Εντολή της Τρόικα: “Πουλήστε τα όλα για να ζήσετε”


Την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, ύψους 50 δις κατά την επόμενη τετραετία, ζήτησαν  οι ελεγκτές της τρόικα,  χαρακτηρίζοντας υπερβολικά αργή την  εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. Ευρώ, απαίτησαν ωστόσο επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου.
Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν,  υποστηρίζουν ότι, παρατηρούνται καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής του  ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, δήλωσε με νόημα ότι,  "το πρόγραμμα προχωρά αλλά θα εκτροχιαστεί αν δεν υπάρξει μια σημαντική, ευρεία επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων".
Αναφορικά με τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε, πως θα πάνε για τη μείωση του χρέους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε  ότι σε καμμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό αλλά εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».
"Πρέπει να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη", επισημαίνεται στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΕΚΤ, ΔΝΤ.
Οι ελεγκτές της τρόικα ζήτησαν πλήρη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, λέγοντας ότι, δεν πρέπει να επεκτείνεται το κλαδικό αλλά το επιχειρησιακό κομμάτι, προσθέτοντας μάλιστα πως θα παρακολουθούν στενά το θέμα για το επόμενο 6μηνο. .
  Για την έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές, είπαν ότι, δεν είναι "τόσο ευνοϊκό όσον αναμέναμε" αλλά αυτό οφείλεται σε γενικότερες εξελίξεις που αφορούν τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρώπης
Σχετικά με τις τράπεζες υπογράμμισαν  πως,  η σφιχτή ρευστότητα και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θέτουν περιορισμούς στο τραπεζικό σύστημα, με την πιστωτική επέκταση να συρρικνώνεται.
Χαρακτηρίστηκε πάντως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ιδιωτικές τράπεζες είχαν επιτυχία στην άντληση κεφαλαίων.
  Η επόμενη αποστολή της τρόικα έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2011".
Οι αντιδράσεις
Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση. Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, τονίζει σχετικά το ΚΚΕ.
Ο νέος στόχος των 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας συνιστά έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αναφέρει ο ΣΥΝ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια