ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑLPHA BANK. 450 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια μέσα σε δύο μέρες…


Πουλάμε στα ψηλά, αγοράζουμε στα χαμηλά ή και πιο χαμηλότερα. Αυτή η πεμπτουσία των χρηματιστηριακών συναλλαγών εφαρμόστηκε με αριστοτεχνική… ακρίβεια στο εγχείρημα της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank.


Kι όμως, από την άνοδο έως 20% σε μερικές μετοχές, φτάσαμε στο «ξεφόρτωμα» των τίτλων δύο συνεδριάσεις αργότερα κι αφού είχε μεσολαβήσει ένα Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων μεταξύ των τραπεζών…

Μετοχές αξίας 450 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια -πολλές από αυτές με άνοδο 10%-19%- μέσα σε δύο συνεδριάσεις κι όταν το ναυάγιο ήταν οριστικό το απόγευμα της Δευτέρας, ακολούθησε η κατάρρευση της Παρασκευής. Μόνο οι «υποψιασμένοι» ξένοι και Ελληνες πούλησαν στα ψηλά και αγοράζουν τώρα χαμηλά… 
 
Οι ευθύνες για το φιάσκο και την τελική κατάρρευση αποδίδονται κυρίως στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έσπευσε να χαιρετίσει την προοπτική συμφωνίας, ενώ ερωτηματικά εγείρει και η στάση της Εθνικής, η οποία το απόγευμα της Παρασκευής μοίρασε έως και non paper (εκτός από τη φιλική δημόσια πρόταση) σε μια προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη  για το εγχείρημα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί η Εθνική δημοσιοποίησε την πρόταση ενώ, σύμφωνα με την Alpha Bank, υπήρχε συμφωνία εμπιστευτικότητας μέχρι τις 12 το βράδυ της Παρασκευής; Ακόμη κι αν διέρρευσε το θέμα του δ.σ. και της συγχώνευσης η Alpha Bank, η Εθνική θα μπορούσε να διαψεύσει τις συζητήσεις κι έτσι να μην οδηγηθούν οι υπόλοιπες μετοχές στην άνοδο της περασμένης Παρασκευής.

Από το +20%...

Ηταν μεσημέρι Παρασκευής κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια αδιάφορη συνεδρίαση, σε ένα site του Διαδικτύου βγαίνει η πληροφορία για φήμη συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής - Alpha Bank και για το διοικητικό συμβούλιο που βρισκόταν σε εξέλιξη. 

Oι δύο μετοχές πήραν την ανιούσα, με την Alpha Bank να κερδίζει 4%-5%, ενώ τα κέρδη της Εθνικής ήταν μικρότερα.

Λίγη ώρα μετά, το Χρηματιστήριο σταματούσε τη διαπραγμάτευση των δύο μετοχών, ενώ αρκετά λεπτά αργότερα η Εθνική Τράπεζα δημοσιοποιούσε τη φιλική πρόταση εξαγοράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ερωτήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επιβεβαίωσε τα περί συγχώνευσης, αλλά δεν πρόσθεσε ότι μέχρι τις 12 το βράδυ υπήρχε συμφωνία εμπιστευτικότητας μεταξύ των τραπεζών  Μάλιστα, στελέχη της Εθνικής ισχυρίζονταν ότι η Alpha Bank διέρρευσε τη συγχώνευση, εξ ου και η δημοσιοποίηση της φιλικής πρότασης.
     
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,16%, φτάνοντας στις 1.715,13 μονάδες.

Εκτός από τις μετοχές των οποίων ανεστάλη η διαπραγμάτευση, οι υπόλοιπες τραπεζικές εκτοξεύθηκαν: Ταχυδρομικό 19,7%, Eurobank 16,8%, Τράπεζα Πειραιώς 15,43%, Βιοχάλκο 10,8%, ΕΧΑΕ 9,23%, Marfin Popular 9,23%.        

…στην κατάρρευση

Το απόγευμα της Παρασκευής απορρίφθηκε η πρόταση από την Αlpha Bank και ακολούθησαν οι συνεδριάσεις στην εν λόγω τράπεζα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Παρόλο που η πρόταση είχε απορριφθεί, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των στελεχών των δύο τραπεζών, ενώ ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο βελτίωσης της προσφοράς από την Εθνική, αλλά και εμφάνιση μιας τρίτης ενδιαφερόμενης τράπεζας. Με άλλα λόγια, όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοικτά.                    

Όλοι γνώριζαν εξάλλου ότι οι δύο μετοχές θα διαπραγματεύονταν εκ νέου. Η κρίσιμη λεπτομέρεια: όσοι είχαν αγοράσει την Πέμπτη και την Παρασκευή, μπόρεσαν να  δώσουν τις δύο τραπεζικές μετοχές ανοδικά τη Δευτέρα.
Πράγματι, η Alpha Bank σημείωνε άνοδο έως 18%, ενώ πιο μικρότερη ήταν η άνοδος της Εθνικής.

Τελικώς, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του κ. Γιάννη Κωστόπουλου, η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 5,01% και η Εθνική με 0,40%. Το σύνολο, όμως, των υπόλοιπων μετοχών ήταν πτωτικό. Η κατάρρευση για όλους ήλθε την Τρίτη με πτώση 2,93%  και βαρύ «ξεφόρτωμα» των μετοχών.       

Φοντί! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια