Η εισφοροδιαφυγή «τρώει» 10 δισ. ευρώ

Η εισφοροδιαφυγή «τρώει» 10 δισ. ευρώ

Το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Εργασίας

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί αυτές τις ημέρες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. 

Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής την οποία ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έχει θέσει ως βασικό στόχο για το 2011. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας η μαύρη εργασία στη χώρα μας φθάνει το 25% και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ το 28,2%. 

Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2011 υπολογίζονται σε 23,8 δισ. ευρώ ενώ αν δεν υπήρχε εισφοροδιαφυγή θα μπορούσαν να φτάσουν στα 33 δισ. ευρώ, να αυξηθούν δηλαδή κατά 9,26 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που σχεδόν ισούται με την ετήσια κρατική συμμετοχή για την ενίσχυση των Ταμείων που είναι 9,9 δισ. ευρώ.

Μια από τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η καθιέρωση από τον ερχόμενο Ιούλιο της κάρτας εργασίας, µε παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 10% έως 25% ως το 2013 οπότε και θα γίνει υποχρεωτική η ένταξη όλων των επιχειρήσεων στο σύστημα. Με την κάρτα εργασίας απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζοµένου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Ταυτόχρονα το ΣΕΠΕ θα συνδέεται ηλεκτρονικά µε το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία των άλλων ελεγκτικών µηχανισµών.

Επίσης, ορίζεται η σύσταση κέντρου επιχειρήσεων του ΣΕΠΕ το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, θα υποδέχεται και θα αξιολογεί τις καταγγελίες και ομάδα ετοιμότητας θα τις εξετάζει άμεσα.

Στο ΣΕΠΕ περνά και η αρμοδιότητα επιβολής προστίμων και κυρώσεων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, κάτι που μέχρι τώρα έκανε το ΙΚΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια