“Είχα συμφωνήσει σε πρόταση για το όνομα”


Ο Γκρούεφσκι είχε αποδεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας -Σκόπια» για τη χώρα του, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, ωστόσο την πρόταση είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά.
Είναι η πρώτη φορά, που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναγνωρίζει δημόσια ότι, η κυβέρνηση του είχε αποδεχθεί την πρόταση.

Την πρόταση είχε υποβάλει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2008.
«Μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση», δήλωσε σχετικά ο κ. Γκρούεφσκι.
Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη πρόταση του κ.Νίμιτς είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά και τότε ο Αμερικανός διπλωμάτης επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Γκρούεφσκι υποστηριξε εξάλλου ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα δεν θα επηρεαστούν.
Οι αντιδράσεις
Η Ντόρα Μπακογιάννη πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" και τότε υπουργός Εξωτερικών αποδοκίμασε τις δηλώσεις Γκρούεφσκι, καλώντας έστω και τώρα τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στο λαό του, για να μπορέσει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της απόφασης του Βουκουρεστίου, που θα ωφελήσει τους δύο λαούς".
«Casus belli» θεωρεί ο ΛΑΟΣ την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των προτάσεων Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ, ερήμην του ελληνικού λαού.
Σε ανακοίνωσή του σχολιάζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι και χαρακτηρίζει «unfair» από πλευράς ΟΗΕ «η ίδια πρόταση να τεθεί υπ’ όψιν του λαού της FYROM και όχι του Ελληνικού λαού».
newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια