Τι μας περιμένει στη φορολογία

Τι μας περιμένει στη φορολογία

Ποιες αλλαγές έφερε το 2011

Με ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά. Μεταξύ αυτών τα τρόφιμα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, σε αρτοποιία, οπωροπωλεία και κρεοπωλεία καθώς και στις επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία ενώ το ίδιο ισχύει και για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, των συναυλιών και άλλων εκθέσεων.

Στο 13% μετατάσσονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΠΑ, ενώ στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ ανεβαίνουν και τα εισιτήρια των λεωφορείων, του Μετρό, των τρένων αλλά και τα κόμιστρα των ταξί. 

Μείωση του ΦΠΑ από 11% σε 6,5% θα ισχύσει για τα φάρμακα αλλά και για τις τουριστικές υπηρεσίες.

Οι συναλλαγές επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ιδιώτες εφόσον υπερβαίνουν τα 1500 ευρώ θα γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή τραπεζική επιταγή. Εάν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ θα διεξάγονται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει σε συνεργασία με τις τράπεζες κάρτα την οποία οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους προκειμένου σε αυτήν να καταγράφονται όλες οι αποδείξεις των δαπανών τους και έτσι θα αποφύγουν το χαρτοβασίλειο από τη συγκέντρωση των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Πρόκειται για τη λεγόμενη φοροκάρτα για την οποία ήδη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες.

Το 2011 οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2010 με κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η οποία έχει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και συντελεστές που κυμαίνονται από 18 έως 45%.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια