Μόνο κυβέρνηση και τρόικα δεν βλέπουν την αλήθεια

Όλοι συμφωνούν πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει


Πληθαίνουν οι φωνές μεταξύ εκείνων που γνωρίζουν από οικονομία και που υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Και πλέον μόνο η κυβέρνηση και η τρόικα, οι δύο δηλαδή πλευρές που δεν μπορούν ούτε να ομολογήσουν την αποτυχία τους, ούτε να απεγκλωβιστούν...
από τις επιλογές τους, επιμένουν στο αρχικό σχέδιο, το οποίο στο μεταξύ υφίσταται διαρκείς μεταλλάξεις. 
 
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Σπήγκελ» ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι Άιχεγκριν του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, υποστηρίζει περίπου ότι η ΕΕ ρίχνει νερό στον Πίθο των Δαναΐδων, κάτι το οποίο απλώς υπερχρεώνει την Ελλάδα και την Ιρλανδία με πανάκριβα δάνεια.  

Υποστηρίζει εν ολίγοις ο διάσημος οικονομολόγος ότι η τρόικα επιμένει να εθελοτυφλεί, ουσιαστικά λαμβάνοντας μέρος στην περαιτέρω υπερχρέωση της χώρας μας και ουσιαστικά υποδουλώνοντάς τη. Και δεν διστάζει να πει ότι στην προσπάθειά τους να σώσουν τα χρήματά τους μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο που εμποδίζει κάθε πιθανότητα ανάπτυξης. 

Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί οικονομολόγοι επιμένουν πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η προώθηση των λεγομένων μεταρρυθμίσεων και η κατάργηση των προνομίων των συντεχνιών. 

Κάθε άλλο παρά τυχαία, στην συγκεκριμένη κατηγορία «ειδικών» συμπεριλαμβάνεται ο Γενς Μπάστιαν, που ζει στην Ελλάδα και εργάζεται ως σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ, επιμένει στην ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να σταλούν στους πολίτες τα… αναγκαία μηνύματα – από το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. 

Ζητά δηλαδή απόλυτη συμφωνία μεταξύ όλων (ουσιαστικά δηλαδή αυταρχική επιβολή της «κυρίαρχης άποψης» και κατάργηση της διαφορετικής γνώμης) και διαπιστώνει «μεγάλη πόλωση στο κοινοβούλιο και ελλιπή διάθεση για συνεργασία». 

Για προνόμια συγκεκριμένων επαγγελματικών τάξεων μιλά ο Κάι Κάρστενσεν, του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, ουσιαστικά παραβλέποντας πως το χρέος είναι υπερβολικά μεγάλο για να αντιμετωπιστεί μέσω τέτοιων μεταρρυθμίσεων, που συνήθως αποφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. 

Στο τέλος, βέβαια, αναγκάζεται να ομολογήσει ότι:  «Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ως εξής: Μπορεί να εφαρμόζει τα μεταρρυθμιστικά της προγράμματα, αλλά το βουνό του χρέους θα αυξάνεται, η οικονομία θα συρρικνώνεται και τα έσοδα από τους φόρους θα είναι κατώτερα των κυβερνητικών στόχων. Στο τέλος αρχίζει ο κατήφορος που μπορεί να φτάσει στην πτώχευση, ακόμη και εάν οι σημειωθούν μεταρρυθμιστικές επιτυχίες». 

Από την πλευρά τους, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Οι αγώνες της Ελλάδας»,  βλέπουν πρόωρες εκλογές και αναδιάρθρωση του χρέους. 

Όσο για το ΔΝΤ, άναψε μεν το πράσινο φως για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, αλλά ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν σοβαρά ανταλλάγματα, όπως η εισαγωγή στο Σύνταγμα δημοσιονομικού κανόνα που θα απαγορεύει ελλείμματα άνω του 3%. 

Ήδη, ο κ. Ραγκούσης τάχθηκε χθες υπέρ αυτής της άποψης. Οπότε, είχαμε άλλη μια επίσημη ομολογία αποτυχίας του πολιτικού συστήματος, που αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του χωρίς τον βούρδουλα της άνωθεν επιβληθείσας συνταγματικής επιβολής. 

Συμπέρασμα: Το χρέος είναι πολύ μεγάλο και όλοι περί άλλα τυρβάζουν. 
Σοφία Βούλτεψη
elzoni.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια