«Κάντε πρόωρες εκλογές!»


Την τιμητική της έχει και πάλι σήμερα η Ελλάδα στους Financial Times, με την έγκριτη εφημερίδα να εκφράζει αγωνία για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το οικονομικό αδιέξοδο και την κρίση, να εγείρει αμφιβολίες για την τελική επιτυχία αυτών των προσπαθειών και να προτείνει (!) εναλλακτικά σχέδια με κυρίαρχο αυτό της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών και την καταφυγή σε πρόωρες εκλογές για να ενισχυθεί η θέση της κυβέρνησης και να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή που έχει «δοκιμασθεί» από τις κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα που έχουν ληφθεί ...

Είναι χαρακτηριστικό πως οι FT αφιερώνουν στην Ελλάδα τόσο το editorial της εφημερίδας, όσο και το κεντρικό άρθρο της πιο γνωστής τους στήλης, της «διάσημης» LEX.

Η τελευταία γράφει χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα περνάει το ... «μαρτύριο του Σίσυφου». Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως κανείς σώφρων άνθρωπος δεν περίμενε πως μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα ... «γινόταν Γερμανία», αλλά σίγουρα η πρόοδος που καταγράφεται με τις διαδοχικές αποφάσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της συγκράτησης μισθών και της μείωσης των ελλειμμάτων είναι αξιοπρόσεκτη και σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Πλην όμως όσο περισσότερο προσπαθεί – με διαδοχικά μέτρα και επώδυνες αποφάσεις – η κυβέρνηση να «πιάσει» τους στόχους του Μνημονίου, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι στόχοι. Κυρίως γιατί συρρικνώνεται το ΑΕΠ, η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ψυχοραγεί και το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν έχει προσώρας αντιμετωπισθεί. Ως αποτέλεσμα τα ελλείμματα μειώνονται, η ανάκαμψη όμως δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

Οι FT καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν – χαρακτηριστικά κάνει λόγο για «Ολύμπιο δανειακό βάρος» και αμφισβητεί σφόδρα το κατά πόσον οι οι επενδυτές θα θελήσουν στο άμεσο μέλλον να τοποθετηθούν σε μία χώρα με τόσα προβλήματα όπως η Ελλάδα. Συνεπώς «βλέπει» ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Στο editorial τους οι FT σχολιάζουν πως με βάση αυτά τα δεδομένα και παρά το γεγονός πως είναι ακόμα νωρίς για να «καταλήξουν οι χρηματαγορές ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αποτυγχάνουν», είναι αναγκαίο οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες να αποφασίσουν τώρα ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα συνίσταται στην υιοθέτηση μιας διαδικασίας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών. Στο ίδιο άρθρο τέλος σημειώνει πως μετά από όλα αυτά και με δεδομένο πως πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση η διάθεση ανάληψης όλων των κρίσιμων αποφάσεων – και μαζί και η επιτυχία της μείωσης του ελλείμματος κατά 6% μέσα στο 2010 – ενδεχομένως θα ήταν προτιμητέο για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ... «ξεκαθαρίσει το κλίμα», ήτοι να προσπεράσει τις κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα, προχωρώντας σε πρόωρες εκλογές. Τις οποίες, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αξίζει να τις κερδίσει μετά τα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής ...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια