Η οικονομική κρίση οδηγεί στον εθισμό και τις καταχρήσεις

Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η μείωση του εισοδήματος φαίνεται ότι επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική υγεία σύμφωνα με αποτελέσματα που παρουσίασε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ανθρώπων (ΚΕΘΕΑ) σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου San Diego της Καλιφόρνιας.
 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σε περιόδους παρατεταμένης ανεργίας, τα ποσοστά της θνησιμότητας από αυτοκτονίες αυξάνονται κατά  4,5% ενώ λόγω κατάχρησης αλκοόλ κατά 28%, με θύματα κυρίως τους άνεργους άνδρες μέσης παραγωγικής ηλικίας. Το ανησυχητικό είναι ότι τα κρούσματα θνησιμότητας παρουσιάζονται ακόμα και με αύξηση 3% στην ανεργία. 

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι πολίτες είναι πιο επιρρεπείς στους εθισμούς και στα καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ παράλληλα παρουσιάζουν και ψυχιατρικές διαταραχές. Οι οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης και καταφεύγουν με μεγαλύτερη ευκολία   στις καταχρήσεις. 

Οι εκπρόσωποι των οργανισμών θεραπείας ολοκλήρωσαν, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους απεξαρτημένους και στο έργο υποστήριξης αυτών. Οι πρώην χρήστες καταλήγουν εύκολοι στόχοι προς εκμετάλλευση στην αγορά εργασίας, βλέπουν συχνά τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατώνται και εξασφαλίζουν δυσκολότερα από άλλους εργαζόμενους αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και απολαβές. 

Οι οργανισμοί θεραπείας προειδοποίησαν για τις περικοπές που γίνονται στα πλαίσια «λιτότητας» υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι που εξοικονομούνται σήμερα με τις περικοπές, αύριο θα καταβληθούν πολλαπλάσιοι, επειδή οι εξαρτημένοι θα συνεχίσουν να απασχολούν τα συστήματα δημόσιας υγείας, κοινωνικής φροντίδας και επιβολής του νόμου, αλλά και να απέχουν από την παραγωγική διαδικασία.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια