Έρχεται ο "κρατικός υπάλληλος"

Ξεκίνησε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα φέρει μετατάξεις και μεταγραφές. Εφαρμόζεται το Ενιαίο Μισθολόγιο. Εισάγεται η έννοια του κρατικού υπαλλήλου. Θα έχει τη δυνατότητα αλλαγής υπουργείων
κάθε πέντε χρόνια. Αναμένεται μαζικό κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο δημόσιο με μετατάξεις, μετακινήσεις και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που θα οδηγήσει σε μειώσεις των αποδοχών για τουλάχιστον 40 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος» ήδη έχει ξεκινήσει η ποιοτική απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού από ομάδες καταγραφής, με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, η οποία θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο.
Με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος» στο τέλος του χρόνου, το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε αντίστοιχες θέσεις άλλων υπουργείων ή οργανισμών, όπου έχει διαπιστωθεί έλλειψη προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δημόσιο εισάγεται η έννοια του κρατικού υπαλλήλου.
Σε αυτόν θα δίνεται η δυνατότητα ανά πενταετία να μετακινείται -εάν υπάρχουν ανάγκες- σε αντίστοιχη θέση άλλου υπουργείου ή οργανισμού, καταθέτοντας αίτηση σε προκηρύξεις θέσεων που θα δημοσιεύονται για όλο το Δημόσιο.
Αντίστοιχα με την άρση των οικονομικών ανισοτήτων και τη θέσπιση ενιαίου βαθμολογίου, θα μπορούν να γίνονται εσωτερικές προκηρύξεις για τις θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών, ακόμα και προϊσταμένων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι που κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα από όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών.
Κύμα μαζικής φυγής
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται όμως να οδηγήσει σε αποχώρηση χιλιάδες εργαζομένους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, διαθέτουν πλούσια εμπειρία και απασχολούνται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που θα δουν να μειώνονται οι αποδοχές τους έως και 40%. Τα
α επόμενα δύο χρόνια αναμένεται συνολικά να αποχωρήσουν περίπου 100.000 υπάλληλοι, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής.
Μαχαίρι στις αποδοχές
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα, θέση, χρόνια προϋπηρεσίας και τομέα ευθύνης σε όλα τα υπουργεία.
Eτσι αναμένονται μειώσεις στους μισθούς 40.000 υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα από 500 έως και 1.300 ευρώ, μειώσεις που θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40%.
Αντίστοιχα οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των υπόλοιπων υπουργείων που διαθέτουν τα ίδια προσόντα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 10-20%.
Σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιθυμούσαν να εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι εργαζόμενοί του απολαμβάνουν επιδόματα που μερικές φορές ξεπερνούν και τα 1.000 ευρώ.
Μίκα Κοντορούση
news247

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια