Αντιδράσεις αρχαιολόγων για τον ΧΥΤΥ Κερατέας

Την έντονη αντίθεσή του στην κατασκευή του ΧΥΤΥ Κερατέας εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου. Με την κατασκευή αυτή ο σύλλογος κάνει λόγο για παράβαση του αρχαιολογικού νόμου και αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του ιστορικού και
αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Κερατέας δεν θα επιφέρει μόνο πλήγμα στη μνημειακή κληρονομιά του τόπου μας αλλά και γενικότερα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους (άρθρο 24 του Συντάγματος).
Ο λόφος του Οβριοκάστρου βρίσκεται εντός των ορίων της κηρύξεως της Λαυρεωτικής «ως αρχαιολογικού χώρου, Ιστορικού Τόπου και Τοπίου ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (με ΦΕΚ του 1980).
Στην κορυφή του λόφου εκτείνεται οχυρό, η λειτουργία του οποίου έχει, κατά μια άποψη, συνδεθεί με την ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου.
Για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων του Οβριοκάστρου έχει θεσμοθετηθεί ζώνη Α' αδόμητη απολύτου προστασίας. Ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε και προγραμματίζεται να λειτουργήσει μόλις 300 μέτρα από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης (ΦΕΚ 1070/29-12-1995) και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια