Είναι εντελώς απαράδεκτη η διαστρέβλωση της πραγματικότητας να λέει ο κ. Ραγκούσης ότι έπραξε ό,τι είχα πράξει και εγώ το 2009 για τους ίδιους παράνομους μετανάστες.


Θα ενώσω και εγώ τη φωνή μου και θα συγχαρώ το Προεδρείο και τη Διάσκεψη των Προέδρων για την απόφαση που πήρε για την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των αστυνομικών που δολοφονήθηκαν. 
Να πω προσθέτως μόνο...
ότι από την πλευρά μου το εκλαμβάνω και σαν μια έμπρακτη συγγνώμη από την πλευρά της πολιτείας απέναντι στις ψυχές των ανθρώπων και τις οικογένειές τους γι’ αυτό που διαχρονικά δεν έγινε, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα και να είναι πιο προστατευμένοι αυτοί οι αστυνομικοί.
 Και το τονίζω «διαχρονικά», για να μην νομίσει κανείς ότι έχω αντιπολιτευτική διάθεση.
    
 Μια διευκρίνιση οφείλω να κάνω και δεν θα την έκανα, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν αφορά εσάς, αν δεν ερχόταν εδώ ο κ. Ραγκούσης χθες σε άσχετο νομοσχέδιο να λέει θέματα, τα οποία αφορούν τους μετανάστες στην Υπατία, τη στιγμή κατά την οποία μάλιστα και οι συνάδελφοι αναφέρθηκαν εδώ. Είναι εντελώς απαράδεκτη η διαστρέβλωση της πραγματικότητας να λέει ο κ. Ραγκούσης ότι έπραξε ό,τι είχα πράξει και εγώ το 2009 για τους ίδιους παράνομους μετανάστες.
Τότε μετά από μια απεργία πείνας, απλώς δόθηκε άδεια με βάση τις διατάξεις, οι οποίες αφορούν, όπως είναι γνωστό, ανθρωπιστικούς λόγους. Ουδέποτε τροποποίησα καμία νομοθεσία, ούτε έκανα αυτή τη τούμπα που έγινε τώρα για να αλλάζουμε τη νομοθεσία και να κάνουμε την Ελλάδα κράχτη λαθρομεταναστών. Αυτά τα έκανε μόνο η σημερινή Κυβέρνηση και κάτω από τη συγκεκριμένη πίεση, αφού άφησε τους ανθρώπους να κάνουν παρέλαση στην Αθήνα από τη Νομική μέχρι την Υπατία.
Τέρμα, λοιπόν, η παραπληροφόρηση. Ό,τι έγινε τώρα είναι ενέργεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και παίρνει και την ευθύνη για τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε. Εντελώς διαφορετικά πράγματα είχαν γίνει τότε και πολύ υπεύθυνα. Δεν θα συγκρίνουμε την υπευθυνότητα με την ανευθυνότητα, λοιπόν.
     Έρχομαι στο θέμα του νομοσχεδίου, που είναι και το σημαντικότερο βεβαίως και συγχωρέστε μου την παρέκβαση. Θα ήθελα να θίξω τρία σημεία: Το άρθρο 1, το άρθρο 15 και το άρθρο 18.
     Επί το άρθρο 1 σε ό,τι αφορά το Γραφείο Αντιμετώπισης Αυθαιρεσίας δεν έχω πολλά να πω. Κύριε Υπουργέ, ξανασκεφτείτε έστω και την τελευταία στιγμή τις ανώνυμες καταγγελίες και τις συνέπειές τους. Δεν ταιριάζουν στη σημερινή δημοκρατία τέτοιες φοβικές καταστάσεις. Δηλαδή, αν καταγγείλει κάποιος επώνυμα τι φοβάται; Δημοκρατία έχουμε.
 Το κυριότερο όμως, είναι ότι καθιερώνουμε την ανώνυμη καταγγελία και όπου απαιτούμε να είναι επώνυμη λέμε ότι αν δεν είναι, πηγαίνει αρχείο και όχι ότι είναι απαράδεκτη, όπως αρχικά το είχατε βάλει. Αρχείο σημαίνει, δηλαδή, να είναι εκεί και να υποβόσκει η όλη κατάσταση που δημιουργείται.
     
Έρχομαι στο άρθρο 15 που αφορά τους εποχικούς δασοπυροσβέστες. Αφορά μια χρόνια κατάσταση η οποία βαίνει προς μία λύση. Η λύση αυτή δεν είναι οριστική. Άλλα είχαν αρχικά προγραμματιστεί και από εσάς και από εμάς, άσχετα αν δεν έγιναν κυρίως για οικονομικούς λόγους. Γίνεται αυτό το καθεστώς που γίνεται –που εγώ καταλαβαίνω ότι είναι μεταβατικό- των εποχικών δασοπυροσβεστών, δηλαδή της πενταετούς υποχρέωσης.
    
 Θα ήθελα όμως να τονίσω τα εξής όσο μπορώ λακωνικά: Πρώτον, κοιτάξτε πώς μπορούμε έστω για τους ελάχιστους που μένουν απέξω –τουλάχιστον αυτούς τους ανθρώπους- να το διευρύνουμε για να μην μείνει κανείς απέξω, όσο είναι δυνατόν αυτό.
     Το δεύτερο και το κυριότερο: Κύριε Υπουργέ, καλές είναι οι προθέσεις, αλλά κοιτάξτε πώς θα αντιμετωπίσετε το Υπουργείο Οικονομικών για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων για να εφαρμοστεί ο νόμος. Γιατί το πρώτο εμπόδιο που θα βρείτε, θα είναι το εμπόδιο της μη έγκρισης των σχετικών πιστώσεων. Τότε θα αρχίσει ένας άλλος αγώνας. Αυτό το έχω ζήσει σαν Υπουργός και σας το λέω. Εύχομαι να μην το ζήσετε εσείς. 
Πάντως διεκδικήστε το από τώρα, γιατί είναι μια δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν μια τέτοια ρύθμιση –όσο τη στηρίζουν- και απέναντι στο Υπουργείο Οικονομικών. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά, εν πάση περιπτώσει, αφορούν τα Σώματα Ασφαλείας αυτά τα θέματα.
     
Τρίτον, θα ήθελα να λύσω μια παρεξήγηση, γιατί ακούστηκαν πολλά. Όταν έθεσα στην Επιτροπή το ζήτημα της Υπουργικής Απόφασης και του διατάγματος δεν το έθεσα για να θέσω θέματα αντισυνταγματικότητας και εμποδίων. Ένα φόβο εξέφρασα που το λέει και η Επιστημονική Υπηρεσία. Αν δεν είναι διάταγμα που καθορίζει τα μόρια κ.λπ. και είναι Υπουργική Απόφαση και δεν έχει περάσει για επεξεργασία από το Συμβούλιο Επικρατείας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τραβήξει κανείς μια αίτηση ακυρώσεως με αναστολές εκτελέσεως επειδή θεωρεί, παραδείγματος χάρη, ότι η μοριοδότηση είναι μη νόμιμη κ.λπ. και από εκεί και πέρα να πάει πίσω όλη η διαδικασία. 
Δεν θέτω το θέμα αυτό. Παρά την Επιστημονική Υπηρεσία και αυτά που λέει, καλά κάνετε και το βάζετε με απόφαση. Προσέξτε όμως, τη μοριοδότηση. Προσέξτε τα μόρια. Τι θα γίνει; Δεν λέτε τίποτα ή δεν φαίνεται να υπονοείτε τίποτα στις ανακοινώσεις που έχετε κάνει για το θέμα του τι συμβαίνει με αυτούς που έχουν πτυχίο σε σχέση με εκείνους οι οποίοι απλώς έχουν απολυτήριο.
     
Επειδή μου είπατε ότι είναι αυτονόητο, δεν θεωρώ τίποτα αυτονόητο. Εκεί που λέτε ότι νομιμοποιούνται εκείνοι –μπορούν δηλαδή, να νομιμοποιηθούν μετά την πενταετή θητεία- οι οποίοι έχουν απολυτήριο λυκείου, σας είχα πει να βάλετε τη λέξη «τουλάχιστον» γιατί, εν πάση περιπτώσει, να το ερμηνεύσει κανείς στενά αύριο θα σας λένε ότι μόνο αυτούς εννοούσατε. Αυτό το πράγμα κάντε το. Όπως επίσης, σας είπα για το πτυχίο. Τι θα γίνει με τη μοριοδότηση; Να το δείτε.
Βεβαίως, πείτε και μια κουβέντα όσο μπορείτε, τι θα γίνει με το νομοσχέδιο το οποίο αφορά τους εθελοντές πυροσβέστες. Είναι ένας θεσμός σημαντικός τον οποίο πρέπει να προωθήσετε, όπως άλλωστε έχετε δεσμευτεί.
     
Έρχομαι –και εδώ θα υπερβώ το χρόνο κατά ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε- στο περίφημο θέμα, το οποίο σχετίζεται με το άρθρο 18, με το θέμα δηλαδή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
     Κύριε Υπουργέ, όπως και να διαβάσετε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής δυο γεγονότα είναι σημαντικά.
     
Το πρώτο είναι ότι σε μια εποχή που το Σώμα έπρεπε να έχει ηρεμία όσον αφορά τη σχέση του, μέσα από την κατάσταση που αντιμετωπίζει και κυρίως μέσα από τα θέματα που αντιμετώπισε πρόσφατα, έρχεστε και φέρνετε μια ρύθμιση που όχι μόνο δεν λύνει το συνδικαλιστικό, αλλά θα εντείνει τα προβλήματα τα οποία θα υπάρχουν σε αντιπαράθεση. 
Ούτε ο καιρός είναι κατάλληλος, ούτε η ρύθμιση είναι κατάλληλη. Και σας το λέω αυτό πέρα από τα θέματα αντισυνταγματικότητας. Θα δείτε μεθαύριο με δικαστικούς αγώνες τούτη η ρύθμιση πόσο καιρό θα χρονίσει για να εφαρμοστεί, αν εφαρμοστεί. Αυτό θα το δείτε.
     
Θα δείτε όμως, και κάτι άλλο το οποίο εγώ θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό. Θα δείτε το γεγονός ότι αλλού έρχεστε και επικαλείστε το ιδιαίτερο καθεστώς των αστυνομικών σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και τους περιορισμούς που υφίστανται και αλλού πάτε στην αντίπερα όχθη. Για να μπορέσετε να φέρετε και να πείτε «Α, έτσι θα γίνουν τα σωματεία τους» έρχεστε και λέτε ότι είναι ειδικό το καθεστώς. Όταν καθιερώνετε όμως, την απλή αναλογική λέτε ότι εκδημοκρατίζουμε το καθεστώς. 
Πρώτα-πρώτα, όλο αυτό το καθεστώς που σήμερα εσείς αμφισβητείτε, εσείς το δημιουργήσατε ως Κυβέρνηση. Τότε ήταν καλό και σήμερα δεν σας αρέσει. Γιατί; Μάλλον δεν σας βολεύει η σύνθεση των συνδικαλιστικών οργάνων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι εκείνοι που έχουν ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι κάποιοι άλλοι που έχουν ιδιοκτησιακή νοοτροπία να ελέγχουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αντί να τις αφήσουν να λύσουν τα προβλήματα μόνες τους.
    
 Και το κυριότερο; Σας λέω ότι απλή αναλογική, που κάποιοι θεωρούν στην περίπτωση αυτή ότι είναι μια δημοκρατική διέξοδος, εμφανίζει εδώ ένα πρόβλημα. Σωστά λέτε ότι υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τα Σώματα Ασφαλείας, όπως και για τους δικαστικούς και άλλους. Η απλή αναλογική δεν πρόκειται να φέρει εκδημοκρατισμό, θα σπείρει τον κομματισμό που ήδη υπάρχει, αλλά θα τον εντείνει. Αυτό θα γίνεται στην πραγματικότητα.
     Γι’ αυτό το τονίζω για τη ρύθμιση αυτή. Πέρα από τα θέματα συνταγματικότητας που δεν τα θέτουμε, γιατί δεν παίρνουμε και θέση σε όλο αυτό το ζήτημα, το οποίο υπάρχει, πιστεύουμε ότι πρέπει να τα λύσουν μεταξύ τους αυτά τα προβλήματα και όχι να επεμβαίνει η πολιτεία. Αντί να επεμβαίνει προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων, τα εντείνει και σε μια εποχή που δεν θα έπρεπε.
    
Μία τελευταία φράση μόνο για την τροπολογία. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα της μεταφοράς –μιλώ για το Υπουργείο Εσωτερικών- που αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που δίνονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού.  Καλά, εντάξει, το προσωπικό ορθώς να πάει στο δήμο. Σκεφθείτε, όμως, κύριε  Υπουργέ -και θα πρέπει να διαμηνύσω στον κ. Ραγκούση- ότι το δίνει το προσωπικό στο δήμο και καλά το κάνει για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι, αλλά τους πόρους για να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, ποιος θα τους δώσει; Εδώ οι πόροι με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι τουλάχιστον 30% κάτω μέσα στο 2011. Να τους φορτώσεις και το προσωπικό; 
Καλά κάνεις, γιατί πρέπει να έχουν δουλειά οι άνθρωποι και να μη χάσουν τη μονιμότητά τους, αλλά τα λεφτά ποιος θα τα πληρώσει; Εδώ δεν έχουν οι δήμοι να πληρώσουν τούτη την ώρα τα λεφτά τα οποία χρειάζονται για τα λειτουργικά τους έξοδα,  αυτά που υφίστανται σήμερα. Αυτά ήθελα να τονίσω και να ληφθεί πρόνοια ιδιαίτερα γι’ αυτά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια