Κατακεραυνώνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ από το βήμα της Βουλής ο Προκόπης Παυλόπουλος

 Προκόπης Παυλόπουλος
τ. Υπουργός Εσωτερικών
 και Βουλευτής Α΄Αθηνών

      

Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν στιγμές στον κοινοβουλευτικό βίο που λες «όχι» σε ένα νομοσχέδιο, όχι μόνο γιατί οι ρυθμίσεις του μπορεί να μην βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά γιατί το ίδιο το νομοσχέδιο, όταν έρχεται από μία Κυβέρνηση που,
ως Αντιπολίτευση, έχει πει τα ακριβώς αντίστροφα απ’ αυτά που λέει τώρα, φανερώνει την υποκρισία η οποία μαστίζει την πολιτική ζωή και ιδίως, υπήρξε όπλο, εργαλείο κυριολεκτικά στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν Αντιπολίτευση. Και αυτό το «όχι» που λέει η Νέα Δημοκρατία στιγματίζει ακριβώς αυτό το οποίο είπα προηγουμένως.
     Το νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε αποκαλύπτει την υποκρισία που διήπε το ΠΑΣΟΚ καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση Καραμανλή και κυρίως, είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι του πώς χρησιμοποιήσατε μια ρύθμιση που ήρθε τον Ιούλιο του 2008, για να μπορέσετε να επιδιώξετε άλλους στόχους από εκείνους που πραγματικά ο νόμος επιδιώκει.
     Γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένος να γυρίσω σε εκείνη την εποχή και να σας πω για ποιο λόγο, όπως φέρνετε το νομοσχέδιο, στην κυριολεξία αυτό απαντά και αποδεικνύει τι κάνατε την εποχή εκείνη.
     Κατά βάση το νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε υποτίθεται ότι ενισχύει την Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και λέτε ότι επικεφαλής θα είναι εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός. Επιπλέον, λέτε ότι αυτή η Επιτροπή  μπορεί να λειτουργεί μόνο συλλογικώς, ούτε ο Πρόεδρός της ούτε τα μέλη της μπορούν να συντάσσουν ατομικά πορίσματα.
     Κατ’ αρχήν, λοιπόν, θα έλεγε κανείς ότι είναι μια ρύθμιση η οποία συμπληρώνει αυτά που έγιναν το 2008 με το ν. 3691. Τι είπατε, όμως, την εποχή εκείνη; Σας θυμίζω το εξής, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, εσείς που κόπτεστε και λέτε ότι όλα αυτά γίνονται διότι με τον τρόπο αυτό πρέπει να πάψουμε να είμαστε λαϊκιστές και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το περίφημο πρόβλημα, αυτή τη μάστιγα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
     Όταν το 2008 επικεφαλής ήταν ο κ. Ζορμπάς και παραπονιόταν ότι η Επιτροπή δεν μπορούσε να λειτουργήσει διότι δεν είχε τα μέσα, ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Αλογοσκούφης, έφερε το ν. 3691, για να προσαρμόσει στην Κοινοτική Οδηγία του 2005 τα ελληνικά δεδομένα και να ενισχύσει την Επιτροπή. Προέβλεψε αυτό το οποίο ήταν αυτονόητο, ότι, αντί να έχεις ένα δικαστικό λειτουργό ο οποίος έχει απέλθει για λόγους μειζόνων εγγυήσεων, θα έπρεπε να είναι επικεφαλής ένας εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός. Ξέρετε τι είπατε εδώ μέσα; Τα έχω εδώ, γιατί αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Θα το κατέθετα στη Βουλή, αλλά τα Πρακτικά είναι εδώ και τα Πρακτικά δεν κατατίθενται –υποθέτω- στη Βουλή.
     Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε το λόγο στις 29 Ιουλίου 2008 -σελίδα Πρακτικών 898- και κατακεραύνωσε την Κυβέρνηση εκείνη. Αναφερόταν, μάλιστα,  ότι ο συντάκτης της σχετικής διάταξης κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 έλεγε ότι το άρθρο 89, παράγραφος 2 απαγορεύει να προΐσταται αυτής της Επιτροπής εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, διότι η γραμματική και τελεολογική ερμηνεία του άρθρου 89, παράγραφος 2 προϋπέθετε συλλογικά όργανα τα οποία είχαν ελεγκτικές αρμοδιότητες εντελώς διαφορετικής μορφής, παραδείγματος χάριν αθλητικοί δικαστές και οι άλλοι. Ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε μέσα στην ομιλία του την εποχή εκείνη τα εξής. Δεν θα σας δώσω την ομιλία του κ. Βρεττού που ήταν Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Έλεγε, λοιπόν: «Σε καμία περίπτωση μια τέτοια Επιτροπή που πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Κεντρικής Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που είναι το Υπουργείο Οικονομικών, μια Επιτροπή που τελεί υπό την εποπτεία ενός ευρύτερου διυπουργικού οργάνου, δεν είναι μια Επιτροπή ελεγκτικού χαρακτήρα με την έννοια που έχει το άρθρο 89, παράγραφος 2 του Συντάγματος. Είναι αντισυνταγματικό αυτό που κάνετε». Είχε, μάλιστα και τη συνηγορία του κ. Ζορμπά. Είχε πει ο κ. Βενιζέλος περίεργα πράγματα. Επειδή αντικαταστάθηκε ο κ. Ζορμπάς την εποχή εκείνη, έλεγε ο κ. Βενιζέλος «να ξέρετε ότι ο κ. Ζορμπάς θα εκδικηθεί γι’ αυτήν τη συμπεριφορά την οποία του επιφυλάσσετε». Παράξενα πράγματα.
     Δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι ότι θέσατε τότε θέμα συνταγματικότητας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, πράγμα που κάνετε τώρα. Πού είναι οι ενστάσεις για την αντισυνταγματικότητα;
     Τότε είχε υποβληθεί ένα πόρισμα ατομικό του κ. Ζορμπά για το θέμα των ομολόγων. Πάνω στο πόρισμα αυτό, σε αυτό το κατάπτυστο πόρισμα, σας λέω ότι στηρίχτηκε η Εξεταστική για τα ομόλογα υπό τον κ. Πρωτόπαπα. Στην κυριολεξία ήταν κατάπτυστο πόρισμα, συκοφαντικό για συναδέλφους, ντροπή πραγματικά για το Κοινοβούλιο και στηρίχτηκε πάνω σε αυτό η Επιτροπή.
     Την εποχή εκείνη δε, επειδή είχε τεθεί το ζήτημα από πλευράς δικαιοσύνης, ότι δεν μπορούσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής μόνος του να βγάζει πόρισμα, γιατί η Επιτροπή λειτουργεί συλλογικά, είχατε ξεσπαθώσει σαν Κόμμα στην κυριολεξία εναντίον της δικαιοσύνης, που έλεγε ότι δεν μπορούσε να υποβληθεί τέτοιο πόρισμα ατομικώς. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το χρησιμοποιήσατε ως βάση για να συντάξετε το κατάπτυστο πόρισμα για τα ομόλογα. Τώρα έρχεστε και λέτε μέσα σε αυτόν το νόμο αυτό το οποίο έλεγε την εποχή εκείνη η δικαιοσύνη, ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής να λειτουργεί ατομικώς.
     Καταλαβαίνετε την υποκρισία; Έτσι στήσατε ολόκληρες διαδικασίες! Τα βάλατε με τον Υπουργό Οικονομικών εκείνη την εποχή! Τα βάλατε γενικότερα με την Κυβέρνηση! Θεωρήσατε ότι όλα γίνονται για να εκπαραθυρωθεί ο κ. Ζορμπάς! Ερμηνεύσατε τότε το νόμο εκείνο ως αντισυνταγματικό και έρχεστε τώρα και λέτε ότι ορθώς μπήκε εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός –άρα, γιατί θεωρούσατε τότε ότι εκπαραθυρωνόταν ο κ. Ζορμπάς- και ότι, ορθώς, μόνο συλλογικώς μπορεί να λειτουργεί αυτή η Επιτροπή. Και έτσι είναι τα πράγματα. Ξέρετε εσείς καμμία ανεξάρτητη αρχή η οποία είναι συλλογικό όργανο –πλην του Συνηγόρου του Πολίτη που είναι ατομική αρχή- που να μπορεί να λειτουργεί με τον Πρόεδρό της και να συντάσσει πόρισμα αυτοτελώς; Μόνο συλλογικώς μπορούν να λειτουργήσουν.
Τώρα έρχεστε και τα ομολογείτε όλα! Σκευωρίες! Τα στήσατε όλα την εποχή εκείνη!
     Εμείς δεν κάνουμε τα ίδια με σας. Το «όχι» μας δεν είναι ένα «όχι» αντεκδίκησης για τις αθλιότητες που κάνατε την εποχή εκείνη. Το «όχι» μας, αυτή η άρνησή μας, είναι για να συμβολίζει την υποκρισία σας και κυρίως το πώς χρησιμοποιήσατε ό,τι είχατε και δεν είχατε εκείνη την εποχή, για να συκοφαντήσετε ανθρώπους και μία ολόκληρη κυβέρνηση!
     Άλλωστε, αυτό το πράγμα φαίνεται. Άκουσα προηγουμένως τον κ. Τσιρώνη, Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για το θέμα του Βατοπεδίου, η οποία ήρθε σε συνέχεια της άλλης Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι. Και τι είπε εκεί; Τον ακούσατε; Ξέρετε –λέει- έχουμε βρει κάποια στοιχεία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε άκρη.
     Ομολογεί, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Προανακριτικής, σε συνέχεια του άλλου Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής που βρίσκεται εδώ στην Αίθουσα, ότι οι κύριοι, αφού έβγαλαν το συμπέρασμα και αφού κατασυκοφάντησαν ανθρώπους –και θα είναι και υπόλογοι, βεβαίως, με βάση και το πόρισμα του Δικαστικού Συμβουλίου για όλες τις αθλιότητες που διέπραξαν εναντίον συναδέλφων εκείνη την εποχή- έρχονται εκ των υστέρων και ομολογούν ότι δεν βρήκαν τίποτα και ότι τώρα το ψάχνουν! Και μέμφεται και τον Υπουργό και του λέει «κάντε γρήγορα να δούμε τι γίνεται εκεί πέρα»!
     Όμως, παρ’ όλα αυτά, το συμπέρασμα το έβγαλαν! Ζήτησαν την παραπομπή ανθρώπων! Έτσι λειτουργούμε;
     Κλείνοντας, θα ήθελα να πω το εξής: Ο κ. Βενιζέλος πάλι, εκείνη την εποχή –βλέπετε, δεν είναι πολύς ο καιρός που πέρασε- εκτός από την αίσθηση αντισυνταγματικότητας την οποία προέβαλε για το άρθρο 89, παράγραφος 2 και μιλώντας για τον κ. Ζορμπά, είπε ότι τον χρησιμοποιούσαμε εμείς ως Δούρειο Ίππο για την περιβόητη Εξεταστική Επιτροπή, λέει, για τα εξοπλιστικά που δήθεν συκοφαντούσε το ΠΑΣΟΚ! Αυτά έλεγε ο κ. Βενιζέλος! Έλεγε για την περιβόητη Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά!
     Τι έχετε να πείτε, κύριοι συνάδελφοι, για τα εξοπλιστικά που τώρα έρχονται και βγαίνουν; Ορθώς τότε έγινε η προσπάθεια! Δεν απέδωσε διότι δεν είχαμε δικαστική συνδρομή και δεν μπορούσε να βοηθήσει κανείς. Τώρα που βεβαίως «έσπασαν» τα τείχη –για να το πω έτσι- και αρχίζουν να φαίνονται, τώρα ξέρουμε όλοι τι έχει γίνει με τα εξοπλιστικά. Κατά τα άλλα, την εποχή εκείνη, κατά τον κ. Βενιζέλο ήταν η περιβόητη Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά!
     Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί ζήτησα να μιλήσω σήμερα; Ήθελα να μιλήσω σήμερα ακριβώς γιατί αποδεικνύεται τώρα –με μία ενέργεια η οποία θα μπορούσε να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και να την ψηφίσουμε όλοι- η υποκρισία και αποκαλύπτεται το διπλό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το πώς χρησιμοποιούσε ως Αντιπολίτευση τα πάντα, για να μπορέσει να στήσει όλο αυτό το οικοδόμημα συκοφαντίας, με το οποίο ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να θέλει να πορεύεται, παρά το γεγονός ότι τα μαθήματά σας τα έχετε πάρει!
     Γι’ αυτό, λοιπόν, λέμε «όχι» και ελπίζουμε αυτή η ανακολουθία σας που φαίνεται με τόσο κραυγαλέο τρόπο τώρα, να είναι ένα καλό μάθημα, για να πάψετε επιτέλους να έχετε αυτό το διπλό πρόσωπο! Κυρίως, πρέπει να πάψετε να μεταχειρίζεστε την πολιτική και την κυβερνητική εξουσία που σας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός για να κυνηγάτε αντιπάλους και να συκοφαντείτε συναδέλφους σας. Θα το βρείτε μπροστά σας κάποια ώρα αυτό το πράγμα! Θυμηθείτε το!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια