Αποστολή στη Λιβύη

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές αρχές για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη φλεγόμενη Λιβύη. Αναχώρηση τριών C-130. Χιλιάδες Κινέζοι εγκατέλειψαν τη χώρα με τη βοήθεια και ελληνικών πλοίων




Τρία C130 αναχωρούν το πρωί της Πέμπτης για την Τρίπολη και τη Σάμπχα της Λιβύης προκειμένου να επαναπατρίσουν Έλληνες.
Στην περιοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται περίπου 300 Έλληνες, τους οποίους, το επόμενο 24ωρο θα επιδιώξουν να ειδοποιήσουν οι ελληνικές αρχές ώστε, εφόσον το επιθυμούν, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.
Οι Έλληνες στη Λιβύη βρίσκονται σε απομονωμένα διάσπαρτα εργοτάξια, μέσα στην έρημο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την περισυλλογή τους και μεταφορά τους στα αεροδρόμια με ασφάλεια.
Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Θαλασσίων Υποθέσεων.
Να σημειωθεί ότι ελληνικό εμπορικό πλοίο με την επωνυμία «Minerva Antonia» κατέπλευσε την Τρίτη στο λιμάνι Ρας Λανούφ, στον κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη, με σκοπό να παραλάβει την Τετάρτη Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.
Συγκεκριμένα τα τελευταία 24ώρα αξιωματικοί και αξιωματούχοι των υπουργείων έχουν συνεχείς συσκέψεις, με σκοπό την κατάστρωση σχεδίων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μαζικού κύματος διαφυγής Λίβυων πολιτών από τη χώρα τους προς την Ελλάδα μέσω θαλάσσης.
Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να σταλούν νότια της Κρήτης πολεμικά σκάφη που θα επιτηρούν την περιοχή, μαζί με σκάφη της ακτοφυλακής, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς στρατόπεδα των ενόπλων δυνάμεων και εγκαταστάσεις της περιφέρειας, για την υποδοχή και περίθαλψη προσφύγων.
Στην Κρήτη 13.000 Κινέζοι
Με μια επιχείρηση-αστραπή, η Κίνα μετακινεί τους υπηκόους της που βρίσκονται στη Λιβύη.
Οι κινεζικές αρχές μάλιστα ζήτησαν τη βοήθεια της Ελλάδας και της Ιταλίας για να μετακινηθούν οι περίπου 40.000 Κινέζοι εργαζόμενοι, υπάλληλοι κι επιχειρηματίες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη και, ήδη, έχει καταστρωθεί στο σχέδιο διαφυγής τους.
Οι 40.000 Κινέζοι θα φύγουν με πλοία και οργανωμένα από τη Λιβύη και από αυτούς οι 20.000 και πλέον θα πάνε μέσω Ιταλίας, ενώ 13. 000 θα μετακινηθούν από το Ηράκλειο όπου και θα μείνουν σε ξενοδοχεία που έχει βρει η κινεζική πρεσβεία, και θα φύγουν, στη συνέχεια, με πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και των Χανίων.
Οι Κινέζοι αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη την Πέμπτη το πρωί και θα παραμείνουν μερικές ημέρες, έως ότου οργανωθεί το πλήρες σχέδιο και η μεταφορά τους με ασφάλεια στην Κίνα.
Η Κρήτη και η Ελλάδα κρίθηκαν ότι συνδυάζουν όλα τα δεδομένα εκείνα για να μην διατρέξουν κανένα κίνδυνο οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι Κινέζοι.
Το "Olympic Champion", το "Hellenic Spirit", το "Βενιζέλος" από την εταιρεία "ΑΝΕΚ" και το "Κνωσσός" από τις "Μινωικές" είναι τα πλοία που θα πραγματοποιήσουν σειρά δρομολογίων για να μπορέσουν να μεταφέρουν Έλληνες και Κινέζους υπηκόους από τη Λιβύη στην Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά των Κινέζων υπηκόων γίνονται με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και ο υφυπουργός Μ. Οθωνας βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ε. Οικονόμου και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Κ. Σούλη, καθώς και τους επιτελείς δυο σωμάτων, αξιολογώντας τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τις εξελίξεις στη Β. Αφρική.
news247

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια