Τα μαμούθ της Ελλάδας

Τα μαμούθ της Ελλάδας

Όταν στη χώρα μας ζούσαν ελέφαντες

Γνωρίζετε ότι οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες έχουν βρεθεί στην Ελλάδα; Σε μια παρουσίαση των πιο σημαντικών ευρημάτων της Δυτικής Μακεδονίας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου... Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά, αναφέρεται αρχικά στους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες του κόσμου, μήκους πέντε μέτρων, που καταγράφηκαν και στο βιβλίο Γκίνες. Οι χαυλιόδοντες αυτοί βρίσκονται στο μουσείο της Μηλιάς Γρεβενών και ανήκουν σ' έναν μαστόδοντα (του είδους Mammut borsoni), που έζησε στην περιοχή πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια. 

Στις αρχές του 1900, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας έβρισκαν συχνά στο έδαφος απολιθώματα, τμήματα σκελετών μεγάλων ζώων, κόκαλα, δόντια και χαυλιόδοντες. Μπορεί να μην καταλάβαιναν πλήρως τη σημασία των ευρημάτων αυτών, τα διαφύλασσαν πάντως με μεγάλη ευλάβεια. Αντίστοιχα παλαιοντολογικά ευρήματα είχαν βρεθεί και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, τα οποία όμως έμεναν αφύλακτα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι απ' αυτά να μεταφερθούν στο εξωτερικό και να κοσμούν σήμερα τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας του κόσμου. Μεγάλο ήταν και το πλήγμα που δέχτηκε η χώρα μας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν καταστράφηκαν πολλά εντυπωσιακά ευρήματα. 

Πολλά απολιθώματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία, στο Μουσείο της Μηλιάς Γρεβενών, στο τέως δημαρχείο Ασκίου, στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πτολεμαϊδας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας και στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια