Συνοπτικές διαδικασίες για χορήγηση ασύλου

Συνοπτικές διαδικασίες για χορήγηση ασύλου

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπρόσωποι μεταναστών

Νέα υπουργική απόφαση για τη διευθέτηση του ζητήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου σε μετανάστες, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής. Με την απόφαση προωθείται ταχύρρυθμα η εξέταση, σε β’ βαθμό, των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου, που εκκρεμούν από το παρελθόν.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου σε α’ βαθμό, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στο χρονικό διάστημα από 22/11/10, που τέθηκε σε εφαρμογή το μεταβατικό ΠΔ 114, μέχρι και τις 10/2/11 έχει παραλάβει 950 αιτήματα. Ήδη, έχουν διενεργηθεί 509 συνεντεύξεις και υπεβλήθη εισήγηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε 38 περιπτώσεις.

Επισημαίνεται σχετικά ότι το 2009 είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε 36 περιπτώσεις, ενώ το 2010, χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο σε 91 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 65 εξετάσθηκαν θετικά το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2010.

Συνάντηση, για το θέμα, είχαν σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους επιτροπών μεταναστών, που αιτούνται πολιτικό άσυλο, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, πρέσβης Κυριάκος Αμοιρίδης, η εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Παρισίων, Αναστασία Τσουκαλά, και ο υπασπιστής του υπουργού, Α/Δ Νίκος Μάρκου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου, και o εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σπυρίδων Κουλούρης.

Από την πλευρά του υπουργείου, επισημάνθηκε ότι ο υπουργός έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του πολιτικού ασύλου στη χώρα και ότι, ήδη, η πολιτική βούλησή του έχει λάβει σάρκα και οστά με την υιοθέτηση του ΠΔ 114, και με το Νόμο 3907 για την Ίδρυση υπηρεσίας Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 26 Ιανουαρίου 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκαν έπειτα από ειδική εκπαίδευση των μελών τους, ανεξάρτητες δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, στις οποίες συμμετέχουν, ως πρόεδροι, εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών, ή του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Ελληνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια