Κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη

Κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη

Μέσα σε δύο χρόνια έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 7.000

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτη Πεβερέτο, μόνο την τελευταία διετία έκλεισαν περισσότερες από 7.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ο ΣΕΚ ζητά στήριξη από την Πολιτεία, προκειμένου ο κλάδος, στον οποίο απασχολούνται άμεσα και έμμεσα περισσότερα από 400.000 άτομα, να έχει μέλλον. Ο συνολικός αριθμός τους τώρα διαμορφώνεται σε περίπου 135.000.

Ο ίδιος, με αφορμή την εκδήλωση του Συνδέσμου που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας Zootechnia, στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε την Πολιτεία να λάβει μέτρα, τόσο για την προστασία του κλάδου, όσο και των καταναλωτών.

Στα αιτήματα του ΣΕΚ σημαντική θέση έχει η εντατικοποίηση των ελέγχων για την εξάλειψη των «ανεξέλεγκτων εισαγωγών αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος - γαλακτοκομικών, αλλά και κρέατος, που σε μεγάλο βαθμό ελληνοποιούνται παράνομα, εξαπατώντας τους καταναλωτές» όπως είπε ο κ. Πεβερέτος.

Ο ΣΕΚ ζητά, μεταξύ άλλων, το «πάγωμα» των χρεών (ληγμένων και άληκτων) των κτηνοτρόφων για 3 χρόνια (με ανάληψη των τόκων από το κράτος και αποπληρωμή σε 10 χρόνια, με επιδοτούμενο το 50%), την άμεση λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ για την κτηνοτροφία, τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6,5%, την επιστροφή φόρου πετρελαίου 4% επί των τιμολογίων πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων και την εφαρμογή των κανόνων της αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Σε ετήσια βάση, η παραγωγή γάλακτος (αιγοπρόβειου και αγελαδινού) ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο τόνους, όμως, η «φυγή» των κτηνοτρόφων «εντείνεται κάθε μέρα που περνάει, αφού δε μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμούν το φρέσκο γάλα και όχι το μακράς διάρκειας, διότι, όπως είπε, «το φρέσκο είναι ελληνικό, ενώ το μακράς διάρκειας εισάγεται και η επεξεργασία του είναι τέτοια που δεν του αφήνει κανένα θρεπτικό συστατικό».
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια