Στην Ελλάδα η ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης

Στην Ελλάδα η ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης

Οι «βόμβες» στη Λιβύη και οι «εκρήξεις» στα ελληνικά βενζινάδικα

Η ελληνική αμόλυβδη έσπασε ρεκόρ όλων των εποχών, με τη μέση τιμή στα πρατήρια όλης της χώρας να διαμορφώνεται στα 1,64 ευρώ και τη σούπερ να έχει φτάσει… έως τα 1,999 ευρώ το λίτρο.

Στους υψηλούς φόρους που από πέρσι επιβαρύνουν τον έλληνα καταναλωτή προστίθενται τώρα οι αυξήσεις στις χρηματιστηριακές τιμές λόγω ανησυχιών που προκάλεσαν οι αναταραχές στη Λιβύη για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, ξεπέρασε τα 108 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είχε φτάσει τα 94,5 δολάρια το βαρέλι, τιμή που δεν είχε καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008 ως τώρα.

Στα ελληνικά πρατήρια, όπως αναφέρει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, οι τιμές ακολούθησαν την ανηφόρα, ήδη πριν από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Τρίπολη, πρωτεύουσας της πετρελαιοπαραγωγού Λιβύης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στοιχεία, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι 1,64 ευρώ το λίτρο, με τις υψηλές τιμές να φτάνουν στα 1,85 ευρώ (στην Κεφαλλονιά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βενζίνη για πρώτη φορά βγαίνει από το τελωνείο του διυλιστηρίου σε τιμή που αγγίζει το 1,5 ευρώ το λίτρο: η καθαρή τιμή, προ φόρων, του διυλιστηρίου είναι 0,52 ευρώ το λίτρο, ενώ μαζί με τους φόρους που αγγίζουν το 1 ευρώ (96 λεπτά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα από το υπουργείο Ενέργειας στοιχεία), η αμόλυβδη παραλαμβάνεται από τις εταιρίες εμπορίας στα 1,48 ευρώ το λίτρο! Στο ποσό αυτό προστίθενται τα κέρδη εταιριών και πρατηριούχων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η ελληνική αμόλυβδη παραμένει η ακριβότερη της Ευρώπης (με την Ολλανδία και τη Δανία να ακολουθούν) και η μοναδική που πωλείται πάνω από 1,6 ευρώ σε… ολόκληρη την ήπειρο!
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια