Πολιτική κόντρα για την τουρκική φρεγάτα


Τουρκική φρεγάτα έφασε στην Εϋβοια (φωτό αρχείου)Πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε σήμερα, με αφορμή την τουρκική φρεγάτα που έφτασε τα ξημερώματα μέχρι την Εύβοια.
Όπως ανακοινώθηκε
από το ΓΕΕΘΑ η τουρκική φρεγάτα «Γιλντιρίμ», ενόψει της συμμετοχής της στη διεθνή αποστολή UNIFIL στο Λίβανο, εξερχόμενη των Δαρδανελίων, κινήθηκε με δυτική πορεία βορείως της Λήμνου σε διεθνή ύδατα.

Όμως, στη συνέχεια ακολουθώντας νότια πορεία, εισήλθε από τις 02:13 έως τις 03:01 εντός των εθνικών χωρικών υδάτων μεταξύ Σκύρου - Εύβοιας.
Ακολούθως κινήθηκε με νοτιοανατολική πορεία σε διεθνή ύδατα, προς περιοχή του νότιου Αιγαίου.
Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση του τομεάρχη με αρμοδιότητα θέματα άμυνας, Μαργαρίτη Τζίμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί απαθής την ώρα που συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο». Επίσης, καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση και υποστήριξε «πως η μυστική διπλωματία και τα κούφια λόγια στο Ερζερούμ του κ.Παπανδρέου δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο». Προσθέτει ότι η «Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς έχουν ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τα αδιέξοδα της πολιτικής του κ. Παπανδρέου».

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι η νέα πρόκληση φανερώνει ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από το ΝΑΤΟ και την Τουρκία γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στο θέμα είπε: «Ευτυχώς που τα ελληνικά παράλια βρίσκονται σε καλά χέρια. Η τούρκικη φρεγάτα είναι ακριβώς έξω από την Εύβοια. "Μπράβο" στην Ελληνική Κυβέρνηση, "μπράβο" στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».
Η απάντηση της κυβέρνησης
Κριτική στις θέσεις της αντιπολίτευσης άσκησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την μη αβλαβή διέλευση τουρκικής φρεγάτας Yildirim από τα ελληνικά χωρικά ύδατα τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί να δηλώσουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκφράζουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας εμφανίζουν την χώρα μας να μην αντιδρά απέναντι σε τέτοιες ενέργειες.

Υποστήριξε ότι «πρόκειται για λάθος μήνυμα και προς την γείτονα και προς την διεθνή κοινότητα και προς τον ελληνικό λαό».

Ακόμη υπενθύμισε ότι στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι τα περιστατικά μη αβλαβούς διέλευσης τουρκικών πολεμικών πλοίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα έχουν αυξηθεί πολύ τα δύο τελευταία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση μη αβλαβούς διέλευσης, πρόσθεσε, πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία (στην προκειμένη περίπτωση δύο πυραυλάκατοι εναλλάξ), εκπέμπουν τα διεθνώς καθορισμένα προειδοποιητικά σήματα, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών, που ενημερώνεται σχετικά, πραγματοποιεί τα ανάλογα διπλωματικά διαβήματα.

«Αυτό έγινε και σήμερα [Πέμπτη] με τη φρεγάτα Yildirim», δήλωσε ο κ.Βενιζέλος, ενώ τόνισε ότι «εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν να ενημερωθούν επισήμως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν σπεύσουν να τοποθετηθούν δημόσια, θα είχαν προστατεύσει και το κύρος του πολιτικού τους λόγου, αλλά και την εικόνα εθνικής ενότητας που οφείλουμε να προβάλουμε».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια