Πεδίο μάχης ο Α. Παντελεήμονας - Ακροδεξιοί είχαν ταμπουρωθεί στην εκκλησία

Από τα εκτεταμμένα επεισόδια στην πλατεία η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις και 13 προσαγωγές.  



Δείτε φωτογραφίες παρακάτω

Η αστυνομία ήταν αποφασισμένη να αποτρέψει τη συνάντηση των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα με τους διαδηλωτές του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου.


Για αυτό εκτός από το φράγμα που έστησε για να μην επιτρέψει την διέλευση των διαδηλωτών προς την πλατεία, αποπειράθηκε να αδειάσει και την πλατεία από τους κατοίκους και από ακροδεξιά στοιχεία που είχαν κάνει την εμφάνισή τους από νωρίς.

Αυτό προκάλεσε έντονα επεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και ακροδεξιά στοιχεία με τα ΜΑΤ, όπου οι κάτοικοι με καδρόνια, σπασμένα μπουκάλια και πέτρες, πολιορκούσαν τους αστυνομικούς, ενώ όταν οι δεύτεροι έκαναν εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων, πολλοί από τους κατοίκους έσπευσαν να προστατευθούν μέσα στην Εκκλησία.

Μαζί με τους κατοίκους που τελικά απεγκλωβίστηκαν είχαν ταμπουρωθεί στην Εκκλησία και πολλά ακροδεξιά στοιχεία, μετατρέποντας στην ουσία σε ορμητήριο τον ιερό ναό. 

Σε μία έκρυθμη κατάσταση οι αστυνομικοί προσπαθούν να τους βγάλουν έξω από την εκκλησία και να τους διώξει από την πλατεία. Τελικά, μετά από κάποια έντονα επεισόδια, τελικά οι ακροδεξιοί αποχώρησαν από το σημείο φωνάζοντας διάφορα συνθήματα.
Πάντως, οι διαδηλωτές του συλλαλητηρίου τελικά δέχθηκαν να μην προσεγγίσουν την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και αποχώρησαν από το σημείο. 


Η συγκέντρωση στον Άγιο Παντελεήμονα

Περίπου διακόσια άτομα συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι «Κάτοικοι Αγ. Παντελεήμονα», εναντίον του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου που είχαν προγραμματίσει για τις 2 μετά το μεσημέρι η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, συνδικαλιστικοί φορείς, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι.

Η συγκέντρωση έγινε προκειμένου επίσης, να μην καταστεί δυνατή η τοποθέτηση μικροφωνικής εγκατάστασης και εξέδρας που προορίζονταν για τη συναυλία που έχει προγραμματιστεί από τις αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις. Στη συνάντηση βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, κ. Γεωργιάδης και Πλεύρης, οι οποίοι όπως αναφέρουν κύκλοι των βουλευτών στο NewsIt αποχώρησαν μόλις εμφανίστηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις.

Από το σύνολο των ατόμων που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, περίπου οι μισοί ήταν περίοικοι μέσης και τρίτης ηλικίας και οι υπόλοιποι ήταν μαυροντυμένοι άνδρες, νεαρής και μέσης ηλικίας. Οι τελευταίοι κρατούσαν κράνη και ελληνικές σημαίες περασμένες σε χοντρά καδρόνια, είχαν σακίδια στην πλάτη και φορούσαν ενισχυμένα μπουφάν με επένδυση και χοντρά γάντια.

Περισσότεροι από εκατό ένστολοι και μη αστυνομικοί ήταν «ακροβολισμένοι» στις τέσσερεις γωνίες της πλατείας.

Από τα μεγάφωνα ακούγονταν αντάρτικα τραγούδια της δεκαετίας του ‘40, τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, του Ν. Ξυλούρη, αλλά και hip-hop, ενώ σημειώθηκαν περιστατικά προπηλακισμού σε βάρος των αστυνομικών με ύβρεις από συγκεντρωθέντες κατοίκους, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Ο δρόμος της οδού Αχαρνών ήταν σκεπασμένος από προκηρύξεις που ανέφεραν: «Ελληνες πολίτες της Αθήνας, όχι στον αφανισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Αντίδραση, Αντίσταση, Εξέγερση. Εξω οι λαθρομετανάστες από την Ελλάδα. Ελεύθερες, ανθρώπινες, ελληνικές γειτονιές».





Διαπραγματεύσεις για να περάσουν από το μπλόκο οι διαδηλωτές







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια