ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σημαντικές ελλείψεις στην ΕΛ.ΑΣ, καταγγέλλουν οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων. Υποστελεχωμένα τα περισσότερα, λόγω κύματος πρόωρης συνταξιοδότησης. Περιορισμένες περιπολίες. Θύματα κλοπής επισκέπτονται αστυνομικά τμήματα για να καταγγείλουν περιστατικά και βρίσκουν κατεβασμένα ρολά


Ρολά φαίνεται να κατεβάζουν αστυνομικά τμήματα στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας των οικονομικών ελλείψεων, αλλά και λόγω ελλιπούς στελέχωσης σε προσωπικό.
Το μαζικό κύμα αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση άλλωστε, έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα, ενώ πλέον δεν είναι σε θέση οι εναπομείναντες υπάλληλοι να καλύψουν τις ανάγκες για περιπολίες.
Την προβληματική αυτή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΛ.ΑΣ. περιγράφουν συνδικαλιστές του σώματος.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύονται στο "Βήμα", διοικητές αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων ασφαλείας απευθύνουν εκκλήσεις για ενίσχυση των υπηρεσιών τους αφού δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο έργο τους για την ασφάλεια των πολιτών.
Επιπλέον πολλοί πολίτες που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας για να καταγγείλουν κλοπές και διαρρήξεις τα βρίσκουν κλειστά κι έτσι πολλά περιστατικά εγκληματικότητας δεν καταγράφονται.
Σε έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφεται ενδεικτικά η έκκληση διοικητή τμήματος ασφαλείας στην Αθήνα, ο οποίος αναφέρει στους προϊστάμενους του ότι από την οργανική δύναμη των 30 ατόμων, βρίσκονται στη διάθεσή του μόνο 20 αστυνομικοί.
Από αυτούς μάλιστα, οι 13 έχουν αναλάβει τη φρούρηση υπουργών, δικαστικών λειτουργών και άλλων «στόχων», ενώ οι επτά απασχολούνται σε θέσεις γραφείου μέσα στο τμήμα ασφαλείας. Ετσι λοιπόν δεν απομένει - σύμφωνα με τις καταγγελίες - κανείς αστυνομικός για να ερευνήσει εγκληματικές ενέργειες ή να βοηθήσει στο έργο της αστυνόμευσης.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες υπάρχουν άθλιες συνθήκες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων.
Σηκώθηκαν οι τόνοι στη Βουλή
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, κληθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Γιαννάκη να ενημερώσει τη Βουλή για το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στο νομό Βοιωτίας, είπε ότι «με την αύξηση της εμφανούς αστυνόμευσης από τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, φαίνεται προσπάθεια μεταφοράς εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως κλοπές και διαρρήξεις, εκτός Αθηνών ως ευκολότερα πραγματοποιούμενες».
Ο κ. Όθωνας διαβεβαίωσε το βουλευτή ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Επιθεώρηση Στερεάς Ελλάδας και με τον Αστυνομικό Διευθυντή Βοιωτίας, προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα βελτιώσουν την κατάσταση.
Ο βουλευτής επισήμανε ότι τα περιστατικά εγκληματικότητας στη Βοιωτία έχουν πολλαπλασιαστεί και απέδωσε την επιδείνωση της κατάστασης στο γεγονός ότι «δεν βρίσκουν πλέον εργασία οι λαθρομετανάστες στις βιομηχανίες της περιοχής».
Είναι χαρακτηριστική η φράση ότι «η περιοχή έχει γίνει Καμπούλ με καθημερινές τις ληστείες και την ανταλλαγή πυροβολισμών» που χρησιμοποίησε ο βουλευτής περιγράφοντας την κατάσταση και ζητώντας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αυξήσει την αστυνομική δύναμη στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σήμερα κενά που φτάνουν το 40%.
Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε για ορθολογικότερη κατανομή της αστυνομικής δύναμης, με κριτήρια και με συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων επικαλούμενος και άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν κενά, όπως στην Κόρινθο που τα κενά φτάνουν στο 18,5%, στην Άρτα το 19,5%, το 16% στη Φθιώτιδα, στη Φωκίδα τα κενά είναι 19,4% και στην Ευρυτανία φτάνουν το 26,6%.
Μίκα Κοντορούση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια