Μετά τα Ρίχτερ η ραδιενέργεια

Μετά τα Ρίχτερ η ραδιενέργεια

ΔΕΙΤΕ: Φόβοι για πυρηνικό όλεθρο στην Ιαπωνία

Μια διαρροή ραδιενέργειας είναι δυνατόν να λάβει χώρα ως συνέπεια του καταστροφικού σεισμού 8,9 Ρίχτερ που χτύπησε σήμερα τις ακτές της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα...
υπουργό Εμπορίου Banri Kaieda, «Οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας θα είναι μικρή».

Η παραπάνω δήλωση του Ιάπωνα υπουργού έγινε παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ότι «δεν έχει διαρρεύσει καμία μορφή ραδιενεργού υλικού».

«Ο πρωθυπουργός τόνισε πως παρακολουθούν την κατάσταση πολύ προσεχτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα, σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις διαρροής».

Παρολαυτά, οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό, μετά τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών στη βόρεια Ιαπωνία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo νωρίς το Σάββατο, επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης --με κέντρο το εργοστάσιο-- στα 10 χιλιόμετρα από τα 3, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Τον αντιδραστήρα εκμεταλλεύεται η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) και αυτός τροφοδοτεί, εν μέρει, την πρωτεύουσα. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χλμ. βόρεια του Τόκιο.

Υπάρχουν φόβοι ότι έχει διαφύγει μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας από το εργοστάσιο λόγω της υψηλής πίεσης στον υπερθερμαινόμενο αντιδραστήρα, καθώς η σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του ίδιου του αντιδραστήρα προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης του.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι το επίπεδο της ραδιενέργειες στο εξωτερικό του εργοστασίου, που είναι οκταπλάσιο του κανονικού, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία προς το παρόν.

Παρά τις προηγούμενες σχετικές αναφορές, ο στρατός των ΗΠΑ τονίζει πως δεν παρέδωσε ψυκτική ουσία για χρήση στο Ιαπωνικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, σύμφωνα με το Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, είχε πει νωρίτερα ότι «στοιχεία» της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ παρέδωσαν «ποσότητα μιας πολύ σημαντικής ψυκτικής ουσίας» σε Ιαπωνικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο όπου σημειώθηκε υπερθέρμανση αντιδραστήρα λόγω του σεισμού των 8,9 βαθμών.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει πως στην Κλίντον μεταφέρθηκε η πληροφορία ότι η Ιαπωνία ζήτησε το υλικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να το δώσουν και επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη--η οποία όμως δεν προχώρησε. Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ έκανε την δημόσια σχετική τοποθέτησή της πριν ενημερωθεί σχετικά, πρόσθεσε.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι τελικά η Ιαπωνική κυβέρνηση χειρίστηκε την κατάσταση μόνη της», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια