«Πειραιώτης» το πλοίο Hellas Liberty

«Πειραιώτης» το πλοίο Hellas Liberty

Μουσείο το κτήριο του SILO

Την παραμονή του ιστορικού πλοίου «Hellas Liberty» στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς καμία επιβάρυνση, ενέκρινε ο ΟΛΠ. 

Το πλοίο, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το 2009 και του οποίου πλοιοκτήτης κατά 100% είναι το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, μετασκευάστηκε στο Πέραμα.

Διοικείται σήμερα από τον Σύλλογο «οι φίλοι του Liberty» με πρόεδρο τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα εμπορικά πλοία τύπου Liberty χάρη στα οποία αναγεννήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ελληνική εμπορική ναυτιλία.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και παρέμεινε σε ενεργό υπηρεσία πολλά χρόνια ύστερα από αυτόν, κυρίως για μεταφορές ομοειδών φορτίων.

Μετά τη λήξη του πολέμου, 100 τέτοια πλοία «λίμπερτι» παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε Έλληνες πλοιοκτήτες, με τα οποία ξεκίνησε μετά τον πόλεμο την ανοδική πορεία της η ελληνική ναυτιλία.

Το «Hellas Liberty» ήδη πλαγιοδετήθηκε μπροστά στην προβλήτα του SILO στον Κεντρικό Λιμένα. Το κτίριο του SILO, το οποίο έκλεισε την 01.10.2010, θα μετατραπεί σε Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και θα ενταχθεί στο γενικό σχεδιασμό της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

Με την απόφαση αυτή, ο ΟΛΠ ΑΕ στην ουσία «υιοθετεί» από άποψη δαπανών το πλοίο αυτό και το προσδένει στον χώρο εκείνο, στον οποίο θα δημιουργηθεί η «Πολιτιστική Ακτή» του Πειραιά και το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο. Ετσι, στο θαλάσσιο χώρο του μουσείου τοποθετείται ως πρώτο έκθεμα το ιστορικό πλοίο «Hellas Liberty».
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια