«Πράσινο φως» για τη διάσωση μνημείων στα Χανιά

«Πράσινο φως» για τη διάσωση μνημείων στα Χανιά

Υπέρ της απαλλοτρίωσης τάχτηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Το «πράσινο φως» για την απαλλοτρίωση ή την απευθείας εξαγορά 12 ακινήτων στην παλιά πόλη των Χανίων, που βρίσκονται δίπλα σε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Το κόστος της απαλλοτρίωσης ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Η απαλλοτρίωση των ακινήτων κρίθηκε αναγκαία, ώστε να προστατευτούν τα πολύ σημαντικά, από αρχαιολογικής άποψης, μνημεία στα οποία εφάπτονται, όπως ο ιδιόκτητος βυζαντινός πύργος, καθώς και τμήμα των τειχών της πόλης, όπου οι ανασκαφές που διενεργούνται αυτή την περίοδο έχουν αναδείξει πολύ σημαντικά ευρήματα.

«Πρόσφατα εντοπίστηκε το προτείχισμα του τείχους, που δεν ξέραμε ότι υπήρχε και το οποίο υπολογίζουμε ότι περιτρέχει την πόλη», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο οποίος παρουσίασε τη θέση της Εφορείας επί του θέματος.

Εδώ και χρόνια έχουν γίνει πολλές απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις στην πόλη των Χανίων και έχουν αναδειχθεί πολλά σημεία των τειχών, με πολύ καλά αποτελέσματα σε ορισμένα σημεία.

«Η πόλη των Χανίων αποκτά ξανά τα τείχη της, τα οποία γίνονται εμφανή», δήλωσαν μέλη του ΚΑΣ που εισηγήθηκαν την πρόταση, συμπληρώνοντας ότι ο πύργος είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός τόπος, η προστασία του οποίου θα αναδείξει ολόκληρο τον μνημειακό πλούτο της πόλης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια