Κύριε Ραγκούση, κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας

Κύριε Ραγκούση, κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας

Μήπως κάνατε σαφείς υπαναχωρήσεις, δώσατε «δώρα» στους 300 μετανάστες;

Παρακολούθησα μία προς μία τις τοποθετήσεις σας μετά την έξοδο των 300 μεταναστών της Υπατίας. Σας άκουσα σε όλους τους τόνους να επαναλαμβάνετε ότι «καμία νομιμοποίηση δεν έγινε, καμία άδεια δεν δόθηκε και καμία ανθρώπινη ψυχή δε χάθηκε», ότι τηρήθηκε ο νόμος κλπ. Μεγάλη επιτυχία.

Αν, όμως, δεν έκανε πίσω η κυβέρνηση, τότε τι είδους μυστικές διαπραγματεύσεις γίνονταν με τους υποστηρικτές και διακινητές των μεταναστών της Υπατίας- και οι οποίες, μάλιστα, ήταν τόσο λεπτές που κατηγορήσατε εξοργισμένος τον συνάδελφο σας κ. Βενιζέλο ότι παρ’ ολίγον θα τις χάλαγε;

Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας. Εδώ δύο τινα συμβαίνουν. Ή δικαιούνταν οι μετανάστες όλα όσα τους δώσατε, οπότε ελέγχεται η ελληνική Πολιτεία γιατί δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα. Ή κάνατε σαφείς υπαναχωρήσεις, δώσατε «δώρα» στους 300 μετανάστες, μόνο και μόνο για να τους πείσετε να φύγουν από την Υπατία, χωρίς να προσμετρήσετε τις συνέπειες.

Βεβαίως και δεν έπρεπε να χαθεί ανθρώπινη ζωή, όπως πολύ σωστά τονίσατε. Και πάλι, όμως, γιατί δεν κάνατε τις όποιες υπαναχωρήσεις από την αρχή και αφήσατε το δράμα να εκτυλιχτεί επί 44 ημέρες; Δηλώσατε, επίσης, ότι πλέον αναλαμβάνει η αστυνομία που θα ελέγχει τους 300- αυτό, τουλάχιστον, κατάλαβα εγώ.

Δεν σας κρύβω, όμως, πως μου δώσατε την εντύπωση ότι και εσείς κάνατε ό,τι όλοι οι προηγούμενοι όταν προέκυψε το θέμα των 300 μεταναστών. Πετάξατε το μπαλάκι των ευθυνών. Όταν ήδη ήταν αργά. Γιατί φοβάμαι ότι ανοίξατε την όρεξη και άλλων μεταναστών που εκπληρώνουν τις ίδιες προϋποθέσεις με εκείνους της Υπατίας -και φτάνουν ίσως κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες- να θέλουν να διεκδικήσουν την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση.

Κυρίως, όμως, ξανακρύψατε κάτω από το χαλί το μείζον πρόβλημα, που είναι το μεταναστευτικό.

-Αλήθεια τι έγιναν οι περιβόητες συσκέψεις υπουργών, και διαφόρων υπευθύνων εντός και εκτός Μαξίμου για τους μετανάστες που έχουν μετατρέψει σε γκέτο το κέντρο της Αθήνας; Δεκαοχτώ μήνες πέρασαν από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και τις εξαγγελίες και όλα παραμένουν στο σημείο μηδέν. Αντί η κυβέρνηση να κατοικοεδρεύει στις Βρυξέλλες, δεν κάνει καμμία βόλτα και στον Αγιο Παντελεήμονα;

-Σταμάτησαν ακόμη και οι συζητήσεις για τον περιβόητο φράχτη στον Εβρο (αν κι αυτό είναι καλό). Τι εξελίξεις υπάρχουν ως προς αυτό;

-Στους 18 μήνες που είστε κυβέρνηση, πόσες περιπτώσεις, από τους περίπου 900.000 μετανάστες εξετάστηκαν για την παροχή ασύλου; Είναι αληθές ότι οι αιτήσεις τους εξετάζονται με βήματα χελώνας, κάπου 600 το χρόνο;

Ξέρω τι θα μου πείτε, ότι δεν είστε εσείς αρμόδιος για όλα, ή έχετε μέρος της ευθύνης κλπ. Ο πολίτης όμως λίγο ενδιαφέρεται αν είναι ο κ.Ραγκούσης ή ο κ.Παπουτσής ή η κ.Μπιρμπίλη. Η προσπάθεια είναι συλλογική και εμπλέκονται πολλά υπουργεία, τα οποία δυστυχώς έχουν μπερδέψει τις γραμμές τους. Η αποδοτικότητα ενός υπουργού ή μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται από την παραγωγή νόμων, αλλά από την εφαρμογή αυτών των νόμων, και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αντί, λοιπόν, να επαίρεστε και εσείς και η κυβέρνηση διότι πετύχατε να φύγουν οι μετανάστες από την Υπατία χωρίς να χαθεί μια ζωή, δώστε λύσεις που να αφορούν τους πολλούς. Και, κυρίως, θωρακίστε τη χώρα μπροστά στα νέα κύματα μεταναστών που θα εισβάλουν από τη βόρεια Αφρική σε μια Ελλάδα που ο κατάλογος των ανέργων πλησιάζει το ένα εκατομμύριο και μπαίνει σε μακρόχρονη λιτότητα, όπως διαφάνηκε και στην έκτακτη Σύνοδο των Βρυξελλών στο οποίο η κ.Μέρκελ επέβαλλε το νέο (και ακόμη πιο σκληρό) ευρω-μνημόνιο της. Μνημόνιο, που θα κάνει το λαό να στενάξει.

Της Χριστίνας Κοραή από την aixmi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια