασης. Σήμερα η πίστα της Μόντσα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά της Σουζούκα με απόσταση 5.793 χιλιόμετρα.

Το πρώτο GP που πραγματοποιήθηκε επί Ιταλικού εδάφους, είναι συνυφασμένο με την ίδρυση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, το 1950. Τόσα χρόνια αγώνων δεν θα μπορούσαν να μην έχουν συνδεθεί με πολλές από τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες στιγμές του σπορ. Χαρακτηριστικό της πίστας είναι η τελική ταχύτητα των 347 χιλιομέτρων που επιτυγχάνουν τα μονοθέσια, λίγο πριν «πλακωθούν» στα φρένα για να μπουν στην Παραμπόλικα.

Το 2000 ύστερα από μια μαζική σύγκρουση χάνει τη ζωή του ένας από τους κριτές ασφαλείας, στον ίδιο αγώνα όμως, ο Μίκαελ Σουμάχερ ισοφάρισε το ρεκόρ νικών του ινδάλματος του, Άιρτον Σένα. Ο Γερμανός μόλις συνειδητοποιεί το επίτευγμα του, ξεσπά σε κλάματα.

Σιγκαπούρη



Τα φώτα στη Σιγκαπούρη ανάβουν για το νυχτερινό αγώνα της F1 και όλος ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία τη δράση στους δρόμους της πόλης.

Οι προβολείς θα κάνουν τη νύχτα μέρα στη Σιγκαπούρη αλλά αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την αίγλη του παρθενικού GP κάτω από το φως της σελήνης. Μετά την Βαλένθια, την Αυστραλία, τον Καναδά και το Μονακό, αυτό θα είναι το 5ο Grand Prix πόλης με την FIA να δείχνει σαφή προτίμηση στους αγώνες σε κανονικούς δρόμους κοινής χρήσης.

Η νέα πίστα των 5,067 χιλιομέτρων στην Σιγκαπούρη αναμένεται να είναι από τις πιο αργές του πρωταθλήματος αλλά συγχρόνως και από τις πιο συναρπαστικές της σεζόν με τις ομάδες να αγωνίζονται με υψηλή κάθετη δύναμη και τους χρόνους να είναι κοντά στο 1'45''.

Η διαδρομή της πίστας είναι σχεδιασμένη μέσα στην πόλη εκτός από την ευθεία εκκίνησης τερματισμού που τοποθετήθηκε εκτός αυτής καθώς χρειαζόταν χώρος για να φιλοξενηθούν οι ομάδες και οι μηχανικοί.

Το σιρκουί διαθέτει 23 στροφές και πολλές από αυτές είναι αρκετά κλειστές όπως συμβαίνει συνήθως σε αγώνες που διεξάγονται σε κανονικούς δρόμους. Η διαδρομή έχει αρκετές εκπλήξεις για τους θεατές, τους τηλεθεατές και τους οδηγούς, καθώς τα μονοθέσια θα χρειαστεί να περνούν σε κάθε γύρο από δύο γέφυρες και από μία υπόγεια στοά!

Τον φωτισμό της πίστας έχει αναλάβει η εταιρία που έβγαλε εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο στο Κατάρ για το πρωτάθλημα του Moto GP. Για να γίνει η νύχτα μέρα στη Σιγκαπούρη θα χρειαστούν 1.600 προβολείς περιμετρικά της πίστας, 240 πυλώνες, συνολική ενέργεια τριών Megawatt ενώ η το φως που θα βγαίνει από τους προβολείς θα είναι της τάξεως των 3.000 lux.

Ιαπωνία – Σουζούκα


Το GP που έχει δει τα περισσότερα καθοριστικά αποτελέσματα για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, είναι αυτό της Ιαπωνίας στην πίστα της Σουζούκα (μήκος 5.807 χλμ.).Το 1962 η Honda κατασκεύασε τη συγκεκριμένη πίστα αγώνων, για να δοκιμάζει τα αυτοκίνητα της και μέχρι το 1986 φιλοξενούσε μόνο αγώνες της F2 και πρωταθλήματα σπορ αυτοκινήτων.

Από το 1987 όμως και ύστερα από μερικές επεμβάσεις στο σχεδιασμό της Σουζούκα, η Ιαπωνία φιλοξένησε το πρώτο GP στην ιστορία της. Δίπλα από την καυτή άσφαλτο οι υπεύθυνοι έχουν κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αναψυχής στον κόσμο, με κυριότερο χαρακτηριστικό την τεραστίων διαστάσεων ρόδα που είναι ορατή από τα περισσότερα σημεία της πίστας.

Για τον ιδιόρρυθμο σχεδιασμό της Σουζούκα που θυμίζει το νούμερο 8, υπεύθυνος είναι ο Χέρμαν Τίλκε της εποχής, Τζον Χούγκενχολζ. Οι απαιτητικές στροφές, δοκιμάζουν τις αντοχές των οδηγών και των μονοθεσίων σε κάθε GP, ενώ οι 130R και η Spoon είναι δύο από τις πιο εντυπωσιακές.

Λόγω, της τοποθέτησης του συγκεκριμένου αγώνα σχεδόν στο τέλος του αγωνιστικού ημερολογίου, έχουν λάβει χώρα μερικά από τα πιο καθοριστικά αποτελέσματα. Γνωστότερο παράδειγμα είναι η σύγκρουση των Σέννα και Προστ, γεγονός που έκρινε την κατάκτηση του πρωταθλήματος υπέρ του δεύτερου.

Γεονγκάμ - Κορέα



Στην Κορέα θα πραγματοποιηθεί το 16ο Grand Prix της χρονιάς. Πρόκειται για μια νέα πίστα, που βρίσκεται στην πόλη Γεονγκάμ και η κατασκευή της κόστισε περίπου 264.000.000 $. Έχει συνολικό μήκος 5.450 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 23 στροφές. "Υπεύθυνος" για την κατασκεύη της είναι ο Χέρμαν Τίλκε. Η κατεύθυνση της είναι αντίθετη από τη φορά που έχουν οι δείκτες του ρολογιού.

Μπορούν να φιλοξενηθούν 135.000 θεατές. Η συμφωνία που έχει επέλθει με τη FIA κάνει λόγο για την πραγματοποίηση αγώνων για εφτά χρόνια (το ένα έχει ήδη πραγματοποιηθεί), με τη δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα πέντε έτη.

Άμπου Ντάμπι



Χρήματα συνεχίζουν να μπαίνουν στην τσέπη του Μπέρνι Έκλεστοουν με ενέργειες εις βάρος της Formula 1. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν θα κλείσει το πρωτάθλημα μια και η Βραζιλία θα αναλάβει να ολοκληρώσει το φετινό πρωτάθλημα.

Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2007 και για την ολοκλήρωσή του 14.000 άνθρωποι σπατάλησαν 35.000.000 εργατοώρες. Το αποτέλεσμα βέβαια κάθε άλλο από ικανοποιητικό είναι και οι ιθύνοντες της πίστας δικαιώνονται μιας και το γεγονός της Formula 1 αποτελεί το γεγονός που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω του.

Οι οδηγοί θα καλύψουν 5.554 χιλιόμετρα, ενώ οι 21 στροφές της θα καταστήσουν το έργο των πιλότων αρκετά δύσκολο. Συνολικά θα καλυφθούν 55 γύροι, όπου στο πέρας τους θα σβήσουν και τα φώτα σε ένα από τα πιο λαμπερά και γκλάμουρ αθλήματα παγκοσμίως.

Iνδία-Νέο Δελχί



Ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι μεγάλος μηνάς για την ινδία. Στην Jaypee International Race Circuit θα φιλοξενηθεί για πρώτη αγώνας Formula 1.

Ο Ναρέι Καρθικέγιαν, ο Καρούν Τσάντχοκ και πρόεδρος της Force India, Βιτζάι Μαλίγια είναι οι Ινδοί που βρίσκονται ήδη στο σπορ και θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν μπροστά στο κοινό τους.

Ύστερα από 60 γύρους το πέσιμο της καρό σημαίας θα σηματοδοτήσει το τέλος του πρώτου αγώνα στην Ινδία. Το συνολικό μήκος της πίστας ανέρχεται 5.137 χλμ, ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει 150.000 θεατές.

Βραζιλία – Ιντερλάγκος




Το τρίτο σιρκουί στο καλεντάρι της F1, που τα μονοθέσια κινούνται αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού, είναι του Ιντερλαγκος, νότια του Σάο Πάολο.

Το πρώτο GP της Βραζιλίας, διεξήχθη το 1973 παρουσία 100.000 θεατών. Η ιστορία όμως ξεκινάει περίπου 35 χρόνια πριν, όταν ένα μεγάλο κομμάτι στην περιοχή είχε αγοραστεί από δύο μεσιτικές εταιρείες για την κατασκευή σπιτιών.

Για καλή τύχη όλων, ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης, δεν ήταν κατάλληλο για την ανέγερση κτηρίων, οπότε και κατασκεύασαν μια πίστα. Το 1970, η διεθνής επιτυχία του Βραζιλιάνου οδηγού Έμερσον Φιτιπάλντι, δημιούργησε την ανάγκη για την "απόκτηση" ενός αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Έτσι, το 1973 το Ιντερλάγκος φιλοξένησε το πρώτο του GP. Το μήκος της πίστας δεν είναι από τα μεγαλύτερα αφού με τα βίας φτάνει τα 4.309 χιλιόμετρα, το αργό της κομμάτι όμως, είναι αρκετά τεχνικό και αποτελείται από οκτώ διαδοχικές στροφές.

Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργω των ομάδων, είναι το υψόμετρο της πίστας που επηρεάζει αρνητικά την ιπποδύναμη και την αξιοπιστία των κινητήρων. Ο αγώνας, της γενέτειρας του αείμνηστου Άιρτον Σένα, θα κλείσει τον κύκλο του φετινού πρωταθλήματος.



Πηγή: auto24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια