«Μνημόνιο» καταστολής πλήθους

«Μνημόνιο» καταστολής πλήθους

ΔΕΙΤΕ: Ένοπλες Δυνάμεις κατά διαδηλωτών

Η στρατιωτική άσκηση στο Κιλκίς κατά τη διάρκεια της οποίας στρατιωτικές δυνάμεις απωθούσαν διαδηλωτές, γεγονός που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του μήνα, δεν είναι η μοναδική.

Σύμφωνα με το Ποντίκι, έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοιες ασκήσεις:

- Στις 13 Μαρτίου 2020 στη Βέροια στο πλαίσιο άσκησης του Β’ Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση «άτακτων ομάδων» άμαχων πληθυσμών

- Στις 13-15 Ιουνίου 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ».

- Στις 29 Ιουλίου 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου».

- Στις 7-10 Ιανουαρίου 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του ΓΕΣ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που περιλάμβανε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».

Συμπληρώνεται σχεδόν μια δεκαετία, μέσα στην οποία μεγάλα τμήματα των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ προσαρμόζονται για τις ανάγκες των καιρών: αστικές συγκρούσεις, καταστολή διαδηλωτών, αποκατάσταση της τάξης.

Και για όσους επιμένουν ότι ο προσανατολισμός αυτών των δυνάμεων είναι εκτός των συνόρων των χωρών-μελών της συμμαχίας ας λάβουμε υπόψη ότι:

- Ο Μπερλουσκόνι χρησιμοποίησε στρατιωτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσει εσωτερική αναταραχή που ξέσπασε στη Νάπολη με αφορμή τη μαφιόζικη διαχείριση σκουπιδιών.

- Στις ΗΠΑ έχει ήδη ανατεθεί σε στρατιωτική μονάδα η αποστολή διαφύλαξης της εσωτερικής τάξης.

- Στις ταραχές του Δεκέμβρη 2008 στην Αθήνα έπεσε στο τραπέζι (ευτυχώς απορρίφθηκε) η ιδέα της καταστολής με τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων.

Ας θυμηθούμε το βίντεο της άσκησης, με τον κωδικό «Καλλίμαχος», στο Κιλκίς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια