Δραχμή ή νέα μέτρα σοκ

Μέτρα χωρίς προηγούμενο θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης. Νέα σενάρια επιστροφής στη δραχμή. Τραπεζικά ιδρύματα προεξοφλούν την αποτυχία της ελληνικής προσπάθειας


Αν και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πρόσφατα δήλωσε για άλλη μια φορά αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επιτέθηκε στους "καταστροφολόγους", οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, οι οικονομικοί αναλυτές εξακολουθούν να φοβούνται ότι η χώρα μας μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση την Ευρωζώνη και προτείνουν έξοδο των μαύρων προβάτων από την ΟΝΕ.
"Η υπερχρεωμένη Ελλάδα ενδέχεται το αργότερο το 2013 να χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια", προειδοποιεί σε έκθεσή της η ομάδα οικονομολόγων υπό τον πρόεδρο του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου Ifo, Hans-Werner Sinn.
Εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει το χρέος της μετά τη λήξη του μνημονίου και ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν επαρκεί.
Στο ρεπορτάζ μάλιστα σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα επανειλημμένα τονίσει ότι "θα επιστρέψει και το τελευταίο λεπτό του ευρώ" και το αργότερο το 2014 θα αρχίσει να μειώνει το χρέος.
Στο ρεπορτάζ  αναφέρεται ότι παρά τις σκληρές περικοπές, που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον ελληνικό λαό, το χρέος της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας το 160% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων, τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν και ή θα πρέπει να ληφθούν ακόμα σκληρότερα ή θα πρέπει η Ελλάδα να οδηγηθεί στην έξοδο από το ευρώ.
"Αν η ΕΕ δεν θέλει να παρατείνει το μηχανισμό στήριξης με μακροχρόνιες μεταφορές χρημάτων απομένουν μόνο δύο λύσεις: επιστροφή της χώρας στη δραχμή ή ένα άνευ προηγουμένου δραστικό πρόγραμμα περικοπών που θα περιλαμβάνει χαμηλότερους μισθούς σε όλο το εργασιακό μέτωπο".
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, προεξοφλούν ότι η Ελλάδα τελικά δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και η αναδιάρθρωση του χρέους θεωρείται μονόδρομος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια