Έπιασε «λαβράκι» η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος


Έπιασε «λαβράκι» η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Σπείρα διακινούσε ταινίες, βίντεο, παιχνίδια μέσω Διαδικτύου

Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αθήνας σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Καβάλα και Φλώρινα, κατά την οποία συνελήφθησαν επτά άτομα, που συνδέονταν στην ιστοσελίδα www.thegreekz.com ως διαχειριστές (MODERATOR) και προέβαιναν στον διαμοιρασμό ψηφιακών αρχείων (τραγούδια, ταινίες, παιχνίδια).
 
Οι πέντε από τους επτά συλληφθέντες ν κατηγορούνται για παράβαση του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. 
Στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθηνών προσήλθε εκπρόσωπος της εταιρίας προστασίας οπτικοακουστικών έργων «Ε.Π.Ο.Ε.» και υπέβαλε μήνυση, κατά των διαχειριστών ιστοσελίδας, οι οποίοι από κοινού, εκτός των άλλων ανέβαζαν (upload) και στην συνέχεια διαμοίραζαν, χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων εταιριών, παράνομο ψηφιακό υλικό (τραγούδια, ταινίες, παιχνίδια αλλά και ερασιτεχνικά βίντεο με προσωπικές ερωτικές στιγμές ανυποψίαστων πολιτών στην ιστοσελίδα www.thegreekz.com, την οποία και είχαν την δυνατότητα να τροποποιούν και να υποστηρίζουν τεχνικά. 

Η ανωτέρω ιστοσελίδα είχε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σύνολο των ιστοσελίδων οι οποίες συνδιαχειρίζοντο από τους κατηγορουμένους, καθημερινά δεχόταν περίπου 15.000.000 επισκέψεις.

Η ιστοσελίδα ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά site παράνομου διαμοιρασμού κινηματογραφικών ταινιών, μουσικών κομματιών, λογισμικού, παιχνιδιών κ.α. με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά στις εταιρίες αυτών, παράλληλα με την φοροδιαφυγή. 

Από τις διενεργηθείσες έρευνες, κατασχέθηκαν συνολικά είκοσι πέντε σκληροί δίσκοι, πέντε φορητοί υπολογιστές ,πλήθος cd και πλήθος έγγραφων αποδείξεων από χρηματικά ποσά που εισέπρατταν, από διαφημίσεις στις ιστοσελίδες και από συνδρομές μελών, συνολικού ύψους 230.000 ευρώ. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους Εισαγγελείς. Παράλληλα μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας ΙΝΤΕΡΠΟΛ ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές Ευρωπαϊκής Χωρών για τις δικές τους ενέργειες, καθόσον δύο εκ των κατηγορουμένων διαμένουν στην αλλοδαπή. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια