Ο λίβας της Τυνησίας έφθασε και στη Λιβύη


ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΓΓΑΖΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΧΕΙ «ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ» Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ


Αυτό που φοβόταν ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι συνέβη: από την πρώτη στιγμή που είχε ξεσπάσει η εξέγερση στη γειτονική Τυνησία είχε εκφράσει την ανησυχία ότι θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο και τώρα πια εξαπλώνεται και στη χώρα του.

Η «πρεμιέρα» της λιβυκής εξέγερσης έγινε χθες στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, όπου πάνω από 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η αστυνομία επενέβη και όταν δεν κατάφερε να τους διαλύσει ακόμη και με τη χρήση υδραντλιών, επενέβησαν υποστηρικτές του Καντάφι και συνεπλάκησαν μαζί τους.

Τελικά 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν εκ των οποίων οι 10 είναι αστυνομικοί.

Ωστόσο, η αρχή για κάτι γενικευμένο στη Λιβύη φαίνεται να έγινε καθώς ήδη κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο καλέσματα για διαδηλώσεις και απεργίες σε κάθε πόλη της χώρας.

Πάντως, δεν ήταν τυχαίο πως ξεκίνησε τη Βεγγάζη, καθώς ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει προϊστορία με τους κατοίκους της: από τότε που κατέλαβε την εξουσία το 1969 φυλάκισε πολλούς από αυτούς και αρκετοί ντόπιοι πολιτικοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν στην εξέγερση που έκαναν στην τοπική φυλακή Αμπού Σαλίμ το 1996.

Γιάννης Νάκος
elzoni.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια