Χάνει έδαφος ο Καντάφι - Οι εξεγερμένοι πήραν την Ατζαμπίγια


Κερδίζουν έδαφος οι εξεγερμένοι στη Λιβύη με τη βοήθεια των δυτικών, ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για μεγάλη επιχείρηση.




Όπως μεταδίδει το BBC οι αντάρτες με την κάλυψη των δυτικών κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ατζαμπίγια που αποτελεί πετρελαϊκό κέντρο. Στην πόλη επικρατεί ατμόσφαιρα γιορτής, σύμφωνα με ανταποκριτές.

Eίχε καταληθφεί από δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι την περασμένη εβδομάδα και η σημερινή νίκη των ανταρτών έρχεται μετά από επτά ημέρες βομβαρδισμών από τη συμμαχία. Σύμφωνα με το BBC, στις επιχειρήσεις στην Ατζαμπίγια – όπου κατοικούν 100.000 άνθρωπιο - συμμετέχουν βρετανικά Tornado. Οι βομβαρδισμοί αναμένεται να είναι δυνατότεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή.



Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ.Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Γκόρτνεϊ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, στο NATO.

Aljazeera: Η μάχη για την Ατζαμπίγια



Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί "πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους", ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι.

Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.


Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι χθες για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για την στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.

Το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δε θα τερματιστεί σύντομα. "Αμφιβάλλω ότι θα [διαρκέσει] ημέρες", δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info. "Νομίζω ότι διαρκέσει εβδομάδες. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να διαρκέσει μήνες".

.



Ο Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, ανέφερε στο μεταξύ μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή της Ατζνταμπίγια εξ αιτίας των συγκρούσεων.

newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια