Μηνύσεις... πολυτελείας

Μηνύσεις... πολυτελείας

Δυσκολία πρόσβασης στη Δικαιοσύνη από τους οικονομικά αδύναμους

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος της Δικαιοσύνης, με τους δικηγόρους να αντιδρούν όχι μόνο στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση των δικαστικών παραβόλων, που δυσχεραίνει, αν δεν καθιστά σχεδόν αδύνατη, την πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων στην ποινική δικαιοσύνη, σε μια περίοδο όπου η μικροεγκληματικότητα καλπάζει.

Η δραματική αύξηση δυσχεραίνει, επίσης, την πρόσβαση χιλιάδων εργαζομένων στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς πολλές μηνύσεις και αγωγές κατατίθενται ετησίως για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, αδειών και δώρων από υπαλλήλους ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Από τις 23 Ιανουαρίου όσοι πολίτες υποβάλλουν μηνύσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού το σχετικό παράβολο αυξάνεται κατά 1.000%, δηλαδή, από 10 ευρώ που στοιχίζει σήμερα φθάνει τα 100 ευρώ. Αυξάνονται όμως και τα δικαστικά έξοδα, τουλάχιστον κατά 500%, με το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής να κοστίζει πλέον 50 ευρώ από 10 που κόστιζε πριν.

Έτσι, σε περιπτώσεις κλοπής, απάτης, καταστροφής περιουσιακών στοιχείων, βανδαλισμών κ. λπ., ο μηνυτής υποχρεώνεται να πληρώσει συνολικά 150 ευρώ μόνο για να καταγγείλει την κλοπή στην αστυνομία ή στην Εισαγγελία και να ξεκινήσει η διαδικασία δικαστικής διερεύνησης και ποινικής δίωξης του δράστη. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, ζητώντας το μέτρο αυτό είτε να αποσυρθεί και να αναζητηθούν πόροι για την κάλυψη των εσόδων εκεί όπου δεν θα πλήττονται βασικά δικαιώματα των πολιτών είτε να επανεξετασθεί και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείονται από την αύξηση οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη των απλών εργαζομένων.

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αυξημένης εγκληματικότητας, η ρύθμιση αυτή εμποδίζει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη, εκτιμά ο σύμβουλος του ΔΣΑ κ. Θεόδ. Σχινάς, χαρακτηρίζοντας αιφνιδιαστική τη σχετική απόφαση. Στον βαθμό δε, που δεν συνοδεύεται από μέτρα βελτίωσης των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, έχουν περισσότερο εισπρακτικό χαρακτήρα, παρά μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο να μην υποβάλλονται αβάσιμες εγκλήσεις, τονίζει ο κ. Σχινάς στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια