Τέλος ο Μουμπάρακ-Αναλαμβάνει ο στρατός


Δείτε βίντεο και φωτογραφίες 

Τον έλεγχο της Αιγύπτου ανέλαβε ο στρατός μετά την παραίτηση Μουμπάρακ. Το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις και δεν προτίθεται να " υποκαταστήσει τη νομιμότηταστην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου".

Νωρίτερα εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι, που έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ και τους γύρω δρόμους του Καίρου, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς την ώρα, που ανακοινώνονταν η παραίτηση Μουμπάρακ.
Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας  σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν "Ο λαός έριξε το καθεστώς", "Νικήσαμε", "Είμαστε ελεύθεροι" σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης. Εκατοντάδες άνθρωποι, σε πολλές αραβικές χώρες, γιόρτασαν με διαδηλώσεις τη "νίκη" του αιγυπτιακού λαού και την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου .
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι, η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο.
Η αντιπολιτεύομενοι "Αδελφοί Μουσουλμάνοι" ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.
Την παραίτηση Μουμπάρακ ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλειμάν: «Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η Αίγυπτος, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί και έχρισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αρμόδιο για τις υποθέσεις της χώρας. Ας μας βοηθήσει όλους ο Θεός».
Όσο για τον Μουμπάρακ έχει μετακομίσει προς το παρόν με την οικογένειά του στο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σέιχ και προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του.
Η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε άμεσα, από σήμερα, περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πιθανόν να ανήκουν στον  πρώην ηγέτη της Αιγύπτου
 Οι ελβετικές αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τι ύψους είναι οι καταθέσεις του Μουμπάρακ, που δεσμεύθηκαν άμεσα.
Νωρίτερα είχε παραιτηθεί και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα.
.
Πάντως και σήμερα τελευταία ημέρα εξουσίας του Χόσνι Μουμπάρακ, δεν έλειψαν τα αιματηρά επεισόδια.
Ένας άνδρας σκοτώθηκε σήμερα στην πόλη αλ Αρίς στη χερσόνησο του Σινά και ακόμη 20 τραυματίστηκαν όταν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο άνδρας πυροβολήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στις στέγες κτιρίων.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
"Η παραίτηση Μουμπάρακ είναι μόνον η αρχή της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, υπάρχουν δύσκολες ημέρες μπροστά στον αιγυπτιακό λαό, την ώρα που η χώρα όλη προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της", επισήμανε ο Αμερικανός  πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
"Μίλησε ο λαός της Αιγύπτου, ακούστηκε η φωνή του, η Αίγυπτος ποτέ πιά δεν θα είναι η ίδια", υπογράμμισε εξάλλου.
"Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας κι ασφάλειας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε σ μιλώντας στις Βρυξέλλες, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο γγ της Συμμαχίας, Αντερς φογκ Ράσμουσεν.
Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ "άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού".
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε, την "αναγκαία αλλά και θαρραλέα" απόφαση του  Μουμπάρακ να παραιτηθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές "θα οργανώσουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια" επιτρέποντας την επαναφορά της χώρας σε δημοκρατικούς θεσμούς.
Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου. 
Το χρονικό των εξελίξεων
25 Ιανουαρίου - Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία της "Ημέρας της Οργής" ζητώντας από τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από 30 χρόνια στην προεδρία της χώρας. Η αστυνομία απαντά εκτοξεύοντας δακρυγόνα και διαλύοντας τους διαδηλωτές με νερό υπό πίεση.
26 Ιανουαρίου - Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter που είχαν χρησιμοποιηθεί για να οργανωθούν οι διαδηλώσεις παύουν να λειτουργούν στην Αίγυπτο.
27 Ιανουαρίου - Ο αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι επιστρέφει στο Κάιρο από τη Βιένη. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δηλώνει ότι "το καθεστώς πρέπει να καταλάβει ότι η αλλαγή είναι απολύτως απαραίτητη". Σταματούν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

28 Ιανουαρίου - Ο στρατός καλείται να εφαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί αρχικά στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια και κατόπιν επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Οι τηλεπικοινωνίες διακόπτονται, οι Αιγύπτιοι αδυνατούν να στείλουν μηνύματα με τα κινητά τηλέφωνά τους, πολλές ιστοσελίδες δεν λειτουργούν. Ο Ελ Μπαραντέι σε κατ' οίκον περιορισμό.
29 Ιανουαρίου - Ο Μουμπάρακ ανασχηματίζει την κυβέρνησή του αλλά αρνείται να φύγει. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές πυρπολούν περιπολικά, λεηλατούν το κτήριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ και του βάζουν φωτιά. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Όμαρ Σουλεϊμάν διορίζεται αντιπρόεδρος και ο πρώην υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Άχμεντ Σαφίκ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.
30 Ιανουαρίου - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητά αυτοσυγκράτηση και ειρηνική αλλαγή στην Αίγυπτο. Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ανακοινώνει ότι υποχρεώθηκε να κλείσει τα γραφεία του στο Κάιρο.
31 Ιανουαρίου - Ο Μουμπάρακ ορκίζει τη νέα κυβέρνηση στην οποία πολλά μέλη της παλαιάς κυβέρνησης διατηρούν τις θέσεις τους. Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι έστειλαν στην περιοχή τον διπλωμάτη Φρανκ Γουίσνερ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στο Κάιρο την περίοδο 1986-91, με σκοπό να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους.
1 Φεβρουαρίου - Ο Μουμπάρακ δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά αψηφά και πάλι το αίτημα να παραιτηθεί άμεσα. Οι διαδηλωτές καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στη "Διαδήλωση του Ενός Εκατομμυρίου". Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι οι νεκροί από τις ταραχές ενδέχεται να φτάνουν τους 300, οι τραυματίες στους 3000 ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.
2 Φεβρουαρίου - Υποστηρικτές του Μουμπάρακ πάνω σε καμήλες και άλογα, οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα, φτάνουν στο Κάιρο. Εν μέσω οδομαχιών με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν τη βία και ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο εκδημοκρατισμός της Αιγύπτου.
3 Φεβρουαρίου - Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ο πρόεδρος Μουμπάρακ δηλώνει ότι θα ήθελε να παραιτηθεί αλλά προειδοποιεί ότι εάν το κάνει θα επικρατήσει χάος.
4 Φεβρουαρίου - Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο κέντρο του Καΐρου για άλλη μια ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, την οποία αποκαλούν "Ημέρα της Αναχώρησης". Η φιλοκυβερνητική πλευρά οργανώνει μια "Ημέρα Πίστης".
5 Φεβρουαρίου - Παραιτείται το Εκτελεστικό Γραφείο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ.
6 Φεβρουαρίου - Κόμματα και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνομιλούν για πρώτη φορά με την κυβέρνηση. Ξανανοίγουν πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις.
7 Φεβρουαρίου - Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό. Ανακοινώνεται αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά 15%. Το στέλεχος του Google Ουάελ Γόνεμ απελευθερώνεται μετά από 12 ημέρες στη φυλακή.
8 Φεβρουαρίου - Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. Ο Μουμπάρακ συστήνει μια επιτροπή για την τροποποίηση του συντάγματος.
9 Φεβρουαρίου - Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο νότο της χώρας. Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης στο Κάιρο. Εκπέμπει και πάλι στην Αίγυπτο το κανάλι Αλ Τζαζίρα.

10 Φεβρουαρίου - Όλο το έθνος περιμένει με κομμένη την ανάσα την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ. Αντ' αυτού, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι μεταφέρει ορισμένες εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των διαδηλωτών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κρίνει ότι η μεταφορά εξουσιών "δεν αρκεί".
11 Φεβρουαρίου - Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο Μουμπάρακ φέρεται να έχει φύγει για το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ. Αναπάντεχα, ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν ανακοινώνει από την τηλεόραση ότι ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε και ζήτησε από το στρατό να αναλάβει την εξουσία, προκαλώντας κύμα ευφορίας στους διαδηλωτές.



 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια