Μπάχαλο χωρίς τέλος για τους ημιυπαίθριους!


Πώς θα αντιδράσει, άραγε, ο κόσμος
Απίστευτο μπάχαλο συνεχίζει να χαρακτηρίζει τις διατάξεις για τους ημιυπαίθριους χώρους παρά τη στροφή 180 μοιρών που έκαναν την Πέμπτη στην κυβέρνηση για την αναδρομική ισχύ των δημοτικών τελών.

Η ψυχρολουσία που προκάλεσε στους πολίτες η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να γεμίσει τα ταμεία των Καλλικρατικών δήμων με τα τετραγωνικά που «τακτοποιούνται», δεν αποκλείεται να ανακόψει το μαζικό ρεύμα του κόσμου που προσέρχεται στις πολεοδομίες τους τελευταίους μήνες για να καταθέσει τον οβολό του.

Αποκάλυψε όμως κάτι που φαίνεται να αγνόησαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος: ότι η νομοθεσία  προβλέπει χρέωση δημοτικών τελών ακόμη και με αναδρομική ισχύ πέντε ετών. Ο κ. Ντόλιος πάντως μετά τη θύελλα που προκάλεσε η επίμαχη εγκύκλιος έσπευσε να ανακοινώσει ότι την αποσύρει και ότι θα ακολουθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σαρωνικού κ. Πέτρο Φιλίππου, οι υπηρεσίες των δήμων νομιμοποιούνται να κάνουν επιμετρήσεις σε ακίνητα και εφόσον εντοπίσουν παρεκκλίσεις από τη δηλωμένη επιφάνεια να αναζητούν  τα τέλη με αναδρομική ισχύ.

Εάν για παράδειγμα σε ένα ακίνητο 100 τ.μ έχουν αλλάξει  χρήση 50 τ.μ., τα δημοτικά τέλη (τέλη καθαριότητας, φωτισμού) υπολογίζονται περίπου σε 100 ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Φιλίππου εκφράζει την έκπληξή του για την  εγκύκλιο του υφυπουργού κ. Γιώργου Ντόλιου που την ερμηνεύει ως προτροπή στους δημάρχους να μαζέψουν λεφτά.

Ωστόσο, ακόμη και την Πέμπτη, με αμηχανία αντιμετώπιζε το αλαλούμ το υπουργείο Περιβάλλοντος, κύκλοι του οποίου αργά το απόγευμα επέμεναν ότι «το ΥΠΕΚΑ από την αρχή είχε δεσμευτεί ότι η τακτοποίηση  των ημιυπαίθριων χώρων δεν θα οδηγήσει σε καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες. Η τήρηση της δέσμευσης αυτής είναι πάνω από όλα ζήτημα αξιοπιστίας στις σχέσεις τους κράτους με τους πολίτες».

Παραπέμπουν μάλιστα  στο άρθρο 22 του νόμου 3841/2010, στο οποίο ορίζονται με σαφήνεια ότι:

1) Για τους χώρους  που διατηρούνται σύμφωνα με  τις διατάξεις του άρθρου 5 του  ν. 3843/2010 δεν οφείλεται αναδρομικά  οποιοσδήποτε φόρος.

2) Οι χώροι που  διατηρούνται σύμφωνα με τις  ίδιες διατάξεις δεν λαμβάνονται  υπόψη για την εφαρμογή των  διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής  νομοθεσίας. Ειδικά ως προς το  φόρο ακίνητης περιουσίας και  για την υποβολή δήλωσης στοιχείων  ακινήτων, οι τακτοποιοιμένοι   χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται  φορολογικά υπόψη όπως ήταν  προ της τακτοποίησής τους.

Από τα παραπάνω προκύπτει  ότι το ...ξεκάρφωτο στην εγκύκλιο Ντόλιου ήταν το ΤΑΠ, το οποίο θα κατέληγε στα έσοδα που εναγωνίως  ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών! Σε αναμονή, λοιπόν, της νέας νομοθετικής ρύθμισης...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια