Απάτη εκατομμυρίων με πλαστά ένσημα εις βάρος του ΙΚΑ

Κατασκευαστικές εταιρείες, ένα δικηγορικό γραφείο, αλλά και μεμονωμένοι επιχειρηματίες - κατασκευαστές συμμετείχαν στην εξαπάτηση του ΙΚΑ, που ήλθε στο φως με συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης και του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ηδη έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, οι οποίες θα υποβληθούν στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας
Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ το ΙΚΑ έχει ζημιωθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, από τις 62 έρευνες που έγιναν σε όλη τη χώρα και αφού ο διοικητής του ΙΚΑ υπέβαλε 12 μηνύσεις κατά αγνώστων, διαπιστώθηκαν τα εξής: Με τη χρήση συνολικά 1.262 ιχνών υπεβλήθησαν ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) με τις οποίες δηλώνονταν εργαζόμενοι και ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Τα δε έργα στα οποία αναφερόταν η απασχόληση είτε ήταν εικονικά είτε πραγματικά, αλλά με πιστωμένα ένσημα εν αγνοία των ιδιοκτητών τους. Οι φερόμενοι ως εργαζόμενοι λάμβαναν κανονικά τα ένσημα και τις λοιπές παροχές από το ΙΚΑ αν και ουδέποτε κατέβαλαν τις εργοδοτικές εισφορές που τους αναλογούσαν. Η Διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε και τα εξής πρόσθετα μέτρα:
- «Κλειδώνεται» το σύστημα πιστοποίησης εργοδοτών και υποβολής ΑΠΔ μέσω Internet, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.
- Μελετώνται θεσμικές παρεμβάσεις (νομοθετικές ρυθμίσεις) που θα αποτρέπουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και θα διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα του Ιδρύματος.
- Συστήνεται ομάδα τεκμηρίωσης, η οποία θα παρακολουθεί αδιαλείπτως το σύστημα και θα προτείνει συνεχείς βελτιώσεις.
- Θα ενημερωθούν άλλοι φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, που καταβάλλει επιδόματα, και οι νομαρχίες, από τις οποίες ανανεώνεται η άδεια παραμονής των αλλοδαπών.
- Θα αναζητηθούν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές που χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους φερόμενους ως «απασχοληθέντες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια